Verborgen 'rampenkluis' kan mensheid redden bij een catastrofe
Onder het poolijs ligt een ruimte die voor de meeste mensen onbekend is, maar die van cruciaal belang zou kunnen zijn voor het voortbestaan van de mensheid, met name als de apocalyps zich voordoet.
Foto: Svalbard Global Seed Vault / Flickr
Op een heuvel in de Noorse archipel Spitsbergen staat een betonnen bouwwerk dat door buitenaardse wezens op aarde lijkt te zijn achtergelaten.
De constructie is eigenlijk heel eenvoudig. Het is een betonnen prisma dat in de berg is geplaatst. Het gebouw heeft een blauw glas-in-loodraam dat altijd verlicht is, zodat het gemakkelijk te vinden is. De naam van deze constructie: Svalbard Global Seed Vault.
Zodra je de deuren opent, kom je in een 130 meter lange gang die uiteindelijk naar drie kamers leidt. Daar ligt de echte schat van deze kluis verborgen namelijk: zaadjes.
De Svalbard Global Seed Chamber bevat monsters van alle eetbare en veel niet-eetbare plantensoorten van over de hele wereld. Een biologisch archief dat essentieel is om te overleven in het geval van een apocalyps: vandaar de bijnaam 'Doomsday Vault' [rampenkluis].
Foto: Svalbard Global Seed Vault / Flickr
Vanaf oktober 2023 beschikte deze schatkist over 1.214.827 zaadmonsters. Volgens het tijdschrift Time zijn er over de hele wereld 1.700 versies van deze kluis. Ze worden ook wel genenbanken genoemd.
Het werk aan de 'rampenkluis', gesponsord door de Noorse regering, begon in 2006 en de bouw werd in februari 2008 ingehuldigd. Het is bedoeld om mensenlevens te beschermen in geval van een catastrofe.
Het is geen toeval dat de zaadkamer op de Spitsbergen-archipel werd gebouwd. De eilandengroep ligt niet alleen 1.000 kilometer van de poolcirkel, maar is sinds het midden van de 21e eeuw ook neutraal gebied.
Foto: Svalbard Global Seed Vault / Flickr
Een andere reden om voor Spitsbergen te kiezen is de constante kou in dit gebied. Svalbard betekent 'Koude Kust' in het Oud-Noors. Enerzijds stijgen de temperaturen zelfs in de zomer niet boven de 5°C en anderzijds dalen ze onder invloed van de zee normaliter niet onder de -15°C. Een perfect klimaat voor het bewaren van zaden bij stroomuitval.
Binnenin wordt alles op een gemiddelde temperatuur van -3°C tot -6°C gehouden, hoewel deze indien nodig -18°C kan bereiken.
Foto: Svalbard Global Seed Vault / Flickr
De kluis is in de berg gegraven en wat je van buitenaf ziet is slechts de ingang. De temperatuur maakt het mogelijk om de zaden te bewaren, niet voor toekomstig zaaien, maar ook voor genetische voortplanting in het geval van een planetaire catastrofe.
Foto: Svalbard Global Seed Vault / Flickr
Natuurlijk is de constructie ook heel stevig. De zaadkamer is ontworpen om vulkaanuitbarstingen of aardbevingen met een kracht van 10 op de schaal van Richter te weerstaan.
Foto: Svalbard Global Seed Vault / Flickr
Tegenwoordig kun je niet zo snel extra zaden in dit gebouw opslaan. Dit om te voorkomen dat de opslagfaciliteit te vaak aan de buitenwereld wordt blootgesteld, hoe koud het ook is.
Zelfs de planken waar de zaden op worden bewaard zijn niet mooi van ontwerp, maar de inhoud bevat iets veel belangrijkers dan schoonheid: de toekomst van de mensheid.
Iedereen die de noodzaak van een mondiale zadenbank in twijfel trekt, zou naar het FAO-rapport (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) over menselijke voeding moeten kijken.
Foto: Svalbard Global Seed Vault / Flickr
De FAO herinnert ons eraan dat 40% van de calorieën van mensen afkomstig is van maïs, tarwe en rijst. Wanneer klimaatverandering of andere gebeurtenissen gevolgen hebben voor deze gewassen, zou het voortbestaan van de mensheid van dit initiatief kunnen afhangen.
Foto: Svalbard Global Seed Vault / Flickr
Geruststellend om te weten dat de planetaire ecodiversiteit veilig is in deze zaadkluis. Laten we hopen dat de mensheid deze schat nooit nodig heeft.
Foto: Svalbard Global Seed Vault / Flickr
Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen