Kim Jong-un op weg naar Poetin in Rusland
Diverse media hebben gemeld dat Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea, met een gepantserde trein onderweg is naar Rusland voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.
Op het moment van publicatie heeft geen van beide landen bevestigd dat deze ontmoeting zal plaatsvinden; volgens staatszender Russia 24 is Poetin op 11 september aangekomen in Vladivostok, een Russische stad in de oostelijke regio van het land.
CBS News meldde vorige week dat een Amerikaanse functionaris had gezegd dat Kim Jong-un naar Rusland zou gaan voor een ontmoeting met president Vladimir Poetin.
Tijdens deze ontmoeting zullen de twee leiders naar verwachting de mogelijkheid bespreken dat Noord-Korea militaire steun aan Rusland geeft voor de oorlog in Oekraïne, met name wat betreft de levering van wapens. De specifieke locatie voor deze gesprekken is nog niet bekend gemaakt.
The New York Times meldde dat insiders aangaven dat de ontmoeting vermoedelijk deze maand zou plaatsvinden en dat Kim Jong-un naar alle waarschijnlijkheid per gepantserde trein zou reizen als de ontmoeting daadwerkelijk plaatsvindt. Dit komt overeen met de laatste informatie van Zuid-Koreaanse persbureaus.
Volgens berichten zou de bijeenkomst kunnen plaatsvinden in de oostelijke havenstad Vladivostok. Edward Wong, een diplomatieke correspondent voor The New York Times, gaf aan dat een Noord-Koreaans voorbereidend team, waaronder veiligheidsbeambten die toezien op de reisprotocollen van de leiders, de vorige maand een bezoek hadden gebracht aan Vladivostok en Moskou. Hieruit bleek de ernst van de voorbereidingen.
De aankondiging van deze mogelijke ontmoeting sluit aan op recente verklaringen van het Witte Huis dat er actief wordt gewerkt aan onderhandelingen over wapens tussen Noord-Korea en Rusland.
Woordvoerder John Kirby van de nationale veiligheidsraad onthulde dat de Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, tijdens een bezoek in juli al gesprekken voerde met Noord-Korea, in een poging om de levering van artilleriemunitie veilig te stellen.
Volgens de BBC lijkt Rusland een tekort te hebben aan 122 mm en 152 mm granaten. Het is echter vrijwel onmogelijk om te weten of Noord-Korea dit soort geschut in voorraad heeft.
De ontmoeting tussen Kim en Sjojgoe in juli was een beetje een wapenvertoon met de intercontinentale ballistische raket 'Hwasong' van Noord-Korea, waarvan wordt aangenomen dat het de eerste langeafstandsraket van het land is die vaste stuwstoffen gebruikt.
Het bezoek van Sjojgoe markeerde de eerste keer dat Noord-Korea buitenlandse bezoekers heeft ontvangen sinds het begin van de COVID-19-pandemie.
John Kirby heeft aangegeven dat Vladimir Poetin en Kim Jong-un een briefwisseling hebben gevoerd waarin zij beloven de bilaterale samenwerking te verbeteren.
John Kirby waarschuwde Noord-Korea in zijn verklaringen voor het voortzetten van wapenonderhandelingen met Rusland: "We dringen er bij de Democratische Volksrepubliek Korea op aan om haar wapenonderhandelingen met Rusland te staken en zich te houden aan de openbare toezeggingen die Pyongyang heeft gedaan om geen wapens aan Rusland te leveren of te verkopen".
De laatste ontmoeting tussen de twee leiders vond plaats in 2019 toen Kim Jong-un per trein aankwam in Vladivostok, in het uiterste oosten van Rusland, en het bezoek was waarschijnlijk Kims recentste internationale reis.
Zowel in Washington als in Seoel groeit de bezorgdheid over de voorwaarden van de mogelijke wapendeal tussen Noord-Korea en Rusland, omdat deze kan leiden tot meer militaire samenwerking tussen de twee naties.
Volgens de BBC onthulde de inlichtingendienst van Zuid-Korea dat Sergej Sjojgoe gezamenlijke marineoefeningen zou hebben voorgesteld met Rusland, China en Noord-Korea, vergelijkbaar met die van de VS, Zuid-Korea en Japan.
Ook bestaat de vrees dat Rusland geavanceerde wapentechnologie of kennis aan Noord-Korea zou kunnen leveren, wat hun kernwapenprogramma mogelijk ten goede zou komen. Noord-Korea heeft onlangs hypersonische raketten getest en andere raketten die vanaf onderzeeërs worden gelanceerd, wat nog meer zorgen baart.
Toch zou het resultaat van de ontmoeting vooral transactioneel kunnen zijn, gedreven door de Russische behoefte aan wapens en de Noord-Koreaanse behoefte aan financiële middelen en voedsel.