Oekraïne ontwikkelt zijn eigen langeafstandsraketten
Terwijl Rusland intern strijd voert over het verloop van de oorlog, werkt Oekraïne aan de ontwikkeling van zijn eigen langeafstandsraketten. Het land investeert in een nieuw programma, zo blijkt uit een verklaring van de minister van Defensie.
Oleksii Reznikov legde tijdens een openbare discussie over de wederopbouw van het land uit dat hij geloofde dat Oekraïne in een goede positie verkeerde om zijn eigen langeafstandsraketten te produceren.
"We hebben een goedgekeurd raketprogramma. Er zijn al officieel fondsen uit de begroting voor toegewezen", aldus Reznikov volgens een Engelse vertaling van Militarnyi.
Reznikov zei verder dat de bedrijven die aan het programma werken en de langeafstandsraketten voor het land produceren honderd procent Oekraïens zouden zijn.
De Oekraïense minister van Defensie merkte ook op dat de langeafstandsraketten in staat zouden zijn om een afstand van 1000 verder te overbruggen, en dan gaat het dus om gebieden die Kyiv nu niet kan treffen.
Volodymyr Zelensky heeft zijn westerse bondgenoten gedurende het grootste deel van de oorlog gevraagd om Oekraïne te voorzien van raketten die doelen op langere afstand kunnen raken, maar weinig landen hebben de wapens ook echt gestuurd.
De zorg zou zijn dat het leveren van wapens aan de Oekraïense strijdkrachten die in een offensieve hoedanigheid tegen Rusland kunnen worden gebruikt, zou kunnen leiden tot een escalatie vanuit Moskou.
In september zei Maria Zakharova, woordvoerder van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken, dat het leveren van langeafstandsraketten aan Oekraïne een rode lijn was die het conflict verder zou laten escaleren.
"Als Washington besluit om langereafstandsraketten aan Kyiv te leveren, dan overschrijdt het een rode lijn en wordt het een directe betrokkene in het conflict", aldus Zakharova in een verklaring volgens NBC News.
De Britse autoriteiten negeerden dergelijke waarschuwingen van Rusland en was de eerste natie die Kyiv van wapens met een groter bereik voorzag door Oekraïne hun befaamde Storm Shadow-raket te geven.
De Atlantische Raad merkte op dat Storm Shadow-raketten Oekraïne in staat zouden stellen om Rusland diep in de bezette gebieden aan te vallen, waarbij commandoposten en munitieopslagplaatsen zouden worden getroffen.
Tot nu toe zijn de veronderstellingen van de Atlantische Raad waar gebleken en heeft Oekraïne een aantal belangrijke doelwitten geraakt. Rusland zegt dat Kyiv de Britse raketten heeft gebruikt om een polymeerfabriek en een vleesverwerkingsfabriek in Luhansk te vernietigen, aldus Reuters.
"Storm Shadow-luchtraketten die door Groot-Brittannië aan het regime in Kyiv zijn geleverd, zijn gebruikt voor de aanval, in tegenstelling tot de verklaringen van Londen dat deze wapens niet tegen burgerdoelen zouden worden gebruikt", beweerde het Russische ministerie van Defensie in een verklaring van half mei.
De vernietigende kracht van langeafstandsraketten in combinatie met de onwil van de wereld om ze te leveren aan het noodlijdende land, kan de reden zijn waarom ambtenaren in Oekraïne het op zich hebben genomen om te werken aan de productie van langeafstandswapens in eigen land.
Minister van Defensie Reznikov noemde de terughoudendheid van de westerse partners van Oekraïne en hun bezorgdheid over escalatie tijdens zijn toespraak over de wederopbouw van Oekraïne, waarbij hij opmerkte dat het veel overtuigingskracht kostte om bondgenoten zover te krijgen dat ze Harpoon-anti-scheepsraketten leverden.
"Ik heb ervan overtuigd om ons Harpoon-anti-scheepsraketten te leveren, die de kust van Odessa en havengebieden moesten beschermen", aldus Reznikov volgens Militarnyi.
"Toen we het oorlogsschip Moskva raakten met Neptune-anti-scheepsraketten, werd een week later besloten om ons Harpoon-raketten te geven", legde de Oekraïense minister van Defensie verder uit.
Reznikov voegde eraan toe dat hij geloofde dat zodra Oekraïense langeafstandsraketten Russische doelen begonnen te raken op afstanden van 200, 300 en 400 kilometer, hun westerse bondgenoten zouden beginnen met het leveren van hun raketten. "Ik weet zeker dat ATACMS en de rest zullen verschijnen", zei hij.
De Verenigde Staten hebben tot nu toe geweigerd om langeafstandsraketten naar Kyiv te sturen, maar de druk op de regering Biden neemt toe. Politico meldt dat wetgevers aan beide zijden van het politieke spectrum Amerikaanse langeafstandsmunitie in handen van de Oekraïners willen zien.
"De oorlog in Oekraïne is een uitputtingsslag geworden. We kunnen en moeten helpen deze impasse te doorbreken", zo schreef een groep wetgevers van beide partijen op 8 juni in een brief.
"Door de Oekraïense strijdkrachten snel van deze extra wapens te voorzien, kunnen we hun kansen op de overwinning aanzienlijk verbeteren, de vrede in Europa herstellen en zorgen voor een stabielere en welvarendere wereld", voegden de wetgevers eraan toe.
Er is nog geen beslissing genomen over het leveren van langeafstandsraketten door de Verenigde Staten, dus Kyiv zal in de tussentijd moeten blijven werken aan de ontwikkeling van zijn eigen raketten als het Rusland wil kunnen aanvallen op dezelfde manier waarop Moskou Oekraïne heeft getroffen.