New York zinkt! Experts zeggen dat de Big Apple te zwaar wordt
Een studie gepubliceerd door het wetenschappelijk tijdschrift Earth's Future onthult dat de stad New York langzaam door zijn eigen gewicht wegzakt.
Het onderzoek benadrukt dat de stad die nooit slaapt mogelijk aan het wegzakken is vanwege de hoge bebouwingsdichtheid.
De studie, die is gedeeld door The New York Times en The Guardian, wijst erop dat deze situatie verder verslechterd door de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel.
Onderzoekers berekenden het gewicht van de meer dan een miljoen gebouwen die verspreid staan over de vijf stadsdelen die samen New York vormen.
CNN legt uit dat, volgens hun conclusies, het gewicht van de gebouwen New York ongeveer 762 miljard kilogram bedraagt.
Deze gegevens werden vervolgens afgezet tegenover satellietgegevens van de geologie aan de oppervlakte, om te zien hoe snel de stad zonk.
Dit soort onderzoeken is niets nieuws. Volgens The Guardian is het waterpeil rond de stad New York sinds 1950 gestegen met 22 centimeter.
Ondertussen meldt The New York Times dat de stad elk jaar tussen de twee en vier millimeter zinkt.
Het klinkt misschien niet als veel, maar The New York Times waarschuwt dat het de stad vatbaarder maakt voor natuurrampen, vooral in combinatie met klimaatverandering.
Niet alle delen van de vijf stadsdelen zinken in hetzelfde tempo. Een door The New York Times geciteerde deskundige bevestigt dat de gebieden Queens en Brooklyn langs de East River de meeste impact zullen ondervinden, evenals Coney Island, Jamaica Bay en de Rockaways.
Manhattan staat daarentegen op een fundament en zal er veel langer over doen om onder de golven te verdwijnen. Alhoewel Lower Manhattan wel degelijk ernstige gevolgen zal ondervinden.
De Big Apple is niet de enige iconische stad die onder zijn eigen gewicht dreigt weg te zakken.
CNN verwees naar een in september 2022 door Nature gepubliceerde studie waaruit blijkt dat 44 van de 48 dichtstbevolkte kuststeden in de wereld met soortgelijke problemen kampen.
Enkele van deze steden zijn Houston, Istanbul, Lagos, Manilla en Ahmedabad.
Venetië is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van een stad die langzaam wegzakt in het water. De beroemde Italiaanse metropool heeft de afgelopen jaren enkele van zijn ergste overstromingen meegemaakt.
Volgens de BBC zou een worstcasescenario voor Venetië kunnen neerkomen op een zeespiegel van 180 centimeter in 2100.
Er is al gesproken over vermindering of beperking van het toerisme, vooral de toegang van grote jachten, in een poging de menselijke invloed op de historische Italiaanse stad te verzachten.
In 2013 werd bekend dat Jakarta volgens National Geographic jaarlijks tot 30 centimeter zinkt.
De Indonesische regering is van plan de hoofdstad van het land te verplaatsen van Jakarta naar de geplande stad Nusantara op het eiland Borneo.
Dit lost het probleem echter niet op voor de meer dan 10 miljoen mensen die in Jakarta wonen en werken.
Nu steeds meer steden en mensen worden getroffen door de stijgende zeespiegel en de klimaatverandering, vraag je je toch af wanneer het te laat zal zijn om een ramp te voorkomen.