Hoe zou de Oekraïne-oorlog kunnen eindigen? Poetins vermeende eisen
De Russische president Vladimir Poetin is bereid om via onderhandelingen een staakt-het-vuren met Oekraïne te ondertekenen, zo heeft Reuters uit verschillende Russische bronnen vernomen. Dit zou een einde maken aan een slepend conflict dat al meer dan twee jaar tienduizenden levens kost.
Maar zoals je zou verwachten, komt deze wapenstilstand niet bepaald uit de goedheid van Poetins hart. De alleenheerser in het Kremlin heeft één belangrijke voorwaarde om de strijd te stoppen.
Volgens SkyNews zou Poetin bereid zijn om de oorlog te "bevriezen" als de internationale gemeenschap de door Rusland behaalde winst op Oekraïens grondgebied zou erkennen.
Als de huidige slagveldlijnen worden erkend, zou Rusland in het bezit zijn van grote delen van vier Oekraïense regio's, maar zonder er de volledige controle over te hebben.
Als de veroveringen van Rusland worden erkend, zou Poetin zijn volk een "overwinning" kunnen verkopen, wat hem verdere verlegenheid en impopulaire beslissingen zou besparen.
Men vermoedt dat Poetin bezorgd is over hoe zijn populariteit onder de Russen is gedaald sinds het begin van de 'speciale militaire operatie' in februari 2022, en meer geld uitgeven en meer troepen mobiliseren zou zijn impopulariteit alleen maar vergroten.
Russische bronnen die spraken met Reuters beweren ook dat Poetin aan zijn adviseurs zijn frustratie heeft toegegeven over het Westen dat de onderhandelingen tussen Moskou en Kyiv in de weg zou zitten.
Ook zou de Russische leider ontzet zijn over de onwil van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten en te praten. Volgens SkyNews. Zelensky ging zelfs zover dat hij in 2022 een decreet ondertekende dat een dialoog met het Kremlin "onmogelijk" maakte.
De Franse krant Le Monde schrijft dat de Russische leider een paar dagen eerder het voorstel van de Franse president voor een "Olympische wapenstilstand" tussen Rusland en Oekraïne tijdens de Olympische Zomerspelen in Parijs van de hand wees.
De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, bevestigde desgevraagd door Reuters dat Rusland altijd openstaat voor dialoog en dat het land geen "eeuwigdurende oorlog" wil.
Vrede tussen Rusland en Oekraïne voelt echter nog steeds als een utopie. Maar het is ook belangrijk om je af te vragen wat voor soort vrede het beste is voor alle partijen. En dus niet alleen voor de agressors.