Mensenlevens in gevaar door nieuwe hitterecords deze zomer
Tientallen miljoenen mensen over de hele wereld hebben deze zomer te maken gehad met gevaarlijk hoge temperaturen. Er is recordhitte werd voorspeld boven delen van de Verenigde Staten, Europa en Azië, wat het nieuwste voorbeeld is van de dreiging van de opwarming van de aarde.
Op 13 juli werd het in de zuidelijke Iraanse stad Ahvaz maar liefst 54 ºC volgens de lokale meteorologische diensten, en de gevoelstemperatuur liep zelfs op tot 61 ºC vanwege de vochtigheid.
Image: Mohammad Hosein Mohebbi / Unsplash
Een dergelijke temperatuur kan dodelijk zijn voor mensen. Volgens het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) kunnen mensen, wanneer ze een lichaamstemperatuur van meer dan 41 °C bereiken gemakkelijk een hitteberoerte krijgen die tot de dood kan leiden.
De toekomst ziet er allesbehalve rooskleurig uit. De aarde heeft nog nooit zo vaak en zo langdurig te lijden gehad onder dit extreme weer, zeggen wetenschappers.
De hitte op het noordelijk halfrond is verzengend. De Verenigde Staten, Italië en Griekenland lijden er flink onder en het veroorzaakt doden en verwoestende branden.
Regeringen (in rijke en arme landen) zullen te maken krijgen met de behoefte aan klimaatschuilplaatsen voor inwoners die niet over de middelen beschikken om hun huizen te koelen. In de afbeelding is een speciaal onderkomen met gereguleerde temperatuur geopend in de Amerikaanse stad Phoenix voor mensen die op straat leven.
Phoenix (Arizona) had vanaf 19 juli te maken met extreme temperaturen van gemiddeld meer dan 43 ºC gedurende 19 opeenvolgende dagen en Death Valley (in Californië) bereikte maximale temperaturen van 53 ºC.
Foto: James A. Molnar / Unsplash
Italië heeft deze zomer ook te maken gehad met een hittegolf in het hele land die heeft geleid tot een sterke stijging van het aantal mensen dat spoedeisende hulp zocht voor hittegerelateerde aandoeningen, meldt The Guardian.
Het grotere probleem is dat er al onomkeerbare variaties in het klimaat zijn, volgens een rapport van het wetenschappelijk panel voor klimaatverandering van de VN. Deze verstikkende hitte is een realiteit waar we vanaf nu mee zullen moeten leven.
De vraag is of er iets gedaan kan worden om deze angstaanjagende hitte nog te verlichten.
Er zal heel veel moeten veranderen (gewoonten, economie, enz.), maar bovenal moeten steden zich aanpassen zodat het 'hitte-eilandeffect' de temperaturen niet nog verder doet stijgen.
Foto: Henning Witzel / Unsplash
Hitte-eilanden zijn verstedelijkte gebieden waar de temperatuur hoger is dan in afgelegen gebieden. Gebouwen, wegen en andere infrastructuur absorberen de zonnewarmte meer en geven die ook weer af, wat veel minder gebeurt in natuurlijke landschappen zoals bossen en waterpartijen.
Foto: Meiying Ng / Unsplash
Dit vraagt dus om een nieuw soort stedenbouw, waarbij rekening wordt gehouden met klimaatverandering. Bijvoorbeeld door veel meer vegetatie aan te leggen in steden (in de vorm van verticale tuinen, op daken, enz.) en door het gebruik van stoeptegels met aarde eronder, zodat deze minder warmte reflecteren.
En dan is er nog de mogelijkheid, waarvoor de VN al heeft gewaarschuwd, van grote migratiegolven als gevolg van klimaatverandering. Er zijn gebieden waar het leven onmogelijk zal worden, vooral door de stijgende zeespiegel, wat ertoe kan leiden dat miljoenen mensen op zoek gaan naar een nieuw thuis.
De zomers worden ongetwijfeld ondraaglijk op het noordelijk halfrond, maar de stijgende zeespiegel is ook een probleem op veel eilanden en kuststeden over de hele wereld.
Foto: Dibakar Roy / Unsplash
We hebben het klimaat van de planeet veranderd, maar we kunnen nog steeds voorkomen dat het scenario erger wordt. Daarvoor zijn echter noodmaatregelen, wereldwijde samenwerking en bewustzijn nodig.
Foto: Jo Ocampo / Unsplash