Een nieuwe AI-gigant: Hoe China de tech-beurzen deed instorten

Dalingen op de belangrijkste financiële markten
De nieuwe AI uit China
600 miljard dollar verloren
Efficiënter, sneller, goedkoper
De Chinese uitdaging
In twee maanden tijd en met weinig investeringen bereikten ze buitengewone AI
China als technologische reus
Trump lanceert waarschuwing
Diepgaande verandering
Nieuwe horizon
Trumps uitdaging
Dalingen op de belangrijkste financiële markten

Op maandag 27 januari hebben de belangrijkste internationale aandelenmarkten historische dalingen meegemaakt, met een bijzondere impact op de technologiewaarden, waarbij de verliezen opliepen tot honderden miljarden dollars. De ogen zijn gericht op China als het epicentrum van deze financiële onrust.

De nieuwe AI uit China

China lanceerde DeepSeek, een ontwikkeling op het gebied van kunstmatige intelligentie die onmiddellijk werd gezien als veruit superieur aan andere Amerikaanse opties zoals ChatGPT. Zo erg zelfs dat Nvidia, een sterbedrijf in de productie van AI-chips, een waardeverlies leed dat het grootste is in de geschiedenis van de wereldaandelenmarkt.

600 miljard dollar verloren

Volgens media als The New York Times verloor Nvidia in 24 uur ongeveer $600 miljard.

Maar wat heeft Chinese AI dat het beter maakt dan Amerikaanse modellen?

Efficiënter, sneller, goedkoper

Analisten verzekeren in het algemeen dat DeepSeek aan efficiëntie wint, minder energie en een lager chipverbruik vereist. Ze benadrukken ook hun snelheid. En dit alles tegen lagere kosten.

De Chinese uitdaging

Tripp Mickle legde het zo uit in The New York Times: "De lancering van DeepSeek daagde de consensus van de technologie-industrie uit dat bedrijven om grotere en betere AI-systemen te bouwen miljarden dollars zouden moeten uitgeven aan nieuwe onderzoekscentra."

In twee maanden tijd en met weinig investeringen bereikten ze buitengewone AI

Vanuit China wordt volgens Reuters beweerd dat DeepSeek in slechts twee maanden tijd is getraind voor een bedrag van minder dan zes miljoen dollar. Een belachelijk cijfer vergeleken met de buitengewone investeringen (meestal tussen de tientallen en tot meer dan 100 miljoen euro) die de Amerikaanse technologie-industrie nodig heeft om haar AI-modellen te ontwikkelen.

China als technologische reus

Maar ongeacht of de superioriteit van DeepSeek wordt aangetoond of niet, het is duidelijk dat China niet slechts een fabriek voor massaproductie is, maar eerder over de wetenschappelijke capaciteit beschikt om technologische innovaties te bieden en te concurreren met Silicon Valley.

Trump lanceert waarschuwing

Donald Trump heeft al gereageerd op de opkomst van DeepSeek en verzekerd dat dit een "wake-up call" moet zijn voor Amerikaanse technologiebedrijven.

Diepgaande verandering

De manier waarop DeepSeek AI lijkt te veranderen, zorgt ervoor dat investeerders hun opties heroverwegen: wat als er niet zoveel datacenters of chips nodig zijn? Wat als alles gedaan kan worden met minder geld en energie? Die vraag zorgde voor het inzakken van de Amerikaanse tech-aandelen op de beurs.

Nieuwe horizon

De toekomst van de technologie werd opgeschud door China en de Amerikaanse reuzen moeten reageren. Want wat als China de grootste technologische macht ter wereld wordt?

Trumps uitdaging

De strijd tussen China en de Verenigde Staten (op technologisch, commercieel gebied en met Taiwan als mogelijk punt van oorlogswrijving) is gaande. Voorlopig hebben de Chinezen de aandelenmarkten deze maandag laten zinken met hun technologische vooruitgang. Dat is een echte uitdaging voor de nieuwe president van de Verenigde Staten: Donald Trump.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou