Maakt het gebruik van Facebook depressies erger?
Het verslavende gebruik van Facebook door depressieve mensen vergroot de ernst van hun depressie.
Foto: Sydney Sims / Unsplash
Wetenschappers van de Monash University in Maleisië kwamen tot deze conclusie na een studie over het onderwerp. Ze publiceerden hun bevindingen in 'Computers in Human Behaviour.'
Foto: Glen Carrie / Unsplash
Bij de studie waren 250 mensen betrokken die een diagnose van depressie hadden. Ze werden zes maanden lang gevolgd.
Foto: Micheile Dot Com / Unsplash
De resultaten van de studie suggereren dat overmatig gebruik van Facebook iemands gevoel van eigenwaarde kan verminderen.
Foto: Austin Distel / Unsplash
De onderzoekers beweren dat Facebook-gebruik de ernst van een depressie kan verergeren vanwege twee kenmerken die allebei sterk samenhangen met de depressieve stoornis. Het gaat om verslaving en zelfkritiek.
Foto: Joshua Rawson Harris / Unsplash
Voor de factor 'zelfkritiek' maten ze de schaamte van gebruikers wanneer ze er niet in slaagden een positief zelfbeeld te behouden op Facebook.
Foto: Anthony Tran / Unsplash
Met betrekking tot 'verslaving' of 'afhankelijkheid' werden de gevoelens van hulpeloosheid gemeten wanneer de depressieve Facebook-gebruikers de acceptatie van anderen leken te hebben verloren.
Foto: Brett Jordan / Unsplash
Daarnaast werden in het onderzoek verschillende andere factoren gemeten. De wetenschappers keken naar de Facebook Intensity Scale (intensiteitsschaal), een emotionele beoordeling van het socialemediaplatform en de integratie ervan in het dagelijks leven.
Foto: Cristian Palmer / Unsplash
Ook stelde ze de mate van afhankelijkheid vast door te kijken naar gedragsverslavingsneigingen en het onvermogen om minder op Facebook te kijken, ook al deed de depressieve proefpersoon zijn of haar best om het niet te doen.
De resultaten van het zes maanden durende onderzoek toonden aan dat gebruikers die meer verslaafd waren aan Facebook uiteindelijk sterkere depressieve ervaringen en meer acute depressies hadden.
Foto: Thought Catalog / Unsplash
Hoe komt het dat herhaald gebruik van Facebook de symptomen van een depressie kan verergeren?
Foto: Joshua Hoehne / Unsplash
De studie legt het simpel uit: het overmatige gebruik van Facebook impliceert een grote druk om regelmatig te reageren op nieuwtjes van je contacten. Op die manier laat je op Facebook niet alleen je acceptatie van anderen zien, maar zorg je er ook voor dat ze jou (mogelijk) meer accepteren.
Foto: George Pagan III / Unsplash
Dit kenmerk van Facebook (en andere sociale media, zoals Instagram) zorgt ervoor dat je meer afhankelijk wordt van het platform. Je kunt 'verslaafd' raken aan de bevestiging van likes en hartjes. Aan de andere kant, zeggen de onderzoekers, kun je overgevoelig worden voor afwijzing.
Daarnaast zorgt Facebook ervoor dat je gevoeliger bent voor zelfkritiek. De onderzoekers zeggen dat mensen die veelvuldig op sociale media zitten, een sterkere neiging hebben om hun eigen beperkingen uit te vergroten. En dat is juist voor depressieve mensen gevaarlijk.
Foto: Gadiel Lezcano / Unsplash
Beide verschijnselen leiden tot een uitholling van het gevoel van eigenwaarde. Ze vergroten de schade die de depressie al heeft aangericht.
Foto: Sasha Freemind / Unsplash
Dit is niet de eerste studie die suggereert dat Facebook schadelijk is voor de behandeling van patiënten met een psychische aandoening.
Foto: Nik Shuliahin / Unsplash
Er is zelfs al een term voor het verschijnsel: 'Facebook-depressie.' Experts gebruiken dit woord om de aandoening te definiëren die het langdurig gebruik van het sociale-mediaplatform kan veroorzaken.
Foto: Timothy Hales Bennett / Unsplash
Het bedrijf van Mark Zuckerberg waar zowel Facebook als Instagram deel van uitmaakt, Meta, heeft zelf al eens vastgesteld dat de sociale-mediaplatforms schadelijk kunnen zijn.
In een intern rapport schreef het bedrijf dat Instagram bij tieners tot ernstige psychische problemen kan leiden. De Wall Street Journal berichtte over het rapport.
Foto: Paola Chaaya / Unsplash
De kritiek op sociale-mediaplatforms en hun link met depressie was voor Instagram aanleiding om een tool te ontwikkelen die tieners eraan herinnert "een pauze te nemen," aldus de Washington Post.
De hoop van het bedrijf is dat tieners dankzij de tool meer tijd zonder hun telefoons door zullen brengen en zo de nadelige psychische gevolgen van overmatig sociale-mediagebruik zullen vermijden. Het moet echter nog blijken hoe effectief deze maatregel is.
Een goede oplossing voor vrienden en familieleden van mensen met depressieve klachten is om ze te ontmoedigen te veel tijd op sociale media door te brengen.
Hoewel het gebruik van Facebook en Instagram een verleidelijke ontsnapping van het dagelijks leven is, hebben verschillende onderzoeken inmiddels aangetoond dat een te intensief gebruik van sociale-mediaplatforms niet goed is voor de geestelijke gezondheid.