Probeert Poetin vol te houden tot het westen Oekraïne niet meer helpt?
Toen Vladimir Poetin opdracht gaf tot de invasie van Oekraïne, deed hij dat in de overtuiging dat het conflict niet lang zou duren. Uit rapporten van die periode bleek dat het Kremlin ervan uitging dat hun troepen binnen twee dagen na de strijd in Kyiv zouden zijn.
CIA-directeur Bill Burns vertelde wetgevers in de Verenigde Staten slechts enkele weken na het begin van de invasie dat Poetins strategie eruit bestond “Kyiv binnen de eerste twee dagen van de campagne in te nemen'', aldus een rapport van Business Insider uit maart 2022.
De strategie om Oekraïne snel te veroveren verliep echter niet zoals Poetin had gepland. Rusland is nu verwikkeld in een hevige strijd sinds de Oekraïense strijdkrachten hun eigen offensieven begonnen te lanceren om grondgebied terug te winnen.
Meer dan een jaar na de invasie werd duidelijk dat Rusland zich openlijk voorbereidde op een lange oorlog, aldus Dennis Soltys van de Atlantic Council, die schreef dat functionarissen in het Kremlin ‘graag een afwachtend spelletje speelden’.
Dit sentiment kan voortkomen uit Poetins overtuiging dat de westerse bondgenoten van Oekraïne uiteindelijk genoeg zullen krijgen van de oorlog en hun steun aan Kyiv zullen beëindigen. De Russische president gelooft zeker dat Oekraïne zal instorten zonder hulp van bondgenoten.
Poetin zei dit tijdens zijn toespraak op de jaarlijkse bijeenkomst van de Valdai Discussion Club in Sotsji op 5 oktober. Hij zei tegen de gasten van de conferentie: “Over het algemeen kan de Oekraïense economie niet bestaan zonder externe steun”, aldus een vertaling van CNN.
'Als je hiermee stopt, is alles binnen een week voorbij. Afgerond. Hetzelfde geldt voor het defensiesysteem: stel je voor dat de bevoorrading morgen stopt – je hebt nog maar een week te leven als de munitie op is”, voegde Poetin eraan toe.
De opmerkingen van Poetin onthulden wat de onderliggende strategie van de Russische president zou kunnen zijn in de komende oorlog. Poetin verwacht nog steeds een overwinning, maar hij begrijpt dat het veel langer kan duren omdat het Westen erbij betrokken is.
Nathan Hodge van CNN legde in een recent rapport over de opmerkingen van Poetin in Sotsji uit dat deze de “meest duidelijke verwoording” van de oorlogsstrategie van de Russische leider onthulden – namelijk dat Poetin erop rekent dat het westerse bondgenootschap uiteen zal vallen.
Bewijs zou kunnen worden gevonden in enkele van de uitspraken die Poetin tijdens zijn toespraak deed. Hodge meldde dat de Russische president op de hoogte was van de informatie uit de defensiehandelspers over Amerikaanse industriële kwesties.
Poetin sprak over de strijd waarmee de Verenigde Staten te maken kreeg toen de defensie-industrie van het land werkte aan het verhogen van het aantal artilleriegranaten dat zij elke maand kon produceren. Hij gaf commentaar op het aantal geproduceerde granaten versus het aantal dat Oekraïne afvuurde.
“De Verenigde Staten produceert 14.000 granaten van 155 mm, en Oekraïense troepen verbruiken er tot vijfduizend per dag”, zei Poetin. “Ja, ze proberen de productie te verhogen – tot 75.000 tegen eind volgend jaar, maar we moeten nog afwachten hoe dat afloopt.”
Hodge merkte op dat de cijfers van Poetin enigszins afwijken. De Verenigde Staten produceert nu maar liefst 28.000 artilleriegranaten per maand. Maar het punt staat nog steeds. Het lijkt erop dat Poetin begrip heeft voor de uitdagingen waarmee de bondgenoten van Oekraïne worden geconfronteerd.
Dennis Soltys merkte op dat de westerse leiders die zich tegen Rusland hebben opgesteld Poetin hebben gesteund in zijn denkwijze. Ze zijn er namelijk niet in geslaagd de Russische president ervan te overtuigen dat hij de steun die Oekraïne zal krijgen niet zou overleven.
“Totdat dit verandert, zal de oorlog waarschijnlijk voortduren”, schreef Soltys. Hij voegde eraan toe dat de uitspraken van westerse leiders dat ze Kyiv helpen zolang dit nodig is, Moskou hebben gesteund. Ze hebben namelijk nooit gezegd dat een Oekraïense overwinning het uiteindelijke doel was.
“Deze dubbelzinnige taal moedigt Moskou aan de oorlog te beëindigen en lijkt ruimte te laten voor dubieuze 'land voor vredes'-onderhandelingen of andere compromissen met het Kremlin. Er zullen veel hardere woorden en daden nodig zijn om Poetin tegen te houden”, legde Soltys uit.
Er zijn echter nog andere grote problemen en scheuren ontstaan. Volgens Matt Gaetz, de man die Kevin McCarthy heeft afgezet, zijn de Verenigde Staten hun voorzitter van het Huis van Afgevaardigden kwijtgeraakt vanwege een vermeende geheime deal om Oekraïne te financieren.
De algemene Amerikaanse steun voor Oekraïne is ook gedaald tot drieënzestig procent, tegen tweeënzeventig procent in juli 2022 volgens een recente opiniepeiling van de Chicago Council on Global Affairs, gepubliceerd op 4 oktober.
Er ontstaan ook scheuren in Europa, waar de voormalige premier van Slowakije, Robert Fico, de recente verkiezingen van het land heeft gewonnen nadat hij campagne had gevoerd om de militaire hulp aan Oekraïne te beëindigen. NBC News meldde de overwinning en noemde Fico pro-Russisch.
Als de Amerikaanse en Europese bondgenoten van Oekraïne standvastig kunnen blijven in hun steun aan Kyiv, is het onwaarschijnlijk dat Poetin zijn zin zal krijgen. Als die cruciale steun echter wankelt, zou het mogelijk kunnen zijn dat Oekraïne gedwongen zal worden te onderhandelen of volledig zal vallen.
“Poetin is ervan overtuigd dat zijn tegenstanders fundamenteel zwak en gewetenloos zijn”, schreef Soltys. “Hij is bereid te wachten tot de democratische wereld eindelijk genoeg heeft van de confrontatie en de nieuwe geopolitieke realiteit accepteert die door de Russische militaire agressie is gecreëerd. Tenzij de westerse leiders kunnen bewijzen dat hij ongelijk heeft, zal de dreiging die uitgaat van Rusland alleen maar toenemen.”