Het krachtige nieuwe wapen van Oekraïne tegen Rusland
Oekraïne rust een van zijn maritieme drones uit met meerdere raketlanceersystemen, een stap die het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst een belangrijke stap voor het land noemde. Maar op welke manier zal dit nieuwe wapen nuttig zijn voor Kyiv?
"De inzet van maritieme gevechtsdrones markeert een nieuw tijdperk in de geschiedenis van zeeslagen," verklaarde Vasyl Maliuk, het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst. Volgens een persbericht van de SSU gaf hij dit aan tijdens een bijeenkomst georganiseerd door United24.
"Maar we hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt, en vandaag passen we met succes verschillende soorten wapens aan onze drones aan," voegde V. Maliuk toe. Hij merkte op dat hij op dit moment niet in staat was om meer details te geven over de nieuwe projecten.
Maliuk bevestigde echter dat de Veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU) hun Sea Baby-drone heeft uitgerust met apparatuur om Grad-raketsystemen met meerdere lanceerinrichtingen af te vuren. Hij onthulde dat ze deze drones sinds december 2023 inzetten.
Op basis van recente beelden lijkt het erop dat de Sea Baby-drones die zijn uitgerust met raketten een configuratie hebben van zes lanceerbuizen die bovenop de drone zijn gemonteerd. De Defense Blog specificeerde dat dit 122 mm-raketten zouden zijn.
Foto: Veiligheidsdienst van Oekraïne
Volgens recente rapporten heeft de Defense Blog opgemerkt dat Sea Babies, uitgerust met een meervoudig raketlanceringssysteem, al zijn gebruikt om Russische posities op het Kinbourn-schiereiland aan te vallen. Dit is een gebied in de huidige Kherson Oblast dat momenteel bezet is.
Sea Baby-drones werden in 2022 ingezet op volle zee, nadat president Volodymyr Zelensky de SBU de taak had opgedragen om een einde te maken aan de Russische overheersing van de Zwarte Zee om de vrije stroom van Oekraïens graan te garanderen.
Foto: Telegram @SBUkr
Zelensky wilde de operationele omstandigheden creëren die het de Oekraïners mogelijk zouden maken om hun graan via een speciale corridor over de Zwarte Zee te vervoeren. Met behulp van de Sea Baby heeft de SBU deze missie kunnen volbrengen.
De Oekraïense veiligheidsdienst was de eerste overheidsinstantie die maritieme drones inzette. Maliuk merkte op dat collega's van de defensie-inlichtingendienst en de Oekraïense marine zich bij de SBU hadden aangesloten. Samen waren ze in staat om de aanwezigheid van Rusland in de Zwarte Zee te bestrijden.
Maliuk legde uit dat de drie diensten samen veel oorlogstrofeeën hadden verzameld, maar hij benadrukte vooral dat de SBU elf vijandelijke schepen had geraakt. De Sea Baby-drone speelde waarschijnlijk een rol bij veel van deze aanvallen.
Foto: Facebook-screenshot @DefenceIntelligenceofUkraine
Volgens Maliuk zullen Sea Baby-drones uitgerust met meerdere lanceerraketsystemen de SBU en andere diensten die actief zijn in de Zwarte Zee in staat stellen een nog groter aantal doelen te raken. Maar wat weten we over deze drones?
Volgens Newsweek onthulde United24 enkele van de belangrijkste aspecten van de Sea Baby. Zo is de romp van de drone gemaakt van een materiaal dat niet door radar kan worden gedetecteerd. De drone kan tot wel 1.000 kilometer afleggen.
Foto: Telegram @SBUkr
De Sea Baby kan snelheden tot 90 kilometer per uur bereiken, kost ongeveer 221.000 dollar en kan 850 kilogram explosieven vervoeren. Het is dus een zeer krachtig wapen.
Foto: Telegram @SBUkr
“Onze Sea Baby is niet zomaar een drone, maar een multifunctioneel platform dat voortdurend wordt verbeterd”, vertelde een anonieme bron aan Newsweek. “We zullen onze vijand verrassen.” Ook Maliuk gaf dit aan.
"Tal van verrassingen staan te wachten. Vertrouw me, de SBU en alle strijdkrachten zullen je niet teleurstellen. We moeten dynamisch handelen om samen de overwinning te behalen, want onze kracht ligt in eenheid," legde V. Maliuk uit tijdens het evenement georganiseerd door United24.
Volgens Newsweek suggereerden Russische en Oekraïense rapporten in mei 2024 dat Oekraïense oppervlaktedrones ook waren uitgerust met R-73 luchtafweerraketten uit het Sovjettijdperk. Het is echter niet zeker of de Sea Baby deze optie heeft.
Foto: Wiki Commons / Vitaly V. Kuzmin, CC BY-SA 4.0