Oekraïne gebruikt een zet uit het Russische draaiboek
Volgens 'Popular Mechanics' gebruikt Oekraïne oudere Sovjet-luchtverdedigingsraketten om zijn strijdkrachten te helpen in het tegenoffensief tegen de legers van het Kremlin in de oostelijke bezette gebieden.
Al maanden zijn er berichten dat Russische troepen oudere raketten uit het Sovjettijdperk gebruiken voor verschillende aanvallen, omdat het land naar verluidt bijna geen raketvoorraden meer heeft. Het Oekraïense plaatsvervangende hoofd van de inlichtingendienst, generaal Vadym Skibitsky, meldde eind 2022 een voorval.
In een gesprek met de New York Times in december legde Skibitsky uit dat de Russen een KH-55 hadden gebruikt bij een aanval in oktober. Het model van de raket trok de aandacht van de veiligheidsdiensten van het land omdat het oorspronkelijk was ontworpen en gemaakt in de jaren 1970.
Sterker nog, de KH-55 werd zelfs gebouwd in Oekraïense fabrieken en was ontworpen om een kernkop te dragen, maar dat deel van de functionaliteit van de raket werd verwijderd. Volgens Skibitsky werden er nog twee KH-55-raketten ontdekt die als afleiding werden gebruikt.
Het gebruik van oudere KH-55 raketten om Oekraïne aan te vallen werd door sommigen gezien als een eigenaardigheid, terwijl anderen het zagen als een teken dat het Kremlin bijna geen middelen meer had om luchtaanvallen op Oekraïne uit te voeren. Helaas was dat niet het geval en zijn er sindsdien nog veel aanvallen geweest.
Rusland heeft perioden gehad waarin de moderne raketvoorraad op was, en dat werd het best geïllustreerd door het gebruik van de luchtafweermunitie S-300 van het land om gronddoelen in Oekraïne te raken.
In januari legde de woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht, Yurii Ihhat, tijdens een briefing uit dat het gebruik van oudere S-300- en nieuwere S-400-luchtafweersystemen om doelen op de grond te raken erop wees dat de Russische strijdkrachten "minder ballistische raketten" hadden.
Dit was een slimme zet van de Russen, ook al zijn sommige oudere luchtverdedigingsraketten van het land gebruikt om Oekraïense steden aan te vallen. Volgens een rapport van 'Popular Mechanics' heeft Kyiv deze zet opgepikt en is het land mogelijk zelf ook begonnen met het gebruik ervan.
Sébastien Roblin deed verslag van een op Twitter geplaatste video waarop een raket te zien zou zijn van een Oekraïens S-200-luchtverdedigingssysteem dat ergens in de buurt van Bitosj in de Russische oblast Brjansk op een houtzagerij inslaat.
Roblin merkte op dat de raket in de video een V-880 Vega leek te zijn, een type raket dat wordt gebruikt door de S-200-systemen van Oekraïne, en wees erop dat de Russische autoriteiten zeiden dat elk van de raketten werd tegengehouden door elektronische oorlogsvoering of door het luchtverdedigingsnetwerk van het land.
Foto: Wiki Commons
De raketten waren blijkbaar op weg om doelen aan te vallen op de Krim en in de buurt van Rostov en Kaloega, maar de Oekraïense functionarissen hebben bevestigd noch ontkend wat de Russen beweerden volgens Roblins rapportage.
Het is lastig vast te stellen of er waarheid schuilt in het verhaal dat de Oekraïense strijdkrachten hun oudere luchtverdedigingssystemen gebruiken voor grondaanvallen, maar er zijn aanwijzingen die beide kanten van het argument ondersteunen.
Ten eerste merkte Roblin op dat Oekraïne zijn S-200-systemen meer dan tien jaar geleden uit gebruik heeft genomen, maar nog wel drie of vier batterijen met lanceerinrichtingen in reserve heeft. In 2010 werd er gesproken over het reactiveren van de wapens, maar er is nooit bewijs geleverd dat dit ook daadwerkelijk is gebeurd.
Foto: Wiki Commons
Roblin merkte echter ook op dat onlangs is onthuld dat de Verenigde Staten hebben geprobeerd Bulgarije onder druk te zetten om een aantal wapensystemen aan Oekraïne over te dragen, waaronder S-200- en S-300-luchtverdedigingssystemen, in ruil voor NASAMS-raketten en F-16s.
'The Drive' pikte het verhaal ook op en merkte op dat het gebruik van de S-200 als grondaanvalswapen mogelijk was, maar gaf toe dat Oekraïne net zo goed oudere raketten had kunnen reactiveren om de slinkende luchtverdedigingsvoorraden aan te vullen.
Operationele veiligheid dicteert dat we waarschijnlijk niet zeker zullen weten of Oekraïne zijn oudere S-200-voorraden gebruikt voor offensieve grondaanvallen, maar het blijft mogelijk dat Kyiv precies daarmee bezig is. Wat er ook gebeurt, Rusland neemt de dreiging serieus.
Hoofd van de Generale Staf Valeri Gerasimov heeft de Russische militaire inlichtingendienst gevraagd om de trainings-, opslag- en lanceerlocaties van Oekraïense S-200 en soortgelijke wapens te identificeren voor preventieve aanvallen, aldus het Russische staatsbedrijf Sputnik News.