2024 in foto's: Pieter Omtzigt, zijn partij en zijn temperament

Huilbuien en geschreeuw
Past Den Haag zich aan Omtzigt aan, of andersom?
Weer een nieuwe figuur met nieuwe ideeën
Maar is Pieter Omtzigt eigenlijk wel zo 'nieuw'?
Populair
Wie is Pieter Omtzigt?
Waarom is hij zo populair?
De toeslagenaffaire
Aftreden Rutte
Lang gewacht met een nieuwe partij
Een denker die niet opnieuw een burn-out wilde krijgen
Dit waren de hoofdpunten uit het programma van NSC
1. Een bestuurscultuur als in Denemarken
2. Bestaanszekerheid
Hoe zit het met immigratie?
Tweestatusstelsel en minder arbeidsmigratie
Omtzigt zei voorheen dat hij niet per se grote groepen stemmers zocht
Nu zit hij in de 'programcoalitie'
Huilbuien en geschreeuw

Aan het eind van de zomer van 2024 kwam nieuwe informatie naar voren over het temperament van NSC-leider Pieter Omtzigt. De Telegraaf meldde dat hij tijdens de begrotingsonderhandelingen luidruchtig had geschreeuwd en gehuild. Politiek verslaggever Tessa van Viegen van WNL noemde dit gedrag op Goedemorgen Nederland op NPO 1 "onprofessioneel". Er wordt gezegd dat Omtzigt zijn emoties niet in bedwang kon houden.

Past Den Haag zich aan Omtzigt aan, of andersom?

In zijn HJ Schoo-lezing van 2 september reageerde Omtzigt op deze berichten door te zeggen dat het aan Den Haag is om zich aan hem aan te passen.

Weer een nieuwe figuur met nieuwe ideeën

De afgelopen decennia hebben verschillende politici de Nederlandse politiek flink door elkaar geschud, zoals Pim Fortuyn en Thierry Baudet. Bij de laatste provinciale statenverkiezingen was het de beurt aan Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging.

Maar is Pieter Omtzigt eigenlijk wel zo 'nieuw'?

Bij de tweedekamerverkiezingen gooide een nieuwe partij hoge ogen: het 'Nieuw Sociaal Contract. Deze partij draagt vooral het imago van één man: Pieter Omtzigt. Nu bijna een jaar later is de vraag: kan Omtzigt de Haagse politiek veranderen, of is het toch meer van hetzelfde?

Foto: Buitenhof / YouTube

Populair

Toen hij opstapte bij het CDA werd Omtzigt ontzettend populair. Waarom gebeurde dat eigenlijk, en welke impact wil hij uitoefenen op het politieke landschap? In de volgende dia's zullen we deze vragen, en meer, beantwoorden.

Wie is Pieter Omtzigt?

Volgens BNNVARA is hij geen flamboyante spreker zoals Fortuyn, Wilders of Baudet maar een 49-jarige econometrist die sinds 2003 bekend staat om zijn grondige dossierkennis. In 2003 maakte hij zijn entree in het Haagse Binnenhof als Tweede Kamerlid voor het CDA.

Waarom is hij zo populair?

Omtzigt heeft vooral vanwege zijn vasthoudendheid in verschillende dossiers aan populariteit gewonnen. Hij staat volgens de NOS bekend als een "terriër." Een van zijn bekendste dossiers is de toeslagenaffaire, waarin hij zich in 2019 samen met SP-Kamerlid Renske Leijten vastbeet.

De toeslagenaffaire

Samen met twee journalisten bracht hij het schandaal aan het licht waarin tienduizenden ouders onterecht beschuldigd werden door de belastingdienst van fraude met kinderopvangsubsidies. Dit leidde tot schulden en het weghalen van 1.115 kinderen bij hun ouders in Nederland.

Foto: Yulia Dubyna / Unsplash

Aftreden Rutte

Dit schandaal heeft uiteindelijk geleid tot het aftreden van de regering-Rutte III aan het begin van 2021. Rutte werd later dat jaar herkozen, maar tijdens de formatie van een nieuwe regering ontstonden nieuwe problemen door Omtzigt.

