Poetin niet welkom op begrafenis Elizabeth na zijn verbazende condoleance aan Charles
Wereldleiders en royalty uit de hele wereld worden volgende week in Londen verwacht voor de begrafenis van koningin Elizabeth II. Van de Amerikaanse president Joe Biden tot de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, het is een niet te missen evenement.
Iedereen wil zijn respect betuigen aan de op één na langst regerende monarch uit de geschiedenis. De president van het grootste land ter wereld, Vladimir Poetin, zal er echter niet bij zijn.
Volgens de krant The Independent is Rusland een van de slechts drie landen die niet zijn uitgenodigd voor de begrafenis van de koningin.
De andere ongewilde staten zijn Wit-Rusland en de voormalige Britse kolonie Myanmar. De uitsluiting van deze begrafenis, een omvangrijke diplomatieke bijeenkomst met bijna 500 buitenlandse leiders, moet wel een klap voor het ego van Poetin zijn.
Het is vooral pijnlijk nadat president Poetin een beleefd gebaar had gemaakt in de richting van koning Charles III door hem te condoleren met het overlijden van zijn moeder.
Ondanks dat de betrekkingen tussen het VK en Rusland op een historisch dieptepunt liggen, betuigde Vladimir Poetin zijn medeleven aan de rouwende nieuwe koning en zijn familie.
Nadat gisteren het nieuws over het overlijden van koningin Elizabeth II naar buiten kwam, stuurde de Russische president een verrassend ontroerend bericht naar koning Charles III. Hij deed dat met een brief die het Kremlin later publiek heeft gemaakt.
De brief beschreef de overleden koningin als een gerespecteerde en waardige leider.
Poetin schreef: "Majesteit, accepteer alstublieft ons diepste medeleven bij het overlijden van koningin Elizabeth II."
De Russische president vervolgde: "De belangrijkste gebeurtenissen in de recente geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk zijn onlosmakelijk verbonden met de naam van Hare Majesteit."
Poetin erkende ook hoe geliefd de koningin was en zei: "Decennia lang genoot Elizabeth II met recht de liefde en het respect van haar onderdanen, evenals haar autoriteit op het wereldtoneel."
Vladimir Poetin, die op dit moment misschien wel de minst populaire leider in Europa is, bracht de beste wensen over aan de koning: "Ik wens je moed en doorzettingsvermogen bij het aangaan van dit zware, onherstelbare verlies."
De Russische leider besloot vervolgens zijn brief: "Ik vraag u de woorden van oprechte deelneming en steun over te brengen aan de leden van de koninklijke familie en alle mensen in Groot-Brittannië. Met vriendelijke groet, Vladimir Poetin."
Koningin Elizabeth II en Vladimir Poetin hebben elkaar in de loop der jaren maar een paar keer ontmoet. Het lijkt echter duidelijk dat de koningin een heel goede indruk bij Poetin heeft achtergelaten.
Was de koningin ook zo onder de indruk van Poetin als hij beweert te zijn geweest van haar? Verschillende media meldden dat Poetin in 2003 een faux pas maakte toen hij Hare Majesteit 14 minuten liet wachten tijdens haar bezoek aan Rusland.
We kunnen ons ook afvragen of Charles III de woorden van Poetin voor waar heeft aangenomen. Hij lijkt Poetin absoluut niet te mogen. De koning vergeleek de Russische president in 2014 naar verluidt met Adolf Hitler.
CNN en andere media meldden dat hij die opmerking maakte in een gesprek met een vrijwilliger van het Holocaust museum in Halifax, Canada, in 2014.
Koning Charles, toen nog de prins, verwees naar de Russische bezetting van de Krim en zei naar verluidt: "nu doet Poetin ongeveer hetzelfde als Hitler." We moeten hier echter bij vermelden dat het gesprek nooit onafhankelijk is bevestigd.
Het gebaar van Vladimir Poetin komt als een verrassing. Misschien is het een strategische zet. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft immers geleid tot grote spanningen tussen Rusland en het Verenigd Koninkrijk.
Het Verenigd Koninkrijk heeft altijd duidelijk gemaakt dat het de oorlog veroordeelt en Oekraïne steunt. Kyiv heeft sinds het begin van de gevechten 3,8 miljard pond aan financiële hulp gekregen om zich tegen de Russen te verweren.
Het VK is een van de vele westerse landen die sancties aan Rusland heeft opgelegd en ook zelf het mikpunt van Russische economische sancties is geworden.
Bovendien zei het Kremlin enkele dagen voor het overlijden van de koningin dat het niet voorzag dat de betrekkingen met de nieuwe premier Liz Truss zouden verbeteren.
Volgens het Russische persbureau Tass zei Dmitry Peskov, een woordvoerder van het Kremlin: "Afgaande op de aankondigingen over ons land die mevrouw Truss deed als minister van Buitenlandse Zaken en als kandidaat voor de post [van premier], kunnen we er zeker vanuit gaan dat er geen verbetering [in de betrekkingen] verwacht hoeft te worden."