Japan zet nieuwe raketten klaar wegens spanningen met China
Japan overweegt de plaatsing van nieuwe raketten om de toenemende regionale dreiging van China beter het hoofd te kunnen bieden, zo melden media als CNN. Volgens de plaatselijke krant Yomiuri Shimbun zou het gaan om meer dan 1000 kruisraketten met een groot bereik.
Het land is van plan zijn bestaande antischeepsraketten te upgraden om hun bereik te vergroten van 100 kilometer tot ongeveer 1000 kilometer. Dit zou voldoende zijn om zowel Chinese kustgebieden als Noord-Korea te kunnen bereiken.
Verder zouden er upgrades nodig zijn om de huidige schepen en vliegtuigen van Japan geschikt te maken voor het afvuren van de nieuwe raketten, die doelwitten op het land kunnen raken.
De raketten zouden worden opgesteld in en rond de zuidwestelijke regio Kyushu en op de kleine eilandjes die verspreid liggen in de zuidwestelijke wateren van Japan nabij Taiwan.
Dit plan past in Japans poging om de kloof in raketcapaciteit met China te verkleinen, en tegelijkertijd ook de dreigingen van Noord-Korea te bestrijden.
Het Japanse leger wordt niet officieel erkend in de naoorlogse grondwet van het land en de defensieuitgaven zijn bovendien beperkt tot de financiering van nominaal defensieve capaciteiten.
Door de recente geopolitieke spanningen, waaronder de Russische invasie in Oekraïne en de steeds agressievere houding van China ten opzichte van Taiwan, gaan er in Japan steeds meer stemmen op om de defensieprogramma's tegen het licht te houden.
De zaak kwam in een stroomversnelling nadat China in de zomer van 2022 als onderdeel van grootscheepse militaire oefeningen voor het eerst vijf ballistische raketten in de wateren bij de prefectuur Okinawa lanceerde, die volgens Beijing een reactie waren op een bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis Nancy Pelosi aan Taiwan.
China beschouwt het democratische Taiwan als een integraal deel van zijn grondgebied dat terug in het gareel gebracht moet worden, desnoods met geweld.
Volgens deskundigen was deze actie waarschijnlijk bedoeld om de VS en Japan te ontmoedigen in te grijpen bij een eventuele Taiwan-crisis. Tokio keurde de actie af.
Maar de lanceringen legden ook de nadruk op de raketkloof tussen de Verenigde Staten en China. China bezit ongeveer 300 op de grond gestationeerde kruisraketten en 1900 ballistische raketten die tegen Japan kunnen worden gebruikt.
Tot 2019 waren de VS gebonden aan het INF-verdrag dat alle raketten op land met een bereik van 500 km tot 5500 km verbood. De VS hebben momenteel geen dergelijke wapens in hun arsenaal, hoewel ze inmiddels wel begonnen zijn raketten in dat bereik te ontwikkelen.
Het met kernwapens bewapende Noord-Korea beschikt daarentegen over honderden ballistische raketten die Japan zouden kunnen treffen, en zijn recente successen, bijvoorbeeld bij het testen van een hypersonisch wapen dat de afweer kan ontwijken, hebben ook in Tokio tot bezorgdheid geleid.
Hoewel Japan op dit moment geen langeafstandsraketten bezit, worden er door de regering gesprekken gevoerd over de aanschaf van een zogenaamde tegenaanvalscapaciteit, zodat het land vijandelijke bases en commando- en controlecentra zou kunnen raken.
Critici zeggen dat elke stap in de richting van een tegenaanvalscapaciteit zou afwijken van de traditionele interpretatie van de pacifistische grondwet en van het uitsluitend op verdediging gerichte beleid van Japan.
Premier Fumio Kishida heeft echter herhaaldelijk verklaard dat Japan "zijn defensiecapaciteiten binnen vijf jaar drastisch zal versterken, waarbij geen enkele optie wordt uitgesloten, ook niet het bezit van tegenaanvalcapaciteiten".