Toxische bazen in het nieuws: hoe herken je een problematische werkgever?
De Volkskrant publiceerde in het weekend van 19 november een onthullend artikel over de vernederende leiderschapstechnieken en woede-uitbarstingen van 'De Wereld Draait Door'-presentator Matthijs van Nieuwkerk. Tientallen medewerkers kwamen door de giftige sfeer achter de schermen ziek thuis te zitten, zo meldt de krant.
In de week ervoor hadden al meer dan duizend werknemers van Twitter ontslag genomen omdat ze niet door één deur konden met de nieuwe CEO, Elon Musk. De Zuid-Afrikaanse miljardair wilde dat ze al hun vrije tijd opofferden om het noodlijdende sociale mediaplatform efficiënter te maken, en anders moesten ze maar opstappen.
Volgens The New York Times hielden maar liefst 1.200 Twitter-werknemers op hetzelfde moment de eer aan zichzelf. Het was een sterk voorbeeld waaruit blijkt dat mensen niet koste wat kost voor hun baas blijven werken.
Een goede baas is belangrijk. Zo belangrijk zelfs dat volgens een onderzoek van GoodHire uit januari 2022 82% van de Amerikaanse werknemers ontslag zouden nemen als ze een slechte baas hadden. Als je je goede werknemers dus wilt behouden, is het in je eigen belang om geen slechte baas te zijn.
Tom Gimbel, CEO van het in Chicago gevestigde uitzendbureau LaSalle Network, deelde bij CNBC Make It een gids om het verschil te zien tussen een goede en een slechte baas. Gimbel zei: "Er is een uitdrukking: 'People join companies, but they quit bosses.'" Lees verder om te weten te komen of je een toxische baas hebt of niet.
Een baas die je BFF wil zijn, klinkt als een goede baas, toch? Wel, het is eigenlijk helemaal niet zo geweldig. Het is goed om te socializen met je werknemers, maar Gimbel stelt dat BFF-bazen het maken van vrienden voorrang geven boven goed leiderschap en verantwoordelijkheid.
Bovendien hebben ze de neiging om hun werknemers af te leiden van hun werk, wat de vooruitgang van het hele team kan vertragen, omdat dit soort baas zo graag aardig gevonden wil worden.
Nee, een spookbaas is niet spookachtig of communiceert niet met buitenaardse geesten .... De spookbaas is "er gewoon nooit", aldus Gimbel. Het is moeilijk om een goede leider te zijn als je niet weet wat er gebeurt op de werkvloer!
Gimbel zegt dat de spookbaas gewoonlijk het werk van het team niet bijhoudt en moeilijk te pakken te krijgen is wanneer werknemers hem nodig hebben. Daardoor blijven ze zonder begeleiding achter, waardoor het moeilijk wordt om hun werk te doen. Bovendien lopen werknemers zo een mentor mis, wat de groei van hun carrière aanzienlijk kan vertragen.
Narcistische bazen geven niet echt om hun werknemers. Hun grootste zorg zijn hun eigen zorgen en gevoelens, aldus Gimbel. Als je een narcistische baas hebt, zal alles altijd om hem of haar draaien. Wanneer narcistische bazen beslissingen nemen voor het bedrijf, denken ze altijd aan wat het voordeligst is voor hen.
De behoeften van hun werknemers zijn een complete bijzaak, waardoor het team het gevoel krijgt dat hun baas niet om hen geeft als mens. Om de zaken nog frustrerender te maken voor het team, houden narcistische bazen van gevlei en "zullen ze de eer opstrijken voor goede ideeën of andere maatstaven voor succes", zegt Gimbel.
Iedereen wil een hardwerkende baas. Hard werken is goed, toch? Wel, de workaholic-baas lijkt nooit te stoppen met werken en kan je het gevoel geven dat je hetzelfde moet doen.
Volgens Gimbel kunnen ze hun werknemers het gevoel geven dat ze "ondermaats presteren" als ze niet voortdurend overwerken zoals hun baas. Tot overmaat van ramp is een workaholic-baas nooit tevreden over het werk van zijn of haar werknemers, waardoor die extra uren werken, maar nooit voldoen aan de belachelijk hoge eisen van hun baas.
Een baas moet je motiveren, zonder twijfel! Volgens Gimbel is de motiverende baas iemand die "je aanmoedigt als je het moeilijk hebt, je een schouderklopje geeft als je iets bereikt, en je altijd steun biedt als je het nodig hebt." Gimbel zegt dat ze erg optimistisch zijn en willen dat hun werknemers alles "van de positieve kant bekijken".
Klinkt als een leuke baas, nietwaar? Wel, voortdurend optimisme heeft ook nadelen. Gimbel zegt dat het "soms een beetje afgezaagd kan worden". Het andere probleem van motiverende bazen is dat ze door hun positiviteit de neiging hebben slecht nieuws weg te wuiven en problemen niet te erkennen.
Volgens Gimbel zijn de vulkaan- en spookbaas vergelijkbaar, omdat ze weinig leiding geven en "niet echt geïnteresseerd zijn in het werk dat je doet." Maar vulkaanbazen zijn wellicht veel stressvoller om mee om te gaan, omdat ze uiteindelijk gewoon "uitbarsten, gewoon ontploffen" als een taak niet naar hun wens wordt uitgevoerd.
Natuurlijk hebben vulkaanbazen niet de neiging om veel aan zelfreflectie te doen, want als ze dat wel deden, zouden ze volgens Gimbel waarschijnlijk beseffen dat de fouten van hun werknemers grotendeels hun eigen schuld zijn, door een gebrek aan betrokkenheid en begeleiding. Gelukkig zijn vulkaanbazen vrij zeldzaam, en is de kans dat jij er een bent of een tegenkomt, vrij klein.
In het CNBC Make It-artikel zegt Gimbel dat een verantwoordelijke, maar zorgzame baas de beste baas is om te hebben. "Ze geven je eerlijke feedback over je werk, of het nu goed of slecht is, en dagen je uit om zo goed mogelijk te presteren", aldus Gimbel. De verantwoordelijke, maar zorgzame baas ziet zijn werknemers als mensen en zal zich dus flexibel opstellen en begrip tonen als er persoonlijke of andere problemen zijn.
Helaas zijn er volgens Gimbel maar weinig verantwoordelijke doch zorgzame bazen. Maar als je het geluk hebt een baas te vinden die tenminste probeert zijn werknemers op deze manier te behandelen, dan mag je je gelukkig prijzen.