Losgeslagen spermadonor: Hollander met zo'n 550 kinderen gestopt door de rechter
Een Nederlandse spermadonor, beschuldigd van het verwekken van 550 kinderen, mag van de rechter zijn zaad niet meer doneren. Dit uit vrees dat zijn vruchtbare schenkingen het risico op inteelt zouden kunnen vergroten, meldde RTL Nieuws.
Jonathan M. een 41-jarige muzikant uit Den Haag, wordt beschreven als een 'obsessieve' spermadonor door de Nederlandse gynaecologenvereniging. Volgens RTL Nieuws werd in 2017 voor het eerst gewaarschuwd voor Meijer.
Meijer werd aangeklaagd door de moeder van één van de kinderen die hij verwekte. Daarnaast wordt hij aangeklaagd door Stichting Donorkind. Dit is een Nederlandse organisatie voor kinderen die verwekt zijn via spermadonaties.
De moeder, die bekend staat als Eva, kreeg in 2018 een kind dankzij het sperma van Meijers. Ze beweert dat Meijer haar had beloofd dat hij maximaal 25 donorkinderen had verwekt, meldt De Telegraaf.
Eva zegt tegen De Telegraaf: "Als ik nadenk over de gevolgen die dit voor mijn kind kan hebben, krijg ik een slecht onderbuikgevoel en word ik onzeker over zijn toekomst: hoeveel kinderen komen er nog bij?"
Foto: Alicia Petresc / Unsplash
Volgens de Nederlandse regelgeving mogen er per donatie maximaal 12 vrouwen worden bevrucht. Daarnaast mogen er per persoon maar 25 kinderen verwekt worden.
Eén van de zorgen van Stichting Donorkind en de moeder die het proces aanspannen, is de dreiging van accidentele endogamie (relaties tussen broers en zussen). Dit zou kunnen leiden van het verwekken van een kind met genetische problemen.
De wet in Nederland is bedoeld om precies deze problemen te voorkomen. Daarnaast zijn deze regels er ook om psychologische problemen die kunnen ontstaan te voorkomen wanneer mensen ontdekken dat ze honderden halfbroers en -zussen hebben, zei Stichting Donorkind.
Foto: Nationaal Kankerinstituut / Unsplash
Meijer, die nu in Kenia woont, werd op een Nederlandse zwarte lijst voor donaties geplaatst nadat The New York Times in 2021 een onderzoek naar zijn zaak publiceerde.
Foto: Ben Wicks / Unsplash
Ondanks de beperking bleef Meijer zijn sperma doneren in het buitenland, onder meer in Denemarken en Oekraïne, aldus De Telegraaf.
Foto: Calvin Hanson / Unsplash
Alsof dat nog niet genoeg was, bood Meijer zijn diensten ook aan op gespecialiseerde websites of op sociale media, waardoor zijn sperma de hele wereld overging, volgens de eisers.
Foto: Glenn Carstens-Peters / Unsplash
Eén van de verzoeken die in de rechtszaak zijn gedaan, zijn om alle klinieken waar Meijer heeft gedoneerd te vinden en om zijn sperma te vernietigen als het nog bewaard is gebleven.
Meijer definieerde zichzelf in het proces als een "donorvader, die gevaccineerd is en zeer gezond", Tevens voerde hij aan dat het verzoekschrift van de eisers zoiets was als een "wettelijke castratie", aldus RTL Nieuws. Hij voegde eraan toe dat doneren zijn taak was.
De beklaagde verzekerde voor de rechtbank dat zijn donaties "een dienst met toegevoegde waarde" zijn. Hij voegde eraan toe dat hij contact heeft met enkele van zijn kinderen en hen op bepaalde data bezoekt.
Foto: Bonnie Kittle / Unsplash
In de rechtszaak eiste Stichting Donorkind een boete van 100.000 euro aan de "donorvader" voor iedere keer als hij zijn donaties herhaalt. Als hij zou doorgaan, zou dit uitkomen op een historisch bedrag.
Foto: Dylan Nolte / Unsplash
Stichting Donorkind-advocaat Mark de Hek beschreef het gedrag van Meijer als "gevaarlijk voor het geestelijk welzijn en de gezondheid van donorkinderen".
De rechter heeft de vordering van de eisende partijen ingewilligd. Dit betekent dat Jonathan voortaan zijn zaad niet meer mag doneren aan nieuwe ontvangers. In geval van overtreding is hij verplicht een dwangsom van 100.000 euro per geval te betalen.