Ze bouwden Facebook samen: hoe gaat het met de oude compagnons van Mark Zuckerberg?

Het ontstaan van Facebook
Er waren meer mensen betrokken bij het ontstaan
De geweldige vijf
Mark, een bekende, gespierde man
Het begon met het 'gemene' Facemash
Mensen van Harvard met elkaar in contact brengen
Van Harvard naar de wereld
Van Facebook naar Asana
Bescheiden miljardair
Startkapitaal
Een mysterieuze deal
De rijkste man van Singapore
De interfacemanager
Durfinvesteringen en Philo
Harvard, Facebook... Obama!
'New Republic'
Jaren later en vele miljoenen rijker
Het ontstaan van Facebook

Wie Facebook noemt, kan niet anders dan het platform direct associëren met Mark Zuckerberg, omdat hij een belangrijke en prominente rol speelt in de organisatiestructuur van het bedrijf.

Er waren meer mensen betrokken bij het ontstaan

Echter, weten miljoenen mensen, vooral dankzij de film 'The Social Network' (2010) van David Fincher, dat er nog vier andere mensen betrokken waren bij het ontstaan van de sociale gigant Facebook.

Foto: The Social Network - Columbia TriStar Pictures

De geweldige vijf

We hebben het dan over Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz, Andrew McCollum en Chris Hughes (op de foto, rechts). Zij hebben allemaal op de een of andere manier bijgedragen aan de oprichting van Facebook en allemaal hebben ze Facebook op de een of andere manier verlaten. Wat is er eigenlijk van hen geworden?

Mark, een bekende, gespierde man

De oprichter, Mark Zuckerberg, is de op twee na rijkste man ter wereld, en staat nog steeds aan het hoofd van Meta. Hij is getrouwd met Priscilla Chan, met wie hij drie dochters heeft, en hij heeft ook spieren gekweekt met MMA en boksen. Maar wat als we naar het verleden kijken?

Op de foto Mark Zuckerberg met MMA-vechter Max Holloway.

Het begon met het 'gemene' Facemash

Het begon allemaal met Facemash, een studentikoze uitvinding van twintiger Mark Zuckerberg. De gebruikers creëerden gezamenlijk een ranglijst van de mooiste mensen op de universiteit door steeds twee foto's te vergelijken en tussen die twee de knapste persoon te kiezen. Het programma was heel vrouwonvriendelijk en werd door de Harvard-universiteit geblokkeerd. Toch stond het aan de wieg van wat Facebook zou worden.

Mensen van Harvard met elkaar in contact brengen

Met zijn volgende project 'The Facebook', wilden Zuckerberg en zijn vrienden de studenten op Harvard met elkaar in contact brengen. Dustin Moskovitz (foto links), Zuckerbergs kamergenoot en student Economie, kwam erbij om hem te helpen gebruikers te krijgen. Het duurde niet lang voordat hij zijn studie vaarwel zei om zich volledig op Facebook te richten.

Van Harvard naar de wereld

Het project werd al snel groter dan Harvard. De ondernemers registreerden het domein 'thefacebook.com' en richtten in juni 2004 hun bedrijf op. Op dat moment waren Eduardo Saverin, Andrew McCollum en Chris Hughes al betrokken bij het bedrijf. Een jaar later maakten ze de sprong naar het domein 'facebook.com' dat ze vandaag de dag nog steeds gebruiken.

Van Facebook naar Asana

Dustin Moskovitz (foto) werd de CTO van het bedrijf en was verantwoordelijk voor het aannemen van de eerste werknemers. Hij besloot echter in 2008, toen Facebook in twee keer zoveel gebruikers had als MySpace, het bedrijf te verlaten om te helpen bij de oprichting van Asana. Dit deed hij samen met Justin Rosenstein, met wie hij leiding gaf aan het technische team van Facebook.

Bescheiden miljardair

In slechts vier jaar tijd wist Dustin Moskovitz de jongste miljardair ter wereld te worden en vandaag de dag heeft hij een fortuin dat wordt geschat op $ 15,6 miljard. Toch is hij heel gewoon gebleven en fietst hij regelmatig door zijn woonplaats San Francisco.

Startkapitaal

Eduardo Saverin, die werd gespeeld door Andrew Garfield (op de foto, rechts, met Jesse Eisenberg en Justin Timberlake) in 'The Social Network' (2010) was degene die het startkapitaal inbracht in Facebook ($ 1000 + $ 18.000). Hij besloot echter in 2005 plotseling het bedrijf te verlaten.

Een mysterieuze deal

Er bestaan veel vraagtekens over de deal die Mark Zuckerberg en Eduardo Saverin hebben gesloten, maar wat we wel weten is dat hij naar Singapore is verhuisd en in minder dan twee decennia de rijkste man van het land is geworden.

De rijkste man van Singapore

Eduardo Saverin richtte zich op risicokapitaalinvesteringen en het steunen van start-ups, terwijl hij geniet van luxe en exclusiviteit in Singapore, met een nettowaarde die volgens Forbes wordt geschat op $ 32,4 miljard.

De interfacemanager

Andrew McCollum was een klasgenoot van Mark Zuckerberg en verantwoordelijk voor het ontwerp van de eerste webinterface van Facebook. Net als Dustin Moskovitz stopte ook hij met school om zich te richten op de ontwikkeling van Facebook.

Durfinvesteringen en Philo

Hij verliet het bedrijf echter in 2006 en maakte na een paar jaar ook de sprong naar durfinvesteringen, waarbij hij in zo'n dertig start-ups investeerde. In 2014 richtte hij Philo op, een on-demand contentdienst. Daarnaast is hij ook sterk betrokken bij sociaal werk.

Harvard, Facebook... Obama!

De laatste van de groep is Chris Hughes, de enige die Harvard niet verliet en in 2006 zijn studie kunstgeschiedenis en literatuur afrondde, waarna hij een tijdje terugkeerde bij het bedrijf als woordvoerder. In 2007 verliet hij Facebook om aan de slag te gaan in het campagneteam van Barack Obama.

'New Republic'

In 2012 kocht hij 'New Republic', een bekend progressief politiek en cultureel tijdschrift, dat hij in 2016 echter moest verkopen wegens de aanhoudende verliezen die het opleverde. Tegenwoordig heeft hij volgens Forbes een nettowaarde van $ 430 miljoen.

Jaren later en vele miljoenen rijker

De vijf knappe koppen die het project Facebook op poten hebben gezet, gaan twintig jaar na de oprichting van het bedrijf ieder hun eigen weg. Eén ding hebben ze nog altijd gemeen: ze zijn miljardairs.

Meer voor jou