Most wanted: Komen deze verdachte oorlogsmisdadigers in 2025 voor het Internationaal Strafhof te staan?
Het Internationaal Strafhof (ICC ) is een intergouvernementele organisatie en internationaal tribunaal met zetel in Den Haag, Nederland.
Het ICC werd opgericht in 2002 en is het eerste en enige permanente internationale gerechtshof met jurisdictie om personen te vervolgen voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.
Een van de recente arrestatiebevelen werd uitgevaardigd voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en leiders van Hamas vanwege vermeende oorlogsmisdaden in het conflict in het Midden-Oosten.
Daarmee is Netanyahu de vierde wereldleider voor wie het ICC een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd. Dit zijn de andere gezochte wereldleiders:
In maart 2023 vaardigde het ICC een arrestatiebevel uit tegen de Russische president Vladimir Poetin. Hij werd beschuldigd van de oorlogsmisdaad van het illegaal deporteren van honderden kinderen uit Oekraïne.
Het Kremlin noemde de stap echter zinloos en heeft herhaaldelijk ontkend dat zijn troepen wreedheden hebben begaan tijdens de invasie van het buurland, aldus Reuters.
Het ICC vaardigde in 2009 een arrestatiebevel uit voor de voormalige president van Soedan, Omar al-Bashir (links op de foto). Hij werd beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in de regio Darfur van Soedan. Naar schatting zijn daarbij 300.000 mensen omgekomen en meer dan 2 miljoen mensen ontheemd geraakt.
Bashir en enkele van zijn bondgenoten werden in 2019 na een volksopstand gevangengezet in Soedan, maar werden nooit naar Den Haag overgebracht. Volgens het leger werd Bashir in april vorig jaar overgebracht van de gevangenis naar een militair ziekenhuis, meldde Reuters.
Het ICC vaardigde in 2011 een arrestatiebevel uit voor de voormalige Libische president Muammar Gaddafi (op de foto) en zijn zoon. Muammar werd echter in oktober van dat jaar gevangengenomen en doodgeschoten.
Enkele dagen nadat zijn vader was vermoord, werd Saif al-Islam Gaddafi (rechts op de foto) gevangengenomen door strijders uit Zintan. Daar bleef hij gevangen tot hij in 2017 werd vrijgelaten op grond van een amnestiewet.
Een andere bekende figuur op de 'most wanted'-lijst van het ICC, hoewel geen wereldleider, is de Oegandese krijgsheer Joseph Kony. Hij is de langst voortvluchtige van het hof, wiens arrestatiebevel voor 36 aanklachten van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in 2005 werd uitgevaardigd.