Nederlandse politici die bedreigd werden of worden

Ernstige bedreigingen richting Nederlandse politici
Meer meldingen dan voorheen
Totaal 1125 meldingen
Vooral aan Geert Wilders
Uit andere landen
Pakistan herhaaldelijk aangesproken
Twee Pakistanen worden vervolgd
De meest strenge straf
Vijf maanden voor bedreiging Sigrid Kaag
Thierry Baudet tijdens de campagne van 2023
Een jonge verdachte
Aanval in België
Een hardnekkig probleem
Een opmerkelijke rol voor sociale media
Wie kregen de ernstigste bedreigingen?
Maatschappelijke onrust
Dilan Yesilgöz over veiligheid
De fundamentele waarden van democratie
Ernstige bedreigingen richting Nederlandse politici

Nu er een nieuwe, omstreden kabinet in de maak is, gaan beschuldigingen en beledigingen tussen voor- en tegenstanders over en weer. Maar dat is nog niets vergeleken met de fysieke bedreigingen die sommige politici in het verleden hebben moeten ondergaan. Wat waren dat voor dreigingen en van wie kwamen ze?

Meer meldingen dan voorheen

In het jaar 2022 hebben Nederlandse politici zich aanzienlijk vaker bij de politie gemeld vanwege bedreigingen dan in andere jaren. Dat heeft RTL Nieuws op basis van een onderzoek van de Haagse politie gemeld.

 

Totaal 1125 meldingen

Volgens het Team Bedreigde Politici (TBP) van de politie Den Haag werden er in totaal 1125 meldingen geregistreerd, bijna het dubbele van het voorgaande jaar, waarin er 588 meldingen werden gedaan.

Vooral aan Geert Wilders

Deze opvallende stijging wordt met name toegeschreven aan het toenemende aantal bedreigingen aan het adres van Geert Wilders. In november 2023 won hij met een opvallende voorsprong de parlementaire verkiezingen.

Uit andere landen

Ongeveer de helft van alle meldingen kwam van de PVV-leider, waarbij opvallend veel dreigementen afkomstig waren uit landen buiten de Europese Unie, met name uit Pakistan.

Beeld: NOS

Pakistan herhaaldelijk aangesproken

Volgens de NOS komen bijna 600 van deze strafbare bedreigingen uit landen zoals Pakistan. Twee Pakistanen, Saad Hussain Rizvi (29), leider van de extremistische partij Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP), en Muhammed Ashraf Asif Jalali (55), worden vervolgd in Nederland voor het aanzetten tot moord op Geert Wilders.

Twee Pakistanen worden vervolgd

Hoogleraar Ihsan Yilmaz omschrijft de TLP als radicaal en merkt op dat ze een opmerkelijke tolerantie van de Pakistaanse autoriteiten genieten. De verwachting van Yilmaz is dat de vervolging van de TLP-leider weinig zal opleveren.

Foto: Unsplash / Hamid Roshaan

De meest strenge straf

Vorig jaar resulteerden 37 gevallen in strafzaken, terwijl er nog 127 lopende onderzoeken zijn. De meest strenge straf werd opgelegd aan een individu die op 22 januari 2022 met een brandende fakkel voor het huis van minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) stond.

Vijf maanden voor bedreiging Sigrid Kaag

De man vertelde aan RTL Nieuws dat het zijn bedoeling was om door de straat te lopen en 'even contact' te maken met Kaag. De NOS meldt dat de dader een gevangenisstraf van vijf maanden kreeg. Daarnaast werden er taakstraffen opgelegd, variërend tot 120 uur.

Thierry Baudet tijdens de campagne van 2023

Op 20 november 2023 werd Thierry Baudet tijdens een verkiezingsevenement in een café in Groningen aangevallen. RTL meldt dat hij met een bierfles werd geslagen.

Een jonge verdachte

De Nederlandse politie slaagde erin de verdachte kort na het incident aan te houden. Volgens de Groninger Courant betreft het een 14-jarige scholier uit Groningen. En het was niet de eerste keer dat Thierry Baudet een klap kreeg.

Aanval in België

Het Nieuwsblad meldt dat hij eerder in oktober, voorafgaand aan een lezing op de universiteit van Gent in België, ook al was aangevallen. De verdachte van de aanval op Baudet wordt vervolgd voor het toebrengen van "opzettelijke slagen en verwondingen", aldus een woordvoerder van de politie in de Belgische stad.

Een hardnekkig probleem

Bedreigingen aan politici blijven volgens het OM een 'hardnekkig probleem,' waarbij de ernst van de bedreigingen toeneemt. En zoals al te lezen was, blijft het helaas niet alleen bij bedreigingen.

Een opmerkelijke rol voor sociale media

Opmerkelijk is dat sociale media een prominente rol spelen bij het uiten van bedreigingen. Het is gemakkelijker om een publiek persoon te bereiken via X (voormalig Twitter) of Facebook, bijvoorbeeld, dan via de ouderwetse post.

Wie kregen de ernstigste bedreigingen?

Zes verdachten staan momenteel terecht voor het bedreigen van politici. Deze zaken gaan over bedreigingen tegen Mark Rutte, Sigrid Kaag, Lilianne Ploumen (foto), Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge.

Maatschappelijke onrust

Maatschappelijke onrust, met name gerelateerd aan zaken als de COVID-19-pandemie en stikstofproblematiek, wordt genoemd als een van de belangrijkste oorzaken van deze toename. Hugo de Jonge kreeg bijvoorbeeld bedreigingen vanwege zijn volksgezondheidbeleid tijdens de pandemie.

Dilan Yesilgöz over veiligheid

Naast de bedreigingen is er ook aandacht voor de aanpak van personeelstekorten bij de politie. Demissionair minister Yesilgöz wijst erop dat deze tekorten voorlopig niet zullen verdwijnen.

De fundamentele waarden van democratie

De toename van bedreigingen vraagt niet alleen om betere beveiliging maar ook om een brede maatschappelijke dialoog over de fundamentele waarden van democratie. Als politici niet veilig hun werk kunnen doen, staat de democratie onder druk.

Foto: Alireza Parpaei / Unsplash

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou