Een atoombom in Iran: wanneer zou dit werkelijkheid kunnen zijn?
Een open oorlog met Iran komt steeds dichterbij en verontrust de wereld vanwege het enorme militaire arsenaal van het land.
Verschillende analisten zijn het erover eens dat Iran nog geen atoombom heeft, hoewel het zeker over de technologie en de middelen beschikt om er een te maken. De vraag is hoe snel.
In een artikel in The New York Times zei William J. Broad, een journalist die gespecialiseerd is in wetenschappelijke kwesties, dat Iran "veel meer dan weken" nodig zou hebben om een kernbom te bemachtigen.
Hoogleraren aan de Universiteit van Virginia en Los Alamos die door Broad werden geraadpleegd, legden uit dat Iran inderdaad de grondstof voor een kernbom kan produceren met behulp van uranium.
Het zou echter nog ongeveer een jaar duren voordat de wetenschappers van het land het voor gebruik beschikbaar kunnen maken.
Deskundigen geven echter toe dat het niet zo eenvoudig is om deze voorspelling juist te krijgen, omdat Iran erg gesloten is als het gaat om het delen van informatie over een vermoedelijk geheim programma.
Iran heeft in 2003 een belofte ondertekend om zijn programma voor de ontwikkeling van kernwapens op te geven. En volgens Reuters geloven de Amerikaanse autoriteiten dat Ali Khameini, zelfs met de huidige escalatie van de oorlog in het Midden-Oosten, zich aan zijn woord lijkt te houden.
Desondanks maakt Iran, onder de oppervlakte van officiële internationale betrekkingen en ondertekende overeenkomsten, al jaren clandestiene bewegingen die analisten interpreteren als een stap in de richting van de atoombom.
Tussen 2005 en 2007 en ook tussen 2011 en 2013 braken er internationale crises uit toen Iran werd beschuldigd van het werken aan uraniumtechnologie.
De regering van het land zei dat het haar doel was kernenergie in te zetten voor civiel gebruik en energiecentrales te bouwen.