Poetins "plan voor de vernietiging van Oekraïne" uitgelekt
Het vredesvoorstel dat Vladimir Poetin net na het begin van de oorlog aan zijn ambtgenoot Volodymyr Zelensky had aangeboden, is onlangs in de openbaarheid gekomen. Het document stelt een aantal voorwaarden aan Oekraïne, waaronder het afstaan van de regio's die momenteel in handen zijn van Rusland.
Het verdrag werd uitgelekt door Systema, onderdeel van Radio Free Europe, een door de Amerikaanse overheid gefinancierde organisatie die nieuws, informatie en analyses uitzendt naar landen in Oost-Europa, Centraal-Azië en het Midden-Oosten, aldus de Huffpost.
Het radiostation meldt dat de overeenkomst op 7 maart 2022 door de Russische autoriteiten werd gepresenteerd aan hun Oekraïense tegenhangers in een stad in Belarus. Het betrof destijds de derde onderhandelingsronde tussen vertegenwoordigers van Moskou en Kyiv, zo'n 11 dagen nadat Rusland zijn invasie op Oekraïens grondgebied lanceerde.
Een artikel op het blog van de Amerikaanse denktank Atlantic Council brengt in herinnering dat Poetin de afwijzing van het voorstel vaker heeft aangehaald in een poging om te laten zien dat Rusland via diplomatieke kanalen vrede wilde bereiken. Het artikel omschrijft het verdrag echter als een "plan voor de vernietiging van Oekraïne".
Peter Dickinson, hoofdredacteur van Ukraine Alert, schreef het artikel. Volgens hem zouden "de voorwaarden die het Kremlin in het voorjaar van 2022 voorstelde, Oekraïne verdeeld, ontwapend, internationaal geïsoleerd en absoluut niet in staat om zich te verdedigen tegen een toekomstige Russische agressie hebben achtergelaten".
De reden hiervoor is dat het verdrag zeer strikte beperkingen oplegde aan met name de militaire capaciteiten van Oekraïne en de aanwezigheid van buitenlandse troepen in het land, en zelfs opriep tot het afstaan van separatistische gebieden.
Bijvoorbeeld, Oekraïne zou niet de toegang of inzet "van welke vorm dan ook op haar grondgebied, zelfs tijdelijk, van buitenlandse strijdkrachten en gewapende eenheden, inclusief militair personeel, mogen toestaan, en niet de oprichting of het onderhoud in Oekraïne van militaire bases, opslagplaatsen, bolwerken en andere militaire installaties mogen toestaan".
Met betrekking tot de militaire kwestie is volgens de Huffpost in een van de clausules vastgelegd dat Oekraïne zijn leger moet terugbrengen tot 50.000 manschappen, met slechts 1500 officieren. Volgens Statista beschikt Oekraïne momenteel over ongeveer 900.000 actieve soldaten.
Wat betreft de territoriale criteria zou Oekraïne de zelfuitgeroepen Volksrepublieken Donetsk en Luhansk moeten erkennen, met inbegrip van de delen die onder Oekraïense controle staan. Daarnaast zou het land de kosten moeten dragen voor de wederopbouw van de sinds 2014 beschadigde infrastructuur in de Donbas.
Het verdrag wilde ook de sancties tegen Russische bedrijven en individuen, die door Oekraïne en zijn bondgenoten sinds 2014 zijn opgelegd, te beëindigen. Daarnaast eiste het de erkenning van Russisch als officiële taal in Oekraïne, de teruggave van de eigendommen van de Oekraïense Orthodoxe Kerk aan het Patriarchaat van Moskou, en de hernieuwde toelating van Sovjet- en communistische symbolen die verband houden met de overwinning in de Tweede Wereldoorlog.