Is het Britse paleis van koning Charles racistisch?
Harry & Meghan zorgden eind 2022 voor veel opschudding. Niet alleen kwam hun langverwachte Netflix-docuserie uit, maar ze ontvingen ook de 'Ripple of Hope'-prijs van de mensenrechtenorganisatie Robert F Kennedy. Dit vanwege hun 'heldhaftige opstelling tegen structureel racisme in de koninklijke familie'. Ze hopen hiermee een 'golf van verandering' op gang te brengen.
Maar, vragen we ons af, hoe diep gaat racisme in het Britse koningshuis? Berusten de uitspraken op waarheid? Veel mensen zijn verdeeld over deze kwestie. Sommige mensen noemen de actie van de twee heldhaftig, terwijl anderen Harry en Meghan beschuldigen van 'het vernietigen van de koninklijke familie' - zoals het publiek naar hen toeschreeuwde toen ze aankwamen bij het gala.
Foto: Netflix
We lopen langs alle incidenten met betrekking tot racisme. Waar zijn de royals van beschuldigd? Wat waren de reacties? Hoeveel daarvan is waar? En welke uitspraken komen van social media, waar meningen van het publiek over de koninklijke geschiedenis - en dan met name die van het kolonialisme - een rol spelen?
Het meest prominente moment van de racistische beschuldigingen is natuurlijk het interview met Meghan en Harry bij Oprah. Onnodig te zeggen dat dankzij de pers iedereen in de wereld de volgende ochtend precies wist wat er was gezegd. De vraag die op ieders lippen lag was 'wie zei het?'.
Meghan vertelde in het interview dat er, terwijl ze zwanger was van haar eerste kind, 'zorgen en gesprekken' waren over de kleur van Archie's huid. Een onmiddellijke racistische beschuldiging, waardoor de media over de hele wereld explodeerden.
Je zou denken dat veel mensen zich daarna natuurlijk naar de koninklijke familie zouden keren voor commentaar, of naar iemand die de opmerking zou toegeven. In plaats daarvan werden Harry en Meghan door een groot deel van het Britse publiek bestempeld als 'leugenaars', met het beroemde antwoord van de koningin op de voorpagina's - 'herinneringen kunnen variëren'.
Prins William werd door journalisten opgejaagd om te reageren op de beschuldigingen. Uiteindelijk was 'geen commentaar' niet meer voldoende. Wat hij vervolgens zei was simpel, kort en bondig: “we zijn geen racistische familie”. Zaak gesloten? Wij denken van niet.
Tom Bower bracht in juli 2022 een boek uit met de titel 'Revenge: Meghan, Harry and the War Between the Windsors'. De voormalige BBC-journalist schreef dat Camilla mogelijk een van de verdachten was geweest omdat ze een misplaatste grap had gemaakt.
Bower schreef dat Camilla tijdens een ontmoeting tussen de Sussex'en en de toenmalige hertog en hertogin van Cornwall een misplaatste grap had gemaakt over het haar van Meghan's eerstgeborene. Volgens Bower zei ze: 'Zou het niet grappig zijn als je kind rossig afrohaar zou krijgen?' Hierop had Harry impulsief gelachen, maar Meghan wierp hem een woedende blik toe.
Bower staat natuurlijk bekend om zijn ongeautoriseerde biografieën. Daarom kan er veel van wat hij schrijft naar het rijk der fabelen worden verwezen. Camilla's opmerking werd opgeschreven zonder er zelfs maar een bron bij te vermelden. Daarom is het voorval volgens veel journalisten waarschijnlijk niet gebeurd. Op de beschuldigen heeft het paleis geen commentaar gegeven.
Camilla ligt ook wat meer recentelijk onder vuur. Er gaat namelijk een viral video van haar de wereld rond. Haar reis naar kinderdagverblijf Bow was bedoeld als een genereus uitje: vol vreugde en aandacht voor kinderen. Maar het werd een PR-ramp voor de vrouw van de nieuwe koning.
Op 24 november 2022 begaf de vrouw van koning Charles III zich naar het kinderdagverblijf om Bernardo's goede doel te steunen. Ze was daar om Paddington beren uit te delen aan de kleine kinderen, samen met acteurs uit de film. Het was een ontroerende vertoning, vooral vanwege de link tussen Hare Majesteit, Koningin Elizabeth II en de knuffelbeer. Maar het ging mis.
