Na dreiging Wagner pleiten Russische bedrijven voor een Sovjet-achtige, zesdaagse werkweek

De Britse inlichtingendienst heeft iets opgevangen
Een zesdaagse werkweek
Langere werktijden
Het publieke debat
Offers maken
De plicht van burgers
Werk twee uur extra in munitiefabrieken
Kunnen we niet allemaal een beetje helpen?
Onthoud waarom Rusland vecht
Maatschappelijke dwang
Winst
Geen details over bijzonderheden
Oprichter Wagner Groep waarschuwde voor revolutie
Hij dreigde met een opstand als in 1917
Revolutie was even dichtbij
De Britse inlichtingendienst heeft iets opgevangen

Russische zakenleiders hebben volgens het Britse ministerie van Defensie het Kremlin verzocht om een Sovjet-achtig werkregime te implementeren. Dit om de burgers te laten bijdragen aan de inspanningen van het land tijdens de oorlog.

Een zesdaagse werkweek

Door recente inlichtingen van de Britse inlichtingendienst weten we dat Russische zakenleiders het Kremlin opgeroepen hebben om een zesdaagse werkweek in te voeren. Dit om te voldoen aan de groeiende economische eisen. 

Langere werktijden

Het zijn echter niet alleen bedrijfsleiders die pleiten voor langere werktijden. Ook door de Russische staat gesteunde mediafiguren sloten zich aan bij de oproepen om burgers aan het werk te krijgen en zo de oorlog te winnen.

Het publieke debat

De Britse inlichtingendienst heeft informatie onthuld waaruit blijkt dat het publieke debat in Rusland een verschuiving heeft ondergaan. Er is sprake van een heersende mentaliteit waarbij burgers actief worden opgeroepen om offers te brengen ter ondersteuning van de inspanningen tijdens de oorlog.

Offers maken

Volgens het Britse ministerie van Defensie worden mensen aangemoedigd om offers te maken, waaronder langere werktijden, zonder dat er extra loon tegenover staat. Bovendien wordt deze boodschap actief gepromoot door de Russische media.

De plicht van burgers

Margarita Simonyan was een prominente media-persoonlijkheid die werd aangehaald als voorbeeld van de verschuiving in het publieke debat. Dit was te wijten aan recente opmerkingen die ze heeft gemaakt over de verantwoordelijkheid en plicht van burgers.

Werk twee uur extra in munitiefabrieken

De Britse inlichtingendienst geeft aan dat Simonyan op 21 mei burgers opriep om twee uur in munitiefabrieken te werken nadat ze klaar waren met hun reguliere baan.

"Laten we allemaal ons steentje bijdragen!"

"Onze jongens riskeren elke dag hun leven... Wij zitten veilig thuis. Als onze industrie het niet bij kan houden, is het van groot belang dat wij ons steentje bijdragen!" zei Simonyan volgens Newsweek.

Kunnen we niet allemaal een beetje helpen?

"Volgens mij zijn we allemaal bereid om na het werk twee uur te besteden aan het verlenen van hulp, toch?" vervolgde Simonyan, voordat ze verder uitlegde dat Rusland alleen en zonder bondgenoten tegen Oekraïne vocht.

Onthoud waarom Rusland vecht

Simonyan voegde eraan toe dat tientallen landen de Oekraïners van munitie voorzien. Als mensen die haar op televisie volgden boos zouden worden over haar woorden, moesten ze zich maar herinneren tegen wie ze vochten en waarom.

Maatschappelijke dwang

In de update van het Britse Ministerie van Defensie stond dat "de toon van de gesprekken in Rusland" deed denken aan de periode van de Sovjet-Unie, waarin een gevoel van maatschappelijke dwang heerste.

Winst

Het Britse Ministerie stelt dat "deze ontwikkelingen aangeven dat het leiderschap hoogstwaarschijnlijk economische prestaties als een essentiële factor beschouwt om de oorlog te kunnen winnen".

Geen details over bijzonderheden

In de update van de Britse inlichtingendienst stond geen specifieke vermelding van welke bedrijven hadden opgeroepen tot een zesdaagse werkweek. Evenmin was het bekend of het Kremlin de zakelijke oproep zou goedkeuren.

Oprichter Wagner Groep waarschuwde voor revolutie

Business Insider merkte op dat de verschuiving in het publieke debat plaatsvond nadat Yevgeny Prigozhin, de oprichter van de Wagner Group, waarschuwde voor de mogelijkheid van een revolutie in Rusland.

Hij dreigde met een opstand als in 1917

Volgens The Times of London meldde Prigozhin het volgende aan Konstantin Dolgov: "Dit zou kunnen eindigen zoals in 1917, met een revolutie. Eerst komen de soldaten in opstand, daarna volgen hun geliefden."

Revolutie was even dichtbij

Zoals we nu weten, kwam Prigozhin met zijn Wagner-groep heel dichtbij een revolutie. Hij marcheerde op 24 en 25 juni tot op 200 kilometer van Moskou. De vraag is of deze schokkende gebeurtenis zal leiden tot extra werken zonder compensatie, en of die zesdaagse werkweek, geëist door de Russische media en zakelijke leiders, er daadwerkelijk komt.

Meer voor jou