Poetin zet een tandje bij: mobilisatie van 300.000 Russische burgers
In een veelbesproken toespraak op 21 september kondigde president Poetin aan dat Russische reservisten zullen worden ingelijfd bij de strijdkrachten van het land. Op die manier probeert de president zijn slopende militaire campagne in Oekraïne te versterken.
In zijn toespraak zei Poetin dat hij deze beslissing heeft genomen om "ons moederland en onze territoriale integriteit te beschermen." Dit argument is in lijn met zijn eerdere beweringen dat de oorlog in Oekraïne een oorlog uit 'zelfverdediging' en 'zelfbehoud' zou zijn.
De Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, kondigde kort na Poetins toespraak aan dat 300.000 reservisten zullen worden ingelijfd bij de strijdkrachten om deel te nemen aan de gevechten in Oekraïne.
Poetin heeft vooralsnog een algemene mobilisatie vermeden. Toch betekent de gedeeltelijke mobilisatie die hij nu aankondigt dat vele Russische burgers al worden opgeroepen om in Oekraïne te vechten.
Volgens de BBC verzekerde Sjojgoe het publiek dat 300.000 slechts een klein deel van de beschikbare mankracht van Rusland vertegenwoordigen. Hij zei echter ook dat studenten en personen die hun dienstplicht al hadden voltooid, niet zouden worden opgeroepen.
De mobilisatie van reservisten betekent dat de Russische samenleving de gevolgen van de oorlog direct in hun huishoudens zal voelen. Tot nu toe waren er alleen mensen op vrijwillige basis naar Oekraïne gegaan. Verschillende internationale media berichten dat vluchten uit Rusland sinds de toespraak van Poetin worden volgeboekt en grenswegen vol met files staan.
Analisten en politici, waaronder de Britse minister van Defensie Ben Wallace, zien het besluit van Poetin om militaire reservisten te mobiliseren als een duidelijk teken dat Rusland de oorlog in Oekraïne aan het verliezen is.
Wallace zei in een tweet: "Geen enkele hoeveelheid bedreigingen en propaganda kan het feit verbergen dat Oekraïne deze oorlog wint, de internationale gemeenschap verenigd is en Rusland een wereldwijde paria wordt." Ook meldde de New York Times dat Poetins beslissing door Oekraïense autoriteiten gezien wordt als een daad van "wanhoop."
De Russische president rechtvaardigde zijn buitengewone beslissing om reservisten op te roepen door de oorlog in Oekraïne als een gevaar voor Rusland af te schilderen. Hij zei dat het "Westen probeert Rusland uit elkaar te scheuren en te vernietigen" en dat Kyiv ertoe aanzet "de vijandelijkheden naar Russisch grondgebied te verplaatsen."
Poetin rechtvaardigde zoals voorheen dat hij Oekraïne had aangevallen omdat dat "de enige mogelijke oplossing" zou zijn om de veiligheid van Rusland in het wereldtoneel te kunnen garanderen.
The Telegraph meldde dat Poetin uitgaat van een Westerse dreiging van kernoorlog tegen Rusland. In zijn toespraak zei hij echter dat alles onder controle was: "Russische burgers kunnen er zeker van zijn dat onze onafhankelijkheid en vrijheid veilig zullen zijn."
Zoals hem werd aangeraden door adviseurs in het Kremlin, heeft Poetin zijn standpunt en taalgebruik over Oekraïne verhard. Toch heeft hij nog altijd het woord 'oorlog' niet in de mond genomen. De president blijft het hebben over een 'speciale militaire operatie' in het buurland.
In de laatste weken hebben Oekraïense troepen terrein heroverd in een verrassend offensief. Het Kremlin heeft daardoor ongekende kritiek vanuit de Russische samenleving gekregen. Zelfs op de Russische televisie spraken journalisten en analisten over militaire "fouten."
De toespraak van Poetin en zijn oproep tot gedeeltelijke mobilisatie zijn een antwoord op de interne onenigheid in Rusland. Sommigen zijn voor een totale oorlog terwijl anderen juist vrede willen.
Een deel van de bevolking wil dat Poetin de oorlog verklaart en de gehele jongere bevolking mobiliseert. Anderen, die het vaak moeilijk hebben gehad om hun standpunt in Rusland uit te kunnen drukken, hopen dat Rusland zich terugtrekt uit Oekraïne.
Daarnaast vinden in de Oekraïense regio's Luhansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja referenda plaats over de vraag of zij zich bij de Russische Federatie aan willen sluiten. Dat gebeurt in het weekend van 24-25 september. Poetin gaf in zijn toespraak aan dat Rusland zijn volledige steun aan deze referenda geeft.
Zoals de BBC opmaakte uit zijn woorden, gelooft Poetin dat de burgers in Oekraïense gebieden met pro-Russische meerderheden niet "onder het juk van neonazi's" willen leven.
Mocht Rusland, door middel van deze hoogst twijfelachtige referenda, deze bezette gebieden officieel annexeren, dan zou elke aanval een directe aanval op Rusland worden. Dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot een oorlogsverklaring in naam van "zelfverdediging".
Met de toezegging van Poetin om de militaire aanwezigheid in Oekraïne te vergroten, is het duidelijk geworden dat het conflict niet snel zal eindigen.
Hoezeer de leiders uit China, India of Turkije (de bondgenoten van Poetin) ook vragen om het conflictniveau te verlagen en overeenkomsten met Oekraïne te sluiten, het heeft voor Poetin allemaal niets uitgemaakt.
Poetins uitspraak wordt door sommigen gezien als bluf maar is over het algemeen in de internationale media geïnterpreteerd als een keerpunt in de Oekraïense oorlog. Rusland lijkt niet van plan zich terug te trekken uit Oekraïne en Poetin suggereert dat hij zich niet door het Westen zal laten intimideren.