Camilla werd tijdens het bezoek gefilmd. Een bepaald moment is door veel mensen op social media onder de loep genomen - ze kreeg de schuld omdat ze weigerde de hand van een klein bruin meisje vast te houden. In plaats daarvan hield ze de mouw van het kind vast.
Na dit ongemakkelijke moment is te zien dat ze naar haar handen kijkt alsof ze schoongemaakt moeten worden. Dit viel niet in goede aarde bij een groot aantal kijkers.
Natuurlijk heeft ieder verhaal twee kanten en degenen die voor Camilla zijn, zeggen dat de video is geknipt om haar in een kwaad daglicht te zetten; of dat ze het meisje bij de mouw vasthield, omdat ze naar haar armband keek. Ook na deze beschuldigen kwam er geen reactie van het paleis.
Camilla's meest recente gala in Buckingham Palace om aandacht te vragen voor huiselijk geweld, veranderde in een koninklijke PR-nachtmerrie. De gastenlijst stond vol met invloedrijke namen, liefdadigheidswerkers en actievoerders. Weer een koninklijk evenement dat een wending nam dankzij racistische beschuldigingen.
Een gast van het evenement, Ngozi Fulani, van Sistah Space (een liefdadigheidsinstelling voor Afrikaanse en Caribische slachtoffers van huiselijk geweld) sprak over haar bezoek aan het paleis. Velen waren geschokt toen ze haar verhaal hoorden.
Op Twitter sprak Fulani over haar 'gemengde gevoelens' tijdens het bezoek. Er werd haar namelijk een aantal keren door iemand gevraagd waar ze vandaan kwam, ondanks dat ze gewoon in het VK is geboren. Fulani wilde niet dat de identiteit van diegene werd onthuld, maar Lady SH (zoals ze wordt genoemd in de Twitter-post) werd snel geïdentificeerd als Lady Susan Hussey, een van de goede vrienden en vertrouwde vertegenwoordigers van het paleis (op de foto naast koningin Elizabeth) .
Het gesprek werd door Fulani als volgt genoteerd: Lady SH: 'Waar komt u vandaan?'
'Ik: 'Hier, VK'. 'Nee, maar welke nationaliteit heeft u?' Ik: 'Ik ben hier geboren en ben Brits.' 'Nee, maar waar kom je eigenlijk vandaan, waar komen je mensen vandaan?' Ik: 'Mijn mensen, dame, wat is dit?'
''Oh, ik zie dat ik een uitdaging ga krijgen om je te laten zeggen waar je vandaan komt.''
Uit de opmerkingen van Lady Susan bleek een totaal gebrek aan begrip. Sommige mensen zagen hier een diepgeworteld racisme binnen de koninklijke familie in. Het paleis lag opnieuw onder vuur en het duurde nog maar enkele dagen voordat Harry en Meghan hun Netflix-serie zouden uitbrengen met verdere beschuldigingen van racisme.
Toen Harry en Meghan de familie in hun Oprah-interview beschuldigden van racisme, gaf het paleis geen commentaar. Deze keer wilde het paleis echter graag reageren. Volgens Buzzfeed luidde de verklaring van Buckingham Palace: 'In dit geval zijn er onaanvaardbare en zeer betreurenswaardige opmerkingen gemaakt'.
Verder sprak William zich naar aanleiding van de controversiële opmerkingen en vragen ook uit. De toekomstige koning van Engeland zei dat de situatie 'echt teleurstellend' was. Zijn woordvoerder zei het iets uitgebreider en stelde dat "racisme geen plaats heeft in onze samenleving". Lady Susan Hussey heeft ontslag genomen uit haar koninklijke functie.
In 2017 deed zich nog een raciale kwestie voor, dit keer met prinses Michael van Kent. De vrouw van de kleinzoon van koning George V beging een garderobe blunder die bijna escaleerde tot een grote racistische beschuldiging.
Prinses Michael van Kent droeg 'raciaal ongevoelige sieraden' tijdens een lunch in het kerstpaleis. Meghan Markle was daarbij aanwezig. Het item dat zoveel controverse veroorzaakte, was haar broche. Een sierraad in blackamoor-stijl. Dit sieraad lijkt een buste weer te geven van een Afrikaan die een kroon en juwelen draagt.
