Poetin bedreigd: beveiligingsuitgaven aanzienlijk gestegen in 2023
President Vladimir Poetin heeft het bedrag dat het Kremlin aan zijn persoonlijke beveiliging uitgeeft verhoogd. De beproevingen van bijna anderhalf jaar oorlog hebben aangetoond dat zelfs de belangrijkste politieke figuur van Rusland niet veilig is.
Nu de Wagner-groep in opstand is gekomen tegen het Russische ministerie van Defensie, liggen Poetin en zijn bestuurders direct onder vuur. Maar ook voordat deze interne oorlog uitbrak, waren er al aanwijzingen dat de veiligheid van de Russische president werd bedreigd.
De uitgaven voor Poetins beveiliging, die altijd al hoog waren, werden in de eerste helft van 2023 extreem opgeschroefd, zo weet The New York Times te melden.
Het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gegevens vrijgegeven waaruit blijkt dat de belastingbetalers tussen januari en mei 2023 maar liefst 15 miljard roebel hebben uitgegeven (ruim 160 miljoen euro) om de veiligheid van Poetin en zijn personeel te garanderen. Dat meldt The Moscow Times.
Als de gepresenteerde cijfers waar blijken te zijn, zou dit volgens The Moscow Times betekenen dat in slechts vijf maanden tijd maar liefst 77% is opgebruikt van het jaarlijkse budget dat normaal gesproken wordt toegewezen aan de beveiliging van de Russische president en zijn personeel.
De Moscow Times wees er ook op dat de kosten voor de beveiliging van Poetin met 15% zijn gestegen ten opzichte van de kosten voor de bescherming van de president in dezelfde periode vorig jaar.
Rusland is verwikkeld in een oorlog die steeds meer overslaat naar de eigen landsgrenzen en je kunt er dus logischerwijs van uitgaan dat de belangrijkste medewerkers van Poetin ook meer bescherming nodig hebben.
Er is een reeks aanslagen gepleegd op pro-Kremlin-propagandisten in Rusland, zoals Vladlen Tatarski en Zachar Prilepen, en het hoofd van de Oekraïense inlichtingendienst heeft ook toegegeven het gemunt te hebben op mensen in Rusland.
"We hebben al heel wat mensen met succes aangepakt", aldus generaal-majoor Kyrylo Boedanov in een interview in mei aan de presentator van het Oekraïense YouTube-kanaal Rizni Lyudi. "Er zijn gevallen bekend die iedereen kent dankzij de media-aandacht."
Boedanov legde uit dat hij Poetin als een legitiem doelwit beschouwde, maar voegde er tevens aan toe dat Oekraïne volgens The Times geen pogingen heeft gedaan om hem te vermoorden.
Poetins staf zou echter wel eens minder geluk kunnen hebben, aangezien Boedanov zei dat zijn agenten in Rusland zich richten op iedereen die oorlogsmisdaden tegen Oekraïne heeft begaan. "Deze gevallen hebben zich voorgedaan en zullen zich blijven voordoen," merkte het hoofd van de inlichtingendienst op.
"Zulke mensen zullen een welverdiende straf krijgen, en die gepaste straf kan alleen liquidatie zijn, en die zal ik uitvoeren", vervolgde Boedanov.
Newsweek merkte ook op dat de uitgaven voor beveiliging in Rusland zijn gestegen sinds het Kremlin op 3 mei werd getroffen door een drone-aanval. Op die dag bleek dat zelfs de belangrijkste gebouwen in Moskou niet veilig zijn voor de reacties op de invasie van Poetin.
Ten minste acht drones veroorzaakten volgens Newsweek kleine schade in Moskou tijdens de eerste drone-aanval die de stad bereikte, maar Oekraïense ambtenaren ontkenden dat ze iets te maken hadden met de aanvallen.
"Natuurlijk zal alles worden versterkt. En dat is ook al gebeurd", zo zei de Russische perssecretaris Dmitri Peskov over de beveiliging rond het Kremlin en Poetin, volgens een bericht van The Moscow Times.
Poetin maakt zich ook zorgen over de mogelijkheid om gearresteerd te worden, sinds het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel tegen hem heeft uitgevaardigd. Dat meldt het onafhankelijke Russische nieuwsagentschap Verstka. Het merkte op dat Poetin Rusland niet heeft verlaten sinds het uitvaardigen van dit arrestatiebevel.
Hoe dit zou doorwerken in de beveiligingskosten van de Russische president en zijn staf is onbekend. Het is echter mogelijk dat er maatregelen zijn genomen om Poetin en zijn stafleden te beschermen tegen arrestatie in het buitenland als ze geen diplomatieke onschendbaarheid genieten.
The Moscow Times merkte op dat de begroting van het land voor de komende drie jaar slechts 59,7 miljard roebel (of ruwweg 650 miljoen euro) heeft toegewezen voor de kosten van het "functioneren" van president Poetin. Of dat in de huidige situatie nog genoeg zal zijn, valt te bezien.