Ook op zaterdag werken: dit Europese land voert een zesdaagse werkweek in!
Op 1 juli is in Griekenland een controversiële maatregel van kracht geworden: de mogelijkheid voor sommige bedrijven (vooral bedrijven die ononderbroken ploegendiensten draaien) om hun werknemers te vragen zes dagen per week te werken. Het initiatief is bekritiseerd door vakbonden en politieke analisten, maar de regering garandeert dat het de werknemers niet zal schaden.
De regering van premier Kyriakos Mitsotakis, die zeer begaan is met het bedrijfsleven, zegt dat het initiatief noodzakelijk is vanwege de dreiging van een krimpende bevolking en een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. "De kern van deze wetgeving staat in dienst van de werknemers en is sterk gericht op groei", verklaarde Mitsotakis volgens The Guardian.
Volgens CNBC geeft de nieuwe wetgeving, die vorig jaar werd aangenomen als onderdeel van een bredere reeks arbeidswetten, werknemers van particuliere bedrijven die continu in shifts werken de optie om twee uur per dag extra te werken of een extra dienst van acht uur.
Bedrijven kunnen een zesde werkdag invoeren als het salaris dat overeenkomt met de zesde dag 40% beter wordt betaald. Als de zesde dag op een zondag valt, moet het loon bovendien met 115% worden verhoogd en als de dienst een nachtdienst is, ontvangt de werknemer 25% meer, volgens El País.
"Het is belangrijk om op te merken dat deze maatregel geen enkele invloed heeft op de wettelijke vijfdaagse werkweek. De maatregel is bedoeld om te voorzien in dringende operationele behoeften waaraan niet kan worden voldaan door het beschikbare aanbod van geschoolde werknemers", vertelde een woordvoerder van het Griekse ministerie van Arbeid aan de BBC.
De wet werd vorig jaar augustus gepresenteerd door de toenmalige minister van Arbeid (nu minister van Volksgezondheid) Adonis Georgiadis en staat daarom bekend als de 'Wet Giorgiadis'. De minister is een controversieel figuur van de Griekse rechtse vleugel. Hij is volgens El País afkomstig van de voormalig rechts-nationalistische partij LAOS en is een bekend historisch revisionist.
De Grieken werken, volgens The Guardian, de langste uren in Europa, gemiddeld 41 uur per week volgens het EU-statistiekenbureau Eurostat. Onderzoeken hebben echter ook aangetoond dat ze beduidend minder ontvangen.
De wet stuitte op kritiek en verzet van de oppositie en vooral van de vakbonden. "In werkelijkheid is dit aangenomen door een regering die zich ideologisch bezighoudt met het genereren van steeds grotere winsten voor het kapitaal", vertelde Akis Sotiropoulos, lid van het uitvoerend comité van de ambtenarenvakbond Adedy, aan The Guardian. "Hogere productiviteit gaat hand in hand met betere arbeidsomstandigheden en een betere levenskwaliteit [voor werknemers], waarbij het gaat om minder uren, niet om meer".
Volgens El Pais vreest de Algemene Confederatie van Griekse Werknemers dat na de inwerkingtreding van de arbeidshervorming het aantal arbeidsongevallen verder zal toenemen door de opgestapelde vermoeidheid van werknemers. Vorig jaar kwamen in Griekenland 179 mensen om het leven door arbeidsongevallen en raakten er 287 ernstig gewond.
De wet is een ongekende maatregel in Europa, waar de verkorting van de arbeidstijd al in veel landen wordt besproken en geïmplementeerd. In Spanje heeft de regering ermee ingestemd om nog in deze zittingsperiode de gewone werkweek terug te brengen van de huidige 40 uur naar 37,5 uur. In 2022 gaf België werknemers het recht om hun werkweek te verdelen over vier in plaats van vijf dagen, en in landen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben ze dit succesvol getest.