Pas op voor de koffiekopjestest! Het kan je sollicitatiegesprek verpesten
In een sollicitatiegesprek zijn er veel factoren die van invloed kunnen zijn op het wel of niet krijgen van de baan. Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat je je droombaan misloopt.
Bovendien hebben werkgevers en HR-managers in de loop der tijd een hoog niveau van expertise bereikt op het gebied van werknemerselectie.
Foto: Campagnemakers / Unsplash
Het nieuwste voorbeeld komt uit Australië, met de "koffiekopjestest", die, hoe verrassend het ook klinkt, veel kan onthullen over de kandidaat.
Trent Innes, de CEO van Xero Australia, heeft gedeeld wat deze verrassende test inhoudt. Hij gebruikt hem zelf bij potentiële werknemers voor zijn bedrijf.
Foto: Tanaphong Toochinda / Unsplash
Trent vertelde over de test in de podcast 'The Venture', waar hij het scenario uitlegde: Hij begint het interview door de kandidaat mee te nemen naar de bedrijfskeuken voor een kopje koffie of een warm drankje.
Foto: Jordan Sanchez / Unsplash
Op het eerste gezicht suggereert deze uitnodiging dat de werkgever op zoek is naar een geruststellende omgeving om het gesprek wat meer ontspannen te maken... maar niets is minder waar!
Foto: Mapbox / Unsplash
De keuken, zoals Trent Innes bekent, "is bijna altijd schoon en smetteloos", iets waar de kandidaat bij binnenkomst op zal letten.
Foto: Naomi Hebert / Unsplash
Zoals Trent Innes zelf toegeeft in de podcast, is niet alleen de ervaring en geschiktheid van de kandidaat belangrijk voor een functie, maar ook de houding waarmee iemand aan een nieuw project begint.
Foto: Bruno Emmanuelle / Unsplash
"Je kunt vaardigheden ontwikkelen, je kunt kennis hebben, ervaring opdoen, maar eigenlijk komt het allemaal neer op je houding", zegt de zakenman.
Foto: Bruce Mars / Unsplash
"Een aspect waar we vaak op letten, is de houding van de kandidaat, en het concept van 'was je koffiekopje' speelt daarbij een rol." En daarin ligt de sleutel tot deze test. Wie zijn kopje afwast tijdens de sollicitatie, laat zien dat hij of zij een sociale mentaliteit heeft.
De werkgever verwacht dat de kandidaat het kopje wast en schoon achterlaat nadat hij zijn koffie heeft gedronken, voordat het gesprek begint. Zo kan een collega het kopje gebruiken als dat nodig is.
Foto: Vanessa Giaconi / Unsplash
Deze truc zou kunnen leiden tot het missen van enkele potentieel zeer getalenteerde kandidaten, maar voor Trent is de houding van de kandidaat belangrijker dan het talent.
Foto: George Van Gosh / Unsplash
De koffiekopjestest doet sterk denken aan de "bier-test" die Steve Jobs gebruikte tijdens zijn interviews.
Het Apple-genie begreep dat de interviewomgeving spanning met zich meebracht. Kandidaten bereidden hun antwoorden soms zorgvuldig voor en deden zich dan anders voor dan ze werkelijk waren.
Steve Jobs gaf er daarom de voorkeur aan om zijn kandidaten uit de interviewomgeving te halen door bijvoorbeeld samen een wandeling te maken, te eten of zelfs een biertje te drinken. Hierdoor kreeg hij een beter beeld van de kandidaat. De tactiek werd uiteindelijk omschreven als de "biertactiek".
Door het stellen van simpele vragen tijdens een informeel gesprek kon Steve Jobs extra informatie over kandidaten krijgen, wat hem hielp bij het maken van zijn beslissingen. Ondanks de eenvoudige aanpak, was dit een zeer effectieve methode, gezien de resultaten bij Apple door de jaren heen.