"Functie elders"

Een foto van het ANP, waarop coalitieverkenner Kajsa Ollongren met de tekst "Positie Omtzigt, functie elders" te zien was, zorgde voor onrust. De man in kwestie, die op dat moment populair was met 342.000 voorkeurstemmen, zat echter thuis met een burn-out. Later lekte een document van Omtzigt zelf uit, waarin hij kritisch schreef over de manier waarop het CDA hem behandeld had. Kort daarop stapte hij uit de partij.

Foto: Nieuwsuur / YouTube

Lang gewacht met een nieuwe partij

Na de val van de vierde regering-Rutte en de komende verkiezingen rees de vraag volgens het AD: wat zou Pieter Omtzigt nu gaan doen? Zou hij zich aansluiten bij een andere partij? Zou hij zijn eigen partij oprichten? Of zou hij, zoals sommige prominente Nederlandse politici in die tijd deden, zich terugtrekken uit de nationale politiek?

 

Een denker die niet opnieuw een burn-out wilde krijgen

Uiteindelijk kondigde Omtzigt in september 2023 aan dat hij in het najaar met zijn eigen partij aan de verkiezingen zou gaan deelnemen. Waarom heeft dit zo lang geduurd? Volgens politiek journalist Wilco Boom van de NOS wilde Omtzigt er grondig over nadenken. Ook had zijn eerdere burn-out invloed op deze beslissing.

Foto: Nieuw Sociaal Contract / YouTube

Dit waren de hoofdpunten uit het programma van NSC

Van het Nieuw Sociaal Contract, zoals de partij heette, werd veel verwacht. Het duurde echter lang voordat het partijprogramma van de nieuwe beweging publiek gemaakt werd. Wel konden journalisten een idee van de ideologie van Omtzigt krijgen uit het boek dat hij in 2021 had geschreven - met dezelfde titel: Nieuw Sociaal Contract.

Foto: Mikolaj / Unsplash

1. Een bestuurscultuur als in Denemarken

Omtzigt heeft vanaf het begin twee belangrijke speerpunten benadrukt. Het eerste punt is het hervormen van de bestuurscultuur in Nederland, omdat deze volgens hem momenteel niet goed functioneert voor de burgers. Omtzigt wil hiervoor onder andere een Grondwettelijk Hof en een nieuw kiesstelsel met provinciale kieskringen invoeren. Dit is vergelijkbaar met het systeem in Denemarken.

Foto: Nick Karvounis / Unsplash

2. Bestaanszekerheid

Het tweede punt is dat hij bestaanszekerheid wil bieden, met inbegrip van betaalbaar voedsel en oplossingen voor het acute woningtekort in Nederland.

Foto: Gemma / Unsplash

Hoe zit het met immigratie?

Omtzigt heeft erkend dat immigratie geen topprioriteit voor hem heeft en hij dit onderwerp liever overlaat aan andere politieke partijen. Toch benadrukt Nieuw Sociaal Contract de noodzaak om fundamentele vragen te stellen over de draagkracht van Nederland voor het opvangen van vluchtelingen en andere immigranten.

Foto: Julie Ricard / Unsplash

Tweestatusstelsel en minder arbeidsmigratie

De partij had wel een paar concrete ideeën, waaronder het tweestatusstelsel dat al in andere landen wordt toegepast. Omtzigt wil ook arbeidsmigratie beperken en de Nederlandse taal in het onderwijs terugbrengen. Hiervoor heeft hij specifieke voorstellen gedaan om Nederland minder aantrekkelijk te maken voor buitenlandse studenten.

Foto: Priscilla Du Preez / Unsplash

Omtzigt zei voorheen dat hij niet per se grote groepen stemmers zocht

Omtzigt gaf voor de verkiezingen aan verschillende media, waaronder de NOS, aan dat hij niet streefde naar onmiddellijke grootschaligheid bij de komende verkiezingen. In plaats daarvan wilde hij geleidelijk groeien met zijn partij.

Foto: Youtube / NOS

Nu zit hij in de 'programcoalitie'

Volgens verschillende interviews heeft Omtzigt geen ambities om minister te worden, laat staan om premier te worden. Zijn doel, zei hij, was om in de Tweede Kamer te blijven en daar de rol van fractievoorzitter voor zijn nieuwe partij te vervullen. Zoals we inmiddels weten, is dat niet gelukt en moet Omtzigt nu een 'extraparlementair' kabinet 'van buitenaf' managen. Geen pluche dus, maar ook geen kleinschaligheid of vrijheid.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou