Armenië trekt naar Europa toe, weg van de Russische invloed

Armenië wil graag bij de EU horen
Referendum
Routekaart
Weg uit Russische invloedssfeer
Meer onder de paraplu van Europa
Russische invloed
Medewerking stopgezet
Rusland en Azerbeidzjan
Armenië en de EU
Zal de EU de Armeense toenadering accepteren?
Armenië wil graag bij de EU horen

De regering van Armenië heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat het pad moet effenen voor EU-toetreding. Het voorstel wordt nu doorgestuurd naar het nationale parlement, zo bericht de Spaanse zender Cadena SER.

Referendum

De Armeense premier Nikol Pasjinjan wees erop dat het besluit pas van kracht wordt na goedkeuring door de bevolking door middel van een nationaal referendum.

Routekaart

"Voordat we kunnen beslissen over het houden van een referendum, moeten we in deze fase eerst een routekaart met de Europese Unie bespreken en uitwerken", zei het regeringshoofd volgens El Confidencial.

Weg uit Russische invloedssfeer

Het markeert een eerste stap in het proces om afstand te nemen van de Russische invloedssfeer, die zeer prominent aanwezig is in de Kaukasus.

Meer onder de paraplu van Europa

"De ontwerpwet bepaalt dat de Republiek Armenië de start aankondigt van het proces om lid te worden van de Europese Unie", staat in het document dat is goedgekeurd door de ministerraad, volgens El Confidencial dat Armeense digitale media citeert.

Russische invloed

De voormalige Sovjetrepubliek Armenië is aangesloten bij twee door Rusland gedomineerde organisaties: de Verdragsorganisatie voor Collectieve Veiligheid (internationaal aangeduid met de Engelse afkorting CSTO) en de Euraziatische Economische Unie (EEU).

Medewerking stopgezet

El Confidencial schreef dat de premier de medewerking van het land aan de CSTO in januari 2024 stopzette, nadat hij de organisatie verweet niets te hebben gedaan tijdens de oorlog met Azerbeidzjan waarbij Armeniërs uit Nagorno-Karabach werden verdreven.

Rusland en Azerbeidzjan

Rusland probeert volgens Cadena SER de banden aan te halen met Azerbeidzjan, dat al tientallen jaren in conflict is met Armenië over de regio Nagorno-Karabach. Vladimir Poetin was in de zomer van 2024 in de hoofdstad van Azerbeidzjan, tijdens een van zijn weinige buitenlandse reizen nadat tegen hem een internationaal arrestatiebevel was uitgevaardigd.

Armenië en de EU

Er bestaat al een bilaterale relatie tussen Armenië en de Europese Unie, gebaseerd op een in 2021 getekend associatieverdrag. De EU is volgens SER momenteel de grootste donor voor Armenië wat betreft ontwikkelingshulp.

Zal de EU de Armeense toenadering accepteren?

Logischerwijs is het toekomstige 'verlies' van Armenië uit de Russische invloedssfeer niet goed voor Poetin. Het Kremlin verklaarde onlangs dat het niet gelooft dat het land zowel lid kan zijn van de EU als van de Euraziatische Economische Unie.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou