Na Oekraïense doorbraak in Rusland bedreigt Kremlin-topman Duitsland

Medvedev bedreigt Duitsland
Een hechte bondgenoot van Vladimir Poetin
De Russische Veiligheidsraad
Veel bedreigingen
De meest recente aanval van Medvedev
Boos over Duitse opschepperij
Tanks in Berlijn
Duitsland is een NAVO-lidstaat
Een groter probleem
Toenemende spanningen
Westerse wapens en Rusland
Het tij keert
Geen langeafstandsaanvallen toegestaan
Het Duitse standpunt
Sommige westerse voertuigen bevinden zich in Rusland
De situatie is onduidelijk
Medvedev bedreigt Duitsland

De voormalige Russische president Dmitri Medvedev heeft het Westen krachtig gewaarschuwd naar aanleiding van een artikel in de Duitse krant Bild. Hij zou gesproken hebben over de terugkeer van Duitse tanks op Russisch grondgebied.

Een hechte bondgenoot van Vladimir Poetin

Medvedev was president van Rusland tussen 2008 en 2012, voordat hij van 2012 tot 2020 premier was. Hij is ook een nauwe bondgenoot van Vladimir Poetin en vervult nog steeds een belangrijke rol in de regering als onderdeel van de Russische Veiligheidsraad.

De Russische Veiligheidsraad

Medvedev, momenteel vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad, is een uitgesproken leider in het Kremlin en staat bekend om zijn agressieve publieke uitlatingen, waarin hij vaak het Westen bekritiseert vanwege de steun aan Oekraïne.

Veel bedreigingen

Volgens Taras Kuzio van de Atlantic Council in Washington, zei Medvedev in maart 2004 dat hij had gewaarschuwd voor potentiële nucleaire aanvallen op Washington, Berlijn en Londen, en dat hij had gezworen om verder Oekraïens grondgebied te veroveren, met inbegrip van Kyiv.

De meest recente aanval van Medvedev

Op 9 augustus toonde Medvedev opnieuw zijn bereidheid tot publieke agressie door Berlijn op het socialemediaplatform X te bedreigen, als reactie op een belediging van Rusland in de Duitse krant Bild.

Boos over Duitse opschepperij

"De Duitse krant Bild publiceerde een revanchistisch artikel waarin met trots de terugkeer van Duitse tanks op Russisch grondgebied wordt aangekondigd", schreef Medvedev, doelend op de nazi-Duitse inval in de Sovjet-Unie in 1941, volgens Newsweek.

Foto: Koch, Publiek domein / Wikimedia

Tanks in Berlijn

"Als reactie hierop gaan we er alles aan doen om de nieuwste Russische tanks naar Platz der Republik te brengen," vervolgde Medvedev. Platz der Republik is een van de belangrijkste openbare pleinen in Berlijn en ligt tegenover de Reichstag, waar het Duitse federale parlement vergadert.

Foto: Tobiasi0, eigen werk, CC BY-SA 4.0 / Wikimedia

Duitsland is een NAVO-lidstaat

Newsweek gaf meer context aan de dreiging en merkte op dat Duitsland een NAVO-lidstaat is. Dat betekent dat elke aanval op het land door Rusland de bondgenoten van Berlijn verplicht om Duitsland te hulp te schieten, overeenkomstig Artikel 5 van het NAVO-verdrag.

Een groter probleem

Het is echter belangrijk te benadrukken dat als Russische tanks over Duitse wegen richting Platz der Republik zouden rijden, dit waarschijnlijk zou komen doordat er aan de oostgrens reeds een groter conflict met de NAVO woedt.

Toenemende spanningen

De bedreiging van Medvedev komt op een moment dat de spanningen tussen Rusland en het Westen toenemen, vooral door de militaire en financiële steun die het Westen aan Oekraïne verleent. Een deel van deze steun wordt echter niet gebruikt door Oekraïense troepen die recentelijk het Russische grondgebied in de oblast Koersk zijn binnengevallen.

Westerse wapens en Rusland

Duitsland en andere westerse bondgenoten van Oekraïne, zoals de Verenigde Staten, stonden terughoudend tegenover het gebruik van wapens door Oekraïne op Russisch grondgebied. Daar is echter langzaam verandering in gekomen sinds Rusland in mei 2024 een nieuwe aanval uitvoerde op de Oekraïense regio Charkov.

Het tij keert

"Als ze aanvallen aan de grens zien, moeten ze in staat zijn om te reageren," zei Sabrina Singh, plaatsvervangend woordvoerder van het Pentagon, tegen verslaggevers tijdens een briefing over de situatie in Koersk op 8 augustus.

Geen langeafstandsaanvallen toegestaan

Singh voegde eraan toe dat de Verenigde Staten geen langeafstandsaanvallen op Russisch grondgebied steunden en dat Washington duidelijk had aangegeven aan de Oekraïners wat ze niet mochten doen met de wapens en uitrusting die door het Witte Huis waren geleverd.

Het Duitse standpunt

"Oekraïne heeft het recht op zelfverdediging vastgelegd in het internationale recht," vertelde het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken aan Politico in een verklaring. "Dit is niet beperkt tot het eigen grondgebied." Of er westerse wapens worden gebruikt bij de aanval is niet duidelijk.

Sommige westerse voertuigen bevinden zich in Rusland

Op 8 augustus meldde de Washington Post dat de Oekraïense inval in Koersk inderdaad leek te zijn uitgevoerd met door de VS en Europa geleverde pantservoertuigen. Op de beelden was te zien dat zich in Rusland minstens één Amerikaanse Stryker en een Duitse Marder bevond.

De situatie is onduidelijk

De situatie in Koersk blijft onduidelijk, maar volgens CNN wijzen de laatste onafhankelijke analyses erop dat de Russische autoriteiten sinds de start van de Oekraïense operatie tot 250 vierkante kilometer aan grondgebied hebben verloren.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou