Japan bereidt zich voor op de dreiging van een mega-aardbeving
Sinds Japan begin augustus werd getroffen door een aardbeving, zijn experts bang voor een herhaling. Op 8 augustus 2024 ondervond het zuiden van het land een krachtige aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag nabij Nichinan aan de oostkust van Kyushu. Nu waarschuwen Japanse onderzoekers voor een nieuwe mogelijke "mega-beving" en roepen ze het land op om voorbereid te zijn op een nog destructievere ramp.
Hoewel er op 8 augustus geen significante schade werd gemeld, blijft Japan in de hoogste staat van paraatheid. Het land gaat door met de voorbereidingen op mogelijke noodsituaties en zijn toewijding aan aardbevingsparaatheid.
Volgens World Earthquakes Live loopt Japan het hoogste risico op aardbevingen met een kracht van meer dan 6,5. Het land heeft een Global Seismic Risk Index van 6,7404. Japan ligt op het kruispunt van vier tektonische platen, wat veel seismische en vulkanische activiteit veroorzaakt, aldus een artikel op de website Japonismo.
Japan ligt aan de Pacifische "Ring van Vuur", een hoefijzervormig gebied van ongeveer 40.000 kilometer. Dit gebied herbergt ongeveer 75 procent van de actieve vulkanen ter wereld en is verantwoordelijk voor zo'n 90 procent van de wereldwijde aardbevingen. Japan's geographische ligging maakt het erg kwetsbaar, aldus National Geographic.
Deze regio is een van de meest geologisch actieve ter wereld. De botsing van tektonische platen in dit gebied zorgt ervoor dat de ene plaat onder de andere zakt, wat veel aardbevingen en vulkanen oplevert. Tussen deze botsingszones ligt de Nankai Trog, die zich over 700 kilometer uitstrekt.
Foto: Wikipedia
De tektonische plaat onder de Filipijnse Zee zakt langzaam onder de continentale plaat van Japan. Elk jaar verschuift deze plaat enkele centimeters, zoals vermeld in een rapport uit 2013 van het Earthquake Investigation Committee van de overheid.
"Ongeveer 10% van de aardbevingen met een magnitude van 6 of hoger vinden plaats in of rond Japan. Dit toont aan dat Japan veel kwetsbaarder is voor zware aardbevingen dan regio's zoals Europa of het oosten van de Verenigde Staten, waar aardbevingen veel minder vaak voorkomen," legt Shoichi Yoshioka, hoogleraar aan de Universiteit van Kobe, uit.
Dit is de eerste keer dat het Japan Meteorological Agency (JMA) zijn nieuwe waarschuwingssysteem gebruikt, dat na de verwoestende aardbeving van 2011 werd geïmplementeerd. Deze aardbeving veroorzaakte een dodelijke tsunami en een nucleaire ramp in Fukushima, met naar schatting 18.500 doden. De aardbeving in Japan van 2011, met een magnitude van 9,0, staat bekend als de meest recente "mega-aardbeving" die geregistreerd is.
Japanners zijn buitengewoon goed voorbereid op aardbevingen. 1 september is toegewijd aan rampenpreventie, bekend als 'Disaster Preparedness Day'. Op deze dag herdenkt men de Grote Kanto-aardbeving van 1923, die meer dan 100.000 levens eiste in en rond Tokio.
Naast constante seismische metingen (op de foto) heeft Japan strategieën ontwikkeld om de gevolgen van aardbevingen te beperken, zoals het bouwen van veerkrachtige infrastructuur en het opleiden van de bevolking. Sinds 2007 hebben smartphones in Japan een systeem dat seconden vóór een aardbeving een alarm afgeeft, zodat er tijd is om preventieve maatregelen te nemen.
Mede dankzij de waarschuwing blijven mensen in het hele land in opperste staat van paraatheid. In een artikel gepubliceerd door CNN, zei Yota Sugai, een 23-jarige student, dat hij noodvoorraden had gekocht, kaarten van risicozones aan het monitoren was en onderzocht had hoe hij zijn familieleden in kustgebieden kon helpen met evacuatieplannen.
"Elke keer zien we mensenlevens verloren gaan, gebouwen verwoest worden en worden we geconfronteerd met tsunami's die veel schade aanrichten. Dit laat een blijvende angst achter," zei Yoshioka van de Universiteit van Kobe. "Deze angst wordt door veel mensen gedeeld en zorgt ervoor dat Japan zich beter voorbereidt."
Sugai zei dat de aardbeving tijdens de jaarwisseling hem herinnerde aan de onvoorspelbaarheid en vernietigingskracht van de natuur. Honderden mensen op het schiereiland Noto kwamen destijds om het leven.
Volgens dezelfde bron heeft de 21-jarige student Mashiro Ogawa een "noodpakket" klaargemaakt en zijn ouders aangespoord om hetzelfde te doen. Hij zal ook stranden vermijden en zijn meubels herschikken voor extra veiligheid. Ogawa merkt op dat het seismische risico, dat vroeger ver weg leek, nu heel reëel voor hem is. Dit laat zien hoe serieus mensen in Japan de voortdurende dreiging van aardbevingen nemen.
De Japanse overheid voorspelt dat er een aanzienlijke kans is op een aardbeving met een kracht van 8 tot 9 op de schaal van Richter in de Nankai Trog binnen de komende dertig jaar. Historisch gezien hebben zich in de Nankai Trog grote aardbevingen voorgedaan met intervallen van 100 tot 200 jaar. De meest recente grote bevingen, met een kracht van 8,1, deden zich voor in 1944 en 1946, wat leidde tot minstens 2500 doden en uitgebreide verwoestingen.
Robert Geller, seismoloog en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Tokio, uitte zijn scepsis over de voorspelling van een aardbeving in de Nankai-trog. Hij noemde deze voorspelling een "verzonnen constructie" en een "puur hypothetisch scenario." Geller betoogt dat aardbevingen geen voorspelbare cycli volgen en op elk moment kunnen optreden. Hij betwijfelt de geldigheid van het baseren van voorspellingen op gebeurtenissen uit het verleden.
Hoewel de autoriteiten na de aardbeving waarschuwden voor de mogelijkheid van een andere significante gebeurtenis, stelt Yoshioka dat de kans op een onmiddellijke aardbeving in de Nankai-trog nog steeds gering is. Het risico is toegenomen, maar blijft onder de 1%.
Thomas Lecocq stelt dat een "mega-aardbeving" in de Nankai Trog tsunami's kan veroorzaken die niet alleen de zuidkust van Japan zouden bereiken, maar ook invloed kunnen hebben op verschillende landen rond de Stille Oceaan. Tsunami's zoals deze kunnen overstromingen veroorzaken over grote afstanden. Zo bereikte de tsunami die Japan in 2011 trof zelfs Chili, en de aardbeving in Indonesië in 2004 resulteerde in slachtoffers tot in Kenia, volgens RTBF.