Ondanks Poetins repressie blijven Russen protesteren tegen de oorlog
Een redactrice van het Russische Channel One, Marina Ovsyannikova, liep op 14 maart de uitzending van het avondjournaal binnen met een bord waarop stond: "Geloof de propaganda niet. Ze liegen hier tegen je."
Beeld: Channel One
The Guardian meldde dat Ovsyannikova ook een vooraf opgenomen video publiceerde waarin ze verklaart zich te schamen omdat ze jarenlang heeft meegewerkt aan het maken van 'Kremlin-propaganda'. Deze video werd openbaar gemaakt via de mensenrechtengroep OVD-Info.
Afbeelding: OVD-Info
"Wat er in Oekraïne gebeurt is een misdaad en Rusland is de agressor," zei ze tegen The Guardian. "De verantwoordelijkheid van deze agressie ligt op de schouders van slechts één persoon: Vladimir Poetin".
Afgebeeld, graffiti op een straat in Moskou met de boodschap: 'Geen oorlog'.
Mensen uit de hele wereld zijn op de been om te protesteren tegen Vladimir Poetins grootschalige invasie van Oekraïne en solidariteit te betuigen met het Oekraïense volk. In Parijs is het Monument à la République onlangs in het Oekraïense blauw en geel gehuld.
Ondertussen hebben in Londen krakers de leegstaande huizen van enkele Russische oligarchen overgenomen met de bedoeling er een tehuis voor Oekraïense vluchtelingen van te maken.
Tot verrassing van velen vinden ondanks de repressie van de regering ook binnen Rusland openbare demonstraties plaats.
Sommige van de laatste protestacties, opgeroepen door de gevangen oppositieleider Alexei Navalny, hebben het zelfs gewaagd voor de poorten van het Kremlin te gaan staan.
In een video die viraal is gegaan op sociale media en die gedeeld werd door nieuwskanalen als The Huffington Post, wordt een vrouw opgepakt die buiten het Kremlin een klein bordje vasthoudt waarop alleen maar 'twee woorden' staat.
Een paar seconden later neemt een andere vrouw het initiatief om de militaire interventie van Rusland in Oekraïne te verdedigen… om vervolgens ook gearresteerd te worden.
In een andere video die door het Russische nieuwsagentschap Meduza gedeeld werd, is te zien hoe iemand in Nizjni Novgorod vastgehouden wordt alleen omdat hij een blanco bord vasthield.
Beeld: Meduza
De onafhankelijke mensenrechtengroep OVD-Info meldt dat in heel Rusland ongeveer 15.000 mensen zijn gearresteerd omdat ze zich tegen de oorlog in Oekraïne hadden verzet.
Afgebeeld: Een persoon in Moskou met een bord waarop staat "Geen oorlog. Poetin, ga weg"
Deze protesten hebben zich uitgebreid van grote steden als Moskou en Sint-Petersburg tot kleinere, afgelegen plaatsen in verre streken als Siberië.
Hier zie je hoe in Voronezj, bij de grens met Oekraïne, een man wordt opgepakt bij een betoging tegen de oorlog.
De Russische minister van Binnenlandse Zaken verklaarde, zoals geciteerd door Al Jazeera dat de politie in één weekend alleen al 3500 mensen had aangehouden.
Afgebeeld: Een lid van de veiligheidsdienst houdt een man aan in Sint-Petersburg
In sommige gevallen werden deze anti-oorlogsbijeenkomsten beantwoord met regeringsgezinde nationalistische demonstraties.
De protesten zijn voor het grootste deel door de politie uiteengeslagen. De Russische minister van Binnenlandse Zaken heeft gedreigd dat iedereen die probeert illegale demonstraties te organiseren met gevolgen te maken zal krijgen, aldus The Guardian.
Volgens Reuters zijn in minstens 56 steden mensen gevangen genomen.
Onder de arrestanten bevond zich ook Holocaust-overlevende Elena Osipova, die hier door twee politieagenten in Sint-Petersburg wordt meegenomen.
Een van de andere excuses die de veiligheidsdiensten gebruiken is dat deze demonstraties in strijd zijn met de COVID-19-regels.
De Russische politie heeft in verschillende stadscentra zelfs controleposten opgericht, waar de telefoons van de mensen worden gecontroleerd.
De regering treedt ook hard op tegen onafhankelijke nieuwszenders die de Russische acties in Oekraïne als "oorlog" betitelen.
Het radiostation Echo Moskvy en het onafhankelijke televisiekanaal Dozhd werden uit de lucht gehaald vanwege hun berichtgeving over de oorlog in Oekraïne.
Afgebeeld: De kantoren van de Echo van Moskou.
Op beschuldiging van het verspreiden van valse informatie kunnen journalisten gevangenisstraffen tot 15 jaar krijgen op grond van een onlangs goedgekeurde wet.
Intussen roepen BBC, CNN, Bloomberg en andere grote nieuwszenders hun correspondenten terug, met het argument dat hun journalisten niet langer op een veilige en vrije manier nieuws uit Rusland kunnen verslaan.
"De schroeven worden volledig aangedraaid. In wezen zijn we getuige van militaire censuur", zo verklaarde Maria Kuznetsova, een woordvoerster van OVD-Info, aan Reuters.
De in gevangenschap verkerende Russische oppositieleider Alexei Navalny werd door The Guardian geciteerd, erop wijzend dat Poetins acties geen afspiegeling zijn van hoe de gemiddelde burger over Oekraïne denkt.
Afgebeeld: Navalny tijdens zijn arrestatie in januari 2021.
"Door Poetin is Rusland nu voor veel mensen synoniem met oorlog", verklaarde Navalny. "Dat is niet juist: het was Poetin en niet Rusland die Oekraïne aanviel".
"Of de Russen de afschuwelijke oorlog die Poetin tegen Oekraïne voert werkelijk steunen, is een zaak van het grootste politieke belang", schrijft Navalny op de sociale media.
"Het antwoord op deze vraag zal de plaats van Rusland in de geschiedenis van de 21e eeuw grotendeels bepalen".