Is daar iemand? Hoe we hebben geprobeerd contact te maken met aliens
Al zolang we bestaan heeft de mens zich herhaaldelijk deze vraag gesteld: 'Zijn we alleen in dit universum?' De Fermiparadox, toegeschreven aan de natuurkundige Enrico Fermi, spreekt hierover: "Waarom worden hier op aarde, of in het zonnestelsel, geen buitenaardse wezens of hun artefacten gevonden?" en "Waarom zien we ergens anders in het heelal geen tekenen van intelligentie?"
Foto: Greg Rakozy / Unsplash
Tot nu toe lijkt het erop dat er nog geen bewijs is van het bestaan van buitenaardse beschavingen. Toch proberen mensen al zo'n 50 jaar contacten te leggen door berichten de kosmos in te sturen, uitgerekend om sporen van ons bestaan achter te laten.
De laatste 'boodschap in een fles' die de mens besloten heeft naar het heelal te sturen heet 'Beacon in the Galaxy' en zal waarschijnlijk in 2023 door de grootste telescoop in China verzonden worden. Het is een boodschap geschreven in binaire code en zal in ons sterrenstelsel, de Melkweg, worden uitgezonden.
Afbeelding: Luminas Art / Pixabay
De boodschap bestaat uit wiskundige en natuurkundige concepten waarmee een communicatiemiddel tot stand gebracht moet worden om informatie over te brengen aan intelligente buitenaardse levens. Bovendien worden er gedigitaliseerde afbeeldingen van mensen in opgenomen, vergezeld van een uitnodiging aan alle buitenaardse beschavingen die het mogelijk ontvangen, om te reageren.
Afbeelding: Reimund Bertrams / Pixabay
'Beacon in the Galaxy' is niet de eerste boodschap die de mensheid besloten heeft over de kosmos uit te zenden. Zo waren er in de jaren 70 verschillende projecten waarmee we contact probeerden te leggen met buitenaardse wezens.
Foto: Pixabay
Mensen stuurden in 1974 hun eerste bericht de ruimte in via de radiotelescoop Arecibo naar de bolvormige sterrenhoop M13 (ongeveer 25.000 lichtjaren weg). Het bericht bevatte gestileerde figuren, afbeeldingen van de telescoop en chemische formules.
Foto: Wikipedia
In 1972 werden met hetzelfde doel de eerste ruimtesondes, Pioneer 10 en Pioneer 11, uitgezonden voor het leggen van enig contact met buitenaardse wezens. Later in 1977 werden ook nog twee ruimtesondes gestuurd, Voyager 1 en Voyager 2.
Op de Pioneer-ruimtesondes zaten borden waarop een man en een vrouw zonder kleren stonden afgebeeld en de positie van de zon ten opzichte van het centrum van het sterrenstelsel.
Aan boord van de Voyager-ruimtesondes bevond zich de Voyager Golden Record, een opname die allerlei geluiden, beelden en ander bewijsmateriaal van onze beschaving bevatte.
Spijtig genoeg zijn deze sondes miniem wanneer we ze bekijken in de immense context van het heelal en is de kans dat ze door een andere beschaving gevonden worden klein.
Foto: NASA / Unsplash
Carl Sagan die dit project leidde, zei zelf: "Het ruimtevaartuig zal alleen worden ontdekt en de plaat zal alleen worden afgespeeld als er ontwikkelde ruimtevarende beschavingen in de interstellaire ruimte zijn, maar het lanceren van deze 'fles' in de kosmische 'oceaan' zegt iets heel hoopvols over het leven op deze planeet."
De gouden platen in de sondes Voyager 1 en 2 kunnen in dit opzicht meer beschouwd worden als een tijdscapsule dan als een echte poging om contact te leggen. Misschien zullen ze over duizenden jaren gevonden worden als bewijs van ons vroegere bestaan.
Foto: Wikimedia
Van alle berichten die de ruimte in gestuurd zijn, zijn die op de gouden platen van de sondes Voyager 1 en 2 ongetwijfeld de meest fascinerende. Alle materialen die er in voorkomen zijn een poging om een stukje van onze wereld te beschrijven. Laten we eens wat voorbeelden bekijken.
Foto: Wikimedia
De gouden platen bevatten groetwoorden in 56 verschillende talen, variërend van Engels, Frans en Italiaans tot Quechua, Urdu en Akkadisch.
Foto: Jeremy Bezanger / Unsplash
Een ander fascinerend materiaal dat de sondes Voyager 1 en 2 bevatten zijn de geluiden van de aarde. Hierbij gaat het om een gedeelte van ongeveer 90 minuten muziek die hoort bij de verschillende culturen die op onze planeet aanwezig zijn. Muziek met onder andere werken van componisten als J.S. Bach, Mozart, Beethoven (gespeeld door het Budapest String Quartet), Chuck Berry, Kesarbai Kerkar, Valya Balkanska en de elektronische componist Laurie Spiegel.
Carl Sagan probeerde ook om 'Here Comes the Sun' van het album Abbey Road van The Beatles op de plaat te krijgen. Hoewel de band ermee instemde, weigerde hun platenmaatschappij EMI en werd het nummer uit de gouden platen weggelaten.
De Voyager Golden Record bevat ook een verzameling van 116 foto's die het leven op onze planeet beschrijven en ook enkele details van ons zonnestelsel en landschappen.
Onder de 116 foto's die de ruimtesondes Voyager 1 en 2 bevatten is een foto van een vrouw in de supermarkt, etende mensen en een close-up afbeelding van de planeet Jupiter waarop ook zijn diameter is aangegeven.
Foto: Wikimedia
Bladzijde 6 uit het 3e volumen van Philosophiae Naturalis Principia Mathematica van Isaac Newton, De mundi systemate, over de organisatie van de wereld is ook op de gouden plaat opgenomen.
Foto: Wikimedia
Samengevat blijft het doel, van de Voyager-ruimtesondes tot het laatste bericht 'Beacon in the Galaxy', hetzelfde: bewijzen van ons bestaan achterlaten, zodat in de verre toekomst mogelijk buitenaards leven onze geschiedenis kan leren kennen en daarmee het menselijk ras op de een of andere manier onsterfelijk kan maken.
Foto: Guillermo Ferla / Unsplash