Moe van 3 jaar oorlog: steeds meer Oekraïense voorstanders om land op te geven voor vrede
Het is bijna drie jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. De aanvankelijke vastberadenheid om weerstand te bieden is onder veel Oekraïners merkbaar afgenomen, terwijl het slepende conflict een zware tol blijft eisen op hun leven en moraal.
Bijna drie jaar nadat Rusland zijn invasie van Oekraïne begon, heeft het langdurige conflict de Oekraïense bevolking moe en gedesillusioneerd achtergelaten. Het aanvankelijke enthousiasme voor verzet is merkbaar afgenomen, aangezien de aanhoudende oorlogsvoering hun leven en moraal nog steeds diep beïnvloedt.
Het is dan ook niet verrassend dat sommige burgers van gedachten beginnen te veranderen over het opgeven van grondgebied aan Rusland in ruil voor vrede.
Volgens Reuters blijkt uit een recente peiling in Oekraïne dat bijna een derde van de Oekraïners bereid is om grondgebied af te staan aan Rusland als dit een einde zou maken aan de oorlog.
Het aantal mensen dat vindt dat Oekraïne grondgebied moet opgeven, is het afgelopen jaar drie keer zo hoog geworden, vergeleken met de resultaten van eerdere onderzoeken.
Het is echter belangrijk op te merken dat de meerderheid van de Oekraïners nog steeds geen land wil afstaan aan de Russische president Vladimir Poetin. Uit de peiling blijkt dat 55% van de Oekraïners tegen elke vorm van territoriale concessie is.
De peiling werd uitgevoerd door het Internationaal Instituut voor Sociologie van Kyiv (KIIS), dat volgens Reuters 1.067 mensen ondervroeg die zich tussen 16 en 22 mei op Oekraïens grondgebied bevonden.
Uit de resultaten van de KIIS-peiling bleek dat 32% van de Oekraïners akkoord zou gaan met een vorm van territoriale concessies als dit zou betekenen dat er vrede zou zijn in Oekraïne.
Dit is een flinke stijging vergeleken met 2023, toen slechts 10% aangaf bereid te zijn land te ruilen voor vrede.
Newsweek sprak met Viktor Kovalenko, een defensieanalist en voormalig Oekraïens soldaat, over de resultaten van de KIIS-poll. Kovalenko vertelde de publicatie: "Het Oekraïense moreel om alle gebieden terug te vorderen, zou kunnen afnemen door uitputting en zware verliezen."
Bovendien stelde Kovalenko dat hij denkt dat Oekraïners zich zorgen maken over het stoppen van westerse hulp. Hij zei: "Het leger is overgestapt op een defensieve houding en mist de capaciteit voor een tegenoffensief. Ondanks de beloften van onvoorwaardelijke steun lijkt westerse hulp steeds schaarser te worden."
De peiling vroeg Oekraïners welke scenario's zij het meest acceptabel vonden om weer in vrede te kunnen leven. Als antwoord gaf 62% van de ondervraagden aan dat de meest acceptabele situatie zou zijn om alle door Rusland bezette gebieden terug te krijgen en toe te treden tot de Europese Unie zonder NAVO-lidmaatschap.
53% van de Oekraïners gaven aan ook akkoord te gaan met het afstaan van de controle over de oblasten Donetsk en Loehansk, en de Krim, als Oekraïne de volledige controle over de oblasten Cherson en Zaporizja zou krijgen, op voorwaarde dat Oekraïne nog steeds lid kan worden van de Europese Unie en de NAVO.
Deze verandering in de mentaliteit van de Oekraïense bevolking zou de Oekraïense president Zelensky ertoe kunnen aanzetten om vredesonderhandelingen met Rusland te voeren.
Zelensky heeft altijd gezegd dat hij nooit Oekraïens grondgebied aan Rusland zou afstaan. Maar als het volk ervoor openstaat, is het misschien het overwegen waard voor een vredesdeal.
De Oekraïense defensieanalist Viktor Kovalenko vertelde Newsweek dat Zelensky "zou kunnen overwegen om de oorlog te gebruiken als een kans om de pro-Russische Donbas af te sluiten en zo Oekraïne te versterken."
Kovalenko voegde toe: "Een aanzienlijk deel van de Oekraïense samenleving is van mening dat de geïndustrialiseerde Donbas een financiële last vormt en Oekraïne heeft belemmerd op weg naar EU- en NAVO-lidmaatschap.