Noord-Koreaanse kernproef boven Japan? Experts zijn verbijsterd en bezorgd
Het lijkt een opzettelijke poging te zijn geweest om de aandacht van Washington en Tokio te trekken. Noord-Korea vuurde in de eerste week van oktober een raket af boven Japan. Het was de vijfde proeflancering door de Noord-Koreanen in de afgelopen tien dagen.
Volgens Aljazeera legde de ballistische raket ongeveer 4.500 km af op een maximale hoogte van 1.000 km (hoger dan het internationale ruimtestation ISS) voordat hij in de Stille Oceaan viel. Dit is de langste afstand ooit afgelegd door een Noord-Koreaanse raket.
De BBC meldde dat als de raket dezelfde afstand op een ander traject had afgelegd, hij het Amerikaanse eilandgebied Guam zonder problemen had kunnen raken. Guam ligt op 3.380 kilometer van Noord-Korea.
Het is de eerste keer in vijf jaar dat Noord-Korea een raket boven Japan heeft gelanceerd; de laatste keer was in 2017.
Toen de gezamenlijke stafchefs van Zuid-Korea en de Japanse kustwacht de raket detecteerden, spoorden de autoriteiten de inwoners van Noord-Japan aan om te schuilen. Waarschuwingssirenes, zelden gebruikt, gingen die dag af.
Als de test was mislukt en de raket zijn doel niet had bereikt, hadden miljoenen in Japan kunnen sterven. CNN meldde dat de raket over de Tohoku-regio in Japan vloog.
De Japanse kabinetschef Hirokazu Matsuno (foto) vertelde de pers dat er in dit deel van het land meer dan acht miljoen mensen wonen.
De Verenigde Naties hebben Noord-Korea verboden kernwapens en raketten te testen. Deze test is vooral provocerend omdat men altijd vooraf een waarschuwing aan het betreffende land moet geven - of zelfs toestemming moet vragen - als er een raket boven diens grondgebied wordt afgevuurd. De internationale normen zijn met voeten getreden.
Onaangekondigde lanceringen vormen daarnaast een risico voor vliegtuigen en schepen die niet weten dat ze het testgebied moeten mijden.
CNN meldt dat Noord-Korea normaal gesproken voor zijn tests de raketten vanaf het Koreaanse schiereiland afvuurt. De uitzondering van begin oktober zorgt voor veel vragen bij experts en beleidsmakers in de regio. Ze weten niet wat de bedoelingen van Noord-Korea zijn geweest.
Deskundigen weten niet waarom Noord-Korea ervoor koos om juist nu deze raket boven Japan te lanceren. Sommigen vermoeden dat de test verband houdt met het feit dat Japan, de VS en Zuid-Korea aan het samenwerken zijn om hun verdediging tegenover het noorden te versterken.
Robert Ward, een expert in Japanse veiligheidsstudies, vertelde CNN dat hij gelooft dat "Noord-Korea mogelijk probeert de onstabiele internationale situatie uit te buiten." Hij verwijst daarmee naar de aanwezigheid van Rusland in het noorden van Japan en China in het zuiden.
Jeffrey Lewis, directeur van het non-proliferatieprogramma voor Oost-Azië bij CNS, zei echter tegen CNN dat Noord-Korea ook gewoon "zijn eigen schema" zou kunnen hebben. "Ik denk niet dat we [de Westerse wereld] veel invloed hebben op de timing."
Het is niet verwonderlijk dat de Japanse premier Fumio Kishida niet te spreken is over de acties van Noord-Korea. Volgens de BBC noemde hij de lancering een voorbeeld van "agressief gedrag."
Minister van Defensie Yasukazu Hamada (links op de foto) zegt dat Japan overweegt zijn verdediging te versterkten, met name op het gebied van "tegenaanvalscapaciteiten."
Volgens een verklaring van het presidentiële kantoor waarschuwde de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol dat hij een resoluut antwoord op de lancering zou geven.
Yoon heeft een verklaring uitgegeven waarin staat dat de "aanhoudende provocaties van Noord-Korea niet kunnen worden getolereerd en dat er een prijs voor moet worden betaald."
De Zuid-Koreaanse president zei ook dat Seoul verschillende afschrikkingsmaatregelen tegen Noord-Korea zou voorbereiden en de sancties tegen het land zou versterken.
De woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, Adrienne Watson, zei dat de acties van Noord-Korea "destabiliserend" waren. Ook zouden ze bewijzen dat het land "een flagrante minachting heeft voor de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de internationale veiligheidsnormen."
Eerder dit jaar kondigde Kim Jong-Un aan dat hij de kernwapens van Noord-Korea met de "hoogst mogelijke" snelheid zou blijven ontwikkelen.
Volgens Aljazeera geloven sommige experts dat Jong-Un hoopt "zijn uitgebreide arsenaal te gebruiken om Washington onder druk te zetten en zijn land als een nucleaire staat te accepteren."
Andere analisten zijn van mening dat de lancering boven Japan op 4 oktober deel uitmaakte van het Noord-Koreaanse streven naar wapenontwikkeling en dat het land zich voorbereidt op een uitgebreidere nucleaire test. De meest recente kernproef die het land heeft uitgevoerd was in september 2017.
Aljazeera meldde ook dat Zuid-Koreaanse beleidsmakers vermoeden dat Noord-Korea van plan is een kernproef uit te voeren op een heel specifiek, gevoelig tijdstip: net na het einde van een belangrijk politiek congres in China, en vlak voor de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten in november.