Malcolm Nance, de voormalige tv-analist die meevecht in Oekraïne
Malcolm Nance, een commentator die regelmatig op zenders als MSNBC verschijnt, heeft zich aangesloten bij het Oekraïense legioen van buitenlandse strijders. Hij is ter plaatse om het land te helpen de Russische invasie te weerstaan. Op 18 april gaf de voormalig militair en tv-analist een interview aan Joy Reid van MSNBC dat direct viraal ging op de sociale media.
Foto's: Getty (inzet: Twitter @MalcolmNance)
Sprekend vanuit een veilige locatie in Lviv, zei Nance dat hij voor Oekraïne vocht nadat vrienden in het Oekraïense leger hem hadden verteld: "We gaan het vanavond niet overleven."
Foto: MSNBC
"Hoe meer ik zag van de oorlog, hoe meer ik dacht: 'Ik ben klaar met praten, oké? Het is tijd om actie te ondernemen," zei hij. "Ik ben hier om dit land te helpen vechten tegen wat in wezen een vernietigingsoorlog is."
Hij voegde eraan toe: "Dit is een existentiële oorlog. Rusland heeft het naar deze mensen gebracht. Er zijn massamoorden onder de burgers. En er zijn hier mensen zoals ik die hier iets aan willen doen."
"Ze vernietigen de infrastructuur, en vervolgens merk je dat ze naar de steden gaan en mannen, vrouwen en kinderen afslachten. En dat is de fundamentele reden waarom iedereen hier is [om mee te vechten]."
"Ik ben KLAAR met praten", twitterde hij met een zwart-witfoto van zichzelf in het westen van Oekraïne. Hij deed dat na zijn veelbekeken interview, om nogmaals zijn argumenten te benadrukken. Nance heeft een enorme schare fans op sociale media: het zijn er al meer dan een miljoen op Twitter.
Foto: Twitter @MalcolmNance
Maar er zijn velen die misschien niet weten wie Nance is en waarom zijn strijd de aandacht trekt over de hele wereld.
Malcolm Nance is volgens zijn uitgevers Simon & Schuster een wereldwijd erkende expert op het gebied van terrorismebestrijding. Hij maakt deel uit van de Intelligence Community en is ingezet bij inlichtingenoperaties in de Balkan, het Midden-Oosten en Afrika bezuiden de Sahara.
Nance spreekt vloeiend Arabisch. Hij werkte bij de marine aan cryptologische inlichtingen. Naast Arabisch studeerde Nance ook Russisch, Chinees, Spaans en Frans op de middelbare school. Hij zou zich dus in Oekraïne redelijk moeten kunnen redden.
Nance schreef het controversiële boek 'The Plot to Hack America,' een fascinerende analyse van de Russische 'inmenging' bij de Amerikaanse verkiezingen van 2016. De ondertitel van het boek is: 'Hoe Poetins cyberspionnen en WikiLeaks de verkiezingen van 2016 probeerden te stelen.' Nance is zeker niet bang om man en paard te noemen.
De Russen kennen Malcolm Nance al. Nadat hij hen beschuldigde van een desinformatiecampagne tijdens de presidentsverkiezingen van 2016, schreven ze kritische artikelen over hem en vielen ze hem aan op sociale media.
'Hacking ISIS': Nance werkte samen met Christopher Sampson aan dit boek over cyberoorlogvoering door de Islamitische Staat. Ze beschrijven het gebruik van inlichtingendiensten zoals dit onthuld werd bij het hacken van ISIS-darkweb-operaties. Sampson is een expert op het gebied van cyberterrorisme en weet de weg in het dark web, een verborgen gedeelte van het internet.
Het boek werd een New York Times-bestseller. Nance en Sampson kijken naar de tactieken die ISIS heeft gebruikt; hun bedreiging voor het Westen; de controle van de islam op de bevolking en een blik achter de schermen van deze 'sektegroep'. Het doel is uiteraard "ISIS verslaan" door te weten "wie ze zijn, hoe ze vechten, wat ze geloven."
Nance is regelmatig op NBC News en MSNBC verschenen als terrorismeanalist. MSNBC heeft laten weten dat zijn contract met de zender al was afgelopen voordat hij zich aanmeldde bij het Internationale Legioen in Oekraïne. Ze willen duidelijk maken dat er geen belangenverstrengeling bestaat omdat hij niet langer voor hen werkt.
Foto: MSNBC
In 2014 richtte hij Nance het Terror Asymmetrics Project on Strategy, Tactics and Radical Ideologies (TAPSTRI) op. Het is een non-profitorganisatie die regeringen en beleidsmakers adviseert over manieren om ideologieën van radicale extremisten tegen te gaan en deze groepen te verslaan. De website van TAPSTRI staat momenteel vol met berichten over Oekraïne.
De oorlog in Oekraïne is voor Nance bijzonder dicht bij huis, omdat hij in zijn vroege carrière onderzoek deed naar de geschiedenis van de Sovjet-Unie. Sterker nog, hij weet veel over diens spionagedienst, de KGB.
De vraag is nu natuurlijk, of zijn organisatie TAPSTRI ook onderzoek gaat doen naar mogelijke Oekraïense extremistische groeperingen en de bedreiging die zij wellicht vormen voor de Oekraïense democratie. Wat is de voornaamste rol van Nance in Oekraïne: (onpartijdige) analist of militair?
Nance heeft de nodige gevechtservaring. Hij diende van 1981 tot 2001 bij de Amerikaanse marine. De militair was trots dat hij en de andere generaties in zijn familie het als Afro-Amerikanen zo ver hadden geschopt in het leger.
Sinds zijn tijd bij de marine heeft hij gewerkt als analist, auteur en expert op het gebied van terrorismebestrijding. Hij weet echter ook het een en ander over marteltechnieken. "Ik weet dat waterboarding een soort van marteling is omdat ik het zelf ook heb gedaan," zei hij volgens The Independent. Nance zei dat hij getuige was van en toezicht hield op het waterboarden van honderden mensen.
Je kunt je afvragen wat zijn familie er van vindt dat de al wat oudere ex-marinier zich bij het Oekraïense leger heeft gevoegd. Zijn vrouw is echter in 2019 overleden - een harde klap voor de analist.
Foto: Twitter @MalcolmNance
Nance heeft autobiografie, 'Thinker, Sailor, Black Man, Spy.' Daarin herinnert hij zich enkele grappige - maar ook schokkende anekdotes over zijn vroege carrière en de moeilijkheden die hij ondervond in de over het algemeen algemeen blanke gemeenschap.
Malcolm Nance is uitgegroeid tot een toonaangevende expert in zijn vakgebied en werd in maart 2016 uitgeroepen tot 'genie' voor het derde jaarlijkse MSNBC en het '7 Days of Genius'-festival.
Nance zei tegen MSNBC dat zijn enige doel was om "het onschuldige volk van Oekraïne te beschermen tegen deze Russische agressie." We zullen zien of hij het verschil kan maken.
Foto: MSNBC