'Blackamoor' is de naam die wordt gegeven aan kunststukken waarin Afrikaanse of niet-Europese mannen als dienaar worden afgebeeld. De term 'black moor' was volgens de Oxford Dictionary vroeger een algemene term voor zwarte mensen in het Engels.
Prinses Michael van Kent verontschuldigde zich via haar woordvoerder en zei: "De broche was een geschenk en het sierraad is wel vaker gedragen. Prinses Michael betreurt het zeer en is bedroefd dat het aanstoot heeft gegeven.” Het lijkt erop dat het een vergissing was, maar het totale gebrek aan bewustzijn dat de prinses toonde, heeft bij velen een vieze smaak in de mond achtergelaten.
Sterker nog, zelfs opmerkingen van lang geleden zitten veel Britse burgers nog steeds dwars. Velen herinneren zich misschien nog het bezoek van de hertog van Edinburgh aan China in 1986. Prins Philip zei tegen een Britse student: 'Als jullie hier nog veel langer blijven, krijgen jullie allemaal spleetogen'.
In 2002 maakte Philip opnieuw een racistische blunder. In Australië vroeg prins Philip aan een inheemse ondernemer: 'Gooien jullie nog steeds speren naar elkaar?'
Natuurlijk betekende de overgang naar de eenentwintigste eeuw ook de modernisering van de koninklijke familie. Maar ondanks hun inspanningen om etnische minderheden in hun paleizen te verwelkomen, zijn de cijfers niet al te best.
De cijfers van etnische minderheden werkzaam in het palies laten zien dat het percentage is gestegen van 8,5% in 2021 tot 9,6% in 2022. Dit is echter niet de moderne sprong die de royals verwachtten. Hun doel van 10% is niet gehaalt. Dit brengt opnieuw klachten van het Britse publiek met zich mee, waarin het koningshuis wordt beschuldigd van diepgeworteld racisme. Velen brengen dit in verband met het kolonialisme.
De meest recente aanval op het kolonistenverleden van de koninklijke familie was gericht tegen William en Kate, de prins en prinses van Wales. Het stel maakte in maart 2022 een reis naar de Caraïben en hun gedrag zorgde voor opgetrokken wenkbrauwen.
Sky News meldt dat ze werden vervoerd in een 'witte Land Rover-parade' en vergeleek hun bezoek met een 'terugkeer naar het kolonialisme'. Er werden foto's gemaakt van het paar dat kinderen de hand schudde door hekken en er waren protesten tegen het koningshuis. Niet het beeld dat ze zich hadden voorgesteld en dit was weer slechte pers voor de koninklijke familie die wanhopig behoefte had aan goede berichtgeving.
Na de reis kwam er geen direct commentaar van het paleis, maar Us Weekly citeerde een bron die dichtbij het paar staat. Diegene vertelde aan Us Weekly dat ze zich 'overweldigd door wroeging' voelden. "Ze kennen de geschiedenis, maar het was een echte eye-opener om tijdens de protesten aanwezig te zijn."
Veel mensen denken dat er een gebrek aan bewustzijn is bij de koninklijke familie over deze onderwerpen, maar dit zou schijnbaar ook in hun voordeel kunnen werken, aangezien ze, volgens Harry zelf in zijn nieuwe Netflix-docuserie, niet eens dachten van Meghan's afkomst als een probleem.
In de serie zegt Harry dat hij om beveiliging vroeg voor zijn verloofde, Meghan. De prins zegt zelf dat de familie geen empathie voelde voor de jonge actrice aangezien ze zeiden dat ze dat ook 'allemaal' al eens hadden meegemaakt. Ze vroegen zich af: waarom moet ze anders behandeld worden?
'Het verschil hierin is het element van ras', reageerde Harry. Dus wat is het? Zijn de Royals kleurenblind? Kijken ze terecht verder dan de kleur van iemands huid - of hebben ze, zoals Harry zegt, een "enorm niveau van onbewuste vooringenomenheid". Dit zou wel eens schadelijke kwestie voor het Britse koningshuis kunnen zijn. Het 'vuile spel' van de Windsors gaat door.