Kan Kamala Harris bereiken wat Hillary Clinton niet lukte?
Kamala Harris is de tweede vrouw die de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft behaald. De eerste was natuurlijk Hillary Clinton in 2016. Maar zullen de resultaten dit keer anders zijn?
Harris en Clinton namen het op tegen dezelfde man, de New Yorkse magnaat Donald Trump. Het is moeilijk om geen vergelijkingen te maken tussen de twee, want ze nemen het op tegen dezelfde man.
Zowel Hillary Clinton als Kamala Harris worden beschouwd als de 'establishmentkandidaat' tegenover Donald Trump, waarbij Clinton minister van Buitenlandse Zaken was onder Obama en Harris vicepresident onder Biden.
Het is geen geheim dat de kans op een Democratische overwinning groter werd nadat Joe Biden zich terugtrok uit de race om het Witte Huis en de verantwoordelijkheid feitelijk overdroeg aan Kamala Harris.
Donald Trump, die zich zeer op zijn gemak voelde om het op te nemen tegen Biden of 'Sleepy Joe' zoals hij hem noemt, lijkt niet te weten of hij Harris in november bij de stembus kan verslaan.
Zoals Politico opmerkt, had de voormalige Amerikaanse president moeite om een bijnaam voor Harris te vinden. Hij noemde haar 'Laffin' Kamala' (vanwege haar lach), 'Lyin' Kamala' en 'Crazy Kamala', voordat hij het blijkbaar opgaf.
Maar is het genoeg voor Bidens vicepresident? Newsweek wijst erop dat Kamala Harris medio augustus een kleine voorsprong had van slechts 2,6% volgens het nationale peilingsgemiddelde van FiveThirtyEight.
Ter vergelijking: acht jaar eerder, medio augustus 2016, was de voorsprong van Hillary Clinton nog 6,8 procent.
In cruciale swingstaten zoals Wisconsin en Michigan toonde het gemiddelde van de peilingen door FiveThirtyEight in augustus 2016 een voorsprong van meer dan 10 punten voor Clinton op Donald Trump. Harris ligt momenteel echter nauwelijks voor op de New Yorkse mogul, met minder dan vier punten voorsprong.
Iets soortgelijks gebeurt in Pennsylvania, waar Harris Trump ternauwernood overtreft met een marge van 1,7 punten, terwijl Clinton in dezelfde staat een ruime voorsprong van 8,3 punten had. Uiteindelijk versloeg de New Yorkse magnaat de voormalige minister van Buitenlandse Zaken in Wisconsin, Michigan en Pennsylvania.
De peilingen van 2016 gaven aan dat Clinton een voorsprong op Trump had in Florida, nadat de staat in 2008 en 2012 meer naar Obama neigde. Dit bleek echter volledig onjuist: de Sunshine State koos in 2016 voor Trump en lijkt nu opnieuw achter hem te staan.
Clinton verloor de presidentsverkiezingen van 2016, ondanks het landelijke peilingsgemiddelde van FiveThirtyEight, ondanks het feit dat ze de meeste stemmen kreeg.
Een artikel van The Conversation stelt dat se*isme een belangrijke rol speelde in Hillary Clinton's campagne tegen Donald Trump. Volgens het artikel zal het geslacht van Kamala Harris in 2024 echter minder bepalend zijn.
Uit een onderzoek van de Universiteit van Massachusetts blijkt dat 51% van de Amerikanen gelooft dat de Verenigde Staten klaar zijn voor een zwarte, vrouwelijke president.
De verkiezingen in november beloven echter een verkiezing te worden die met een zeer kleine marge beslist zal worden. Het spreekt voor zich dat het historische verkiezingen zullen zijn.
The New York Times schrijft dat Hillary Clinton achter de schermen een belangrijke bondgenoot is geworden voor Kamala Harris. Misschien wil de voormalige minister van Buitenlandse Zaken ervoor zorgen dat Bidens vicepresident niet dezelfde fouten maakt als zij in 2016?