Video's agressieve Maccabi-fans tonen ander beeld Amsterdam-rellen: 'We make war for fun'
Na de ongeregeldheden rondom de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv stelde de gemeente Amsterdam een demonstratieverbod in tot en met donderdag 14 november. Ondanks het verbod trokken afgelopen weekend honderden demonstranten de straat op om te protesteren tegen wat zij beschouwden als een 'eenzijdige berichtgeving' over de rellen, zowel door de Nederlandse en internationale media als door politici en volksvertegenwoordigers. Het was een nieuwe fase in de groeiende controverse over de aanvaringen tussen Amsterdammers en Israëliërs op 7 november.
Op 7 november speelde Ajax in de Amsterdam ArenA tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv en boekte het Nederlandse team een overtuigende 5-0 overwinning. Ondanks deze ruime zege op de landskampioen van Israël, volgde er een beruchte en zeer onrustige nacht.
Voorafgaand aan en na afloop van de Europa League-wedstrijd werden op verschillende plekken in Amsterdam mensen aangehouden. Een politiewoordvoerster meldde dat er opstootjes plaatsvonden op en rond de Dam, al kon zij niet bevestigen of het om voetbalsupporters ging, omdat dit lastig te bepalen was aan de hand van kleding of uiterlijk, aldus Trouw.
Verschillende Nederlandse en buitenlandse media spraken al snel van anti-semitisme. Pro-Palestina supporters en Nederlandse jongeren met een Islamitische achtergrond zouden verantwoordelijk zijn voor de onrust.
Premier Dick Schoof sprak op X over "volstrekt onacceptabele antisemitische aanvallen op Israëliërs" en gaf aan dat hij in gesprek was geweest met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Schoof benadrukte dat de daders opgespoord en vervolgd zouden worden.
PVV-leider Geert Wilders noemde de gebeurtenissen op X een pogrom – een plotselinge, gewelddadige aanval op een minderheid, met name Joden. Hij beweerde dat "moslims met Palestijnse vlaggen op Joden joegen" maar leverde geen bewijs voor zijn bewering dat het om moslims ging; hierover is ook geen verdere informatie bekend.
Premier Netanyahu sprak tegenover persbureau Reuters van een "zeer gewelddadig" incident. Hij stuurde twee vliegtuigen naar Schiphol, die vrijdagochtend aankwamen, om "burgers te helpen" het gebied zo snel mogelijk te verlaten.
Burgemeester Femke Halsema deelde in een Instagram-story haar commentaar over de onrust na de Ajax-Maccabi Tel Aviv-wedstrijd. Ze meldde dat supporters van Maccabi in verschillende delen van de stad werden belaagd, mishandeld en met vuurwerk bekogeld. De burgemeester benadrukte dat er geen excuus is voor het antisemitische geweld en veroordeelde sterk wat de Maccabi-fans was aangedaan.
Het valt op dat zowel de burgemeester van Amsterdam als politici in Nederland direct na de incidenten al spraken van antisemitisch geweld, terwijl overtuigend bewijs uitbleef. Beelden van Israëlische hooligans, vastgelegd door ooggetuigen, tonen een heel ander beeld dan wat aanvankelijk werd gepresenteerd door zowel de Nederlandse als buitenlandse media, zo meldt het AD.
Foto: Ed Rojas / Unsplash
Uit geverifieerde beelden van die middag en avond blijkt dat Maccabi-supporters de confrontatie opzochten. Nog voor de wedstrijd, zo toonde een video, trokken Maccabi-supporters op het Rokin een Palestijnse vlag van een gevel. Ook elders moest de politie ingrijpen toen er dreiging ontstond tussen voetbalfans en taxichauffeurs.
De Amsterdamse fotograaf Annet de Graaf bevond zich donderdagavond op het Centraal Station toen een groep van 150 tot 200 Maccabi-supporters arriveerde. Ze voelde de negatieve energie in de groep, vertelde ze aan het AD. Ze bleef bewust in de buurt van de menigte, omdat ze het gevoel had dat er iets kon gebeuren. En inderdaad, niet lang na het passeren van de groep ging een zwaar explosief af.
De supporters renden daarna naar het Victoria Hotel, tegenover het station, waar ze enkele Amsterdammers aanvielen. De Graaf filmde het heftige tafereel en plaatste het op X, waarna ze het verkocht aan persbureau Reuters. Tot haar verbazing werd haar filmpje door internationale media zoals ARD gebruikt om te suggereren dat de Israëlische voetbalfans juist door Amsterdammers waren aangevallen.
Ook de vlogger Benderbij filmde de Maccabi-fans in de middag en avond van 7 november. Hij zag hoe ze zich bewapenden en de straat op trokken, waarbij ze onder andere stalen pijpen en houten pallets gebruikten als wapens. De jonge vlogger werd gewaarschuwd door een van de hooligans: "Beter stop je met filmen, voor je eigen veiligheid".
Nog voor de wedstrijd begon, toonden Maccabi-fans dat voor dit voor hen niet zomaar een sportevenement was. Ze maakten duidelijke politieke statements met een racistische ondertoon. Jazie Veldhuyzen, een Amsterdams gemeenteraadslid, meldde aan TRT dat sommige fans leuzen scandeerden zoals: "Laat het IDF winnen, F* de Arabieren" en "Er zijn geen scholen in Gaza omdat er geen kinderen meer zijn."
"Ze hadden banners en stickers meegenomen. Ik zag een van de stickers met eigen ogen, er stond 'We make war for fun' of 'We have war for fun'. Het leek erop dat ze geno c1de aan het verheerlijken waren," vervolgt hij. "De politie trad op, maar voornamelijk tegen de pro-Palestina supporters."
Een ander voorval in het stadion toonde wederom een negatieve kant van de Maccabi-supporters. Op amateurbeelden, die Royal News English heeft gepubliceerd op YouTube, is te horen en zien dat de supporters tijdens de 1 minuut stilte voor de slachtoffers uit Valencia vuurwerk afsteken en herrie maken. Ze zingen over het vernietigen van scholen en kinderen terwijl de rest van het stadion zich stilhoudt ter nagedachtenis aan de honderden doden in Valencia.
Op Instagram verschenen beelden waarop te horen en te zien is dat Maccabi-fans in Jeruzalem zingen dat Gaza een kerkhof is. Ook waren er filmpjes waarin te zien was hoe ze een Palestijnse en een Nederlandse vlag in brand probeerden te steken.
Vooralsnog is het antisemitisme op deze donkere donderdag breeduit besproken en verworpen. Het agressieve, racistische en respectloze gedrag van de Israëlische bezoekers is echter grotendeels onderbelicht gebleven.