De risico's van buitenleven voor katten
De manier waarop je over buitenkatten denkt, kan afhangen van je cultuur en waar je woont. In de VS worden naar schatting 81% van de huiskatten binnen gehouden. Maar in andere landen is het veel gewoner om ze los te laten lopen.
Afbeelding: Oscar Fickel / Unsplash
In Denemarken woont slechts 17% van de katten volledig binnenshuis. In Turkije is het zo gewoon om overal verwilderde katten te zien rondzwerven dat er zelfs een documentaire over het verschijnsel werd gemaakt. En in Polen werden ze onlangs nog bestempeld als een 'invasieve uitheemse soort.'
Afbeelding: Şahin Sezer Dinçer / Unsplash
In Groot-Brittannië, waar maar liefst 74% van de katteneigenaren hun huisdieren buiten laten, geven veel kattenorganisaties aan dat er risico's aan het buitenleven zijn verbonden.
Afbeelding: Angela Newman / Unsplash
In een studie uit 2016 naar invasieve roofdieren en de vermindering van de biodiversiteit, ontdekten onderzoekers dat katten een bedreiging vormen voor maar liefst 430 soorten wilde dieren. Ze worden in verband gebracht met het uitsterven van 40 soorten vogels, 21 zoogdieren, en twee reptielen.
Afbeelding: Aleksei Zaitcev / Unsplash
Toch is het ook belangrijk om je te realiseren dat de grootste bedreiging voor de biodiversiteit nog altijd de mens is. De Britse organisatie voor de vogelbescherming zegt dat de achteruitgang van vogelpopulaties vooral komt door problemen die de mens veroorzaakt, zoals klimaatverandering, vervuiling en landbouw.
Bioloog Jason Luscier vertelde de New York Times dat het vooral kolonies verwilderde katten zijn die vogels en andere dieren bedreigen. Ze planten zich makkelijk voort en overweldigen zo het ecosysteem.
Afbeelding: Aleksandar Popovski/Unsplash
Volgens Luscier vormen tamme buitenkatten die 's nachts binnenkomen en regelmatig te eten krijgen, geen grote bedreiging. De beste oplossing is volgens hem dan ook dat we als samenleving de verwilderde katten adopteren, steriliseren en ze gewend maken aan het leven als huiskat. De Wildlife Society is hier ook een voorstander van.
Afbeelding: Kristin Lopez / Unsplash
Er zijn uiteraard ook risico's voor tamme katten die buiten rondzwerven. Zo zijn ze bijvoorbeeld kwetsbaar voor aanvallen van grotere roofdieren, zoals haviken, of te hard rijdende auto's.
Afbeelding: Dim Hou / Unsplash
Als katten de kans krijgen buiten rond te lopen, is de kans groter dat ze in contact komen met zoönotische ziekten. Ze kunnen virussen, parasieten en bacteriën van wilde dieren aan mensen doorgeven, zegt Richard Gerhold van de Universiteit van Tennessee. Hij is gespecialiseerd in parasitaire infecties.
Afbeelding: Aldrin Rachman / Unsplash
Rabiës, een besmettelijke ziekte die in principe 100% dodelijk is zodra de symptomen verschijnen, is een veel voorkomende ziekteverwekker bij kittens. Van alle huisdieren zijn katten de belangrijkste bron van rabiës bij mensen geworden.
Afbeelding: Erik Jan Leusink / Unsplash
Veel kattenvrienden voelen echter een dilemma over het binnenhouden van hun nieuwsgierige, rusteloze huisdier. Want hoewel sommige katten geen belangstelling tonen om naar buiten te gaan, hebben veel katten die stimulatie juist wel nodig.
Afbeelding: Syd / Unsplash
Er zijn een paar dingen die kattenbezitters kunnen doen om hun harige vrienden buiten te laten spelen zonder dat ze zichzelf, hun huisdieren, en de biodiversiteit in gevaar brengen.
Afbeelding: Ralph Ravi Kayden / Unsplash
Als het lukt, is het goed om toezicht te houden op je kat terwijl hij buiten is. Als hij echter de neiging heeft te ontsnappen, dan is het een goede optie om hem te leren met een tuigje of riem te lopen en - net als een hond - van gezamenlijke buitenwandelingen te genieten.
Afbeelding: Piotr Musiol / Unsplash
Als je een tuin of buitenruimte hebt, kan een omheining in de buitenlucht - een 'kattenpatio' - een andere effectieve oplossing zijn om je kat veilig te houden en hem tegelijk wat buitenstimulatie te bieden.
Afbeelding: Ugo Mendes Donelli / Unsplash
Roofzuchtig gedrag kun je temperen door de kat thuis kwaliteitsvoeding te geven, zo stelt de Britse organisatie Cats Protection.
Afbeelding: Abeer Zaki / Unsplash
Tenslotte kan het risico op ziektes verkleind worden door je kat in te enten tegen besmettelijke ziekten en hem schoon te maken als ze van buiten weer naar binnen komen.