Rusland verlaat het ISS na 2024
Rusland heeft aangekondigd dat het van plan is het internationale ruimtestation ISS (International Space Station) in 2024 te verlaten.
Dit zou een einde maken aan de decennialange samenwerking tussen NASA en Roscosmos, het Russische nationale ruimteagentschap.
De aankondiging werd gedaan door Yuri Borisov, het hoofd van Roscosmos, die in een persbericht verklaarde dat "we al onze verplichtingen jegens onze partners zullen nakomen, maar de beslissing om het station na 2024 te verlaten is genomen."
Het International Space Station, gelanceerd in 1998, was destijds een symbool van multinationaal partnerschap. Het werd gerund door de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Japan en de Europese Unie.
Afbeelding: NASA
Het ISS, waar ook de Nederlandse astronaut André Kuipers een periode onderzoek heeft gedaan, werd in de jaren negentig geprezen als hét voorbeeld dat de Koude Oorlog tussen Rusland en de VS afgelopen was.
Afbeelding: NASA
In februari van dit jaar meldde NASA dat het internationale ruimtestation tot 2030 in gebruik zou blijven. Daarna zou het in een afgelegen deel van de Stille Oceaan worden geloosd.
Afbeelding: NASA
Robyn Gatens, hoofd van NASA, zei tegen CNN dat Roscosmos geen officiële verklaring naar NASA had gestuurd over het Russische vertrek uit het ruimtestation.
"De Russen denken, net als wij, vooruit naar wat hun te wachten staat. Aangezien we na 2030 een overgang plannen naar commercieel geëxploiteerde ruimtestations in een lage baan om de aarde, hebben ze een soortgelijk plan," aldus de NASA-directeur.
CNN wijst er echter op dat Rusland al had gedreigd het ISS te verlaten. Dit gebeurde na de Russische invasie in Oekraïne, toen westerse landen sancties aan Moskou begonnen op te leggen.
De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, beschrijft de beslissing van Rusland als "een ongelukkige ontwikkeling gezien het belangrijke wetenschappelijke werk dat in het ISS wordt gedaan."
Afbeelding: NASA
Scott Kelly, een voormalige ISS-commandant, zei tegen CNN dat de Russische aankondiging bluf was. "Het ontwerp van het ISS maakt het moeilijk voor de resterende landen om het station te runnen als Rusland of de VS zich zouden terugtrekken, maar het is niet onmogelijk," zei hij.
Hoe dan ook zou deze stap een einde kunnen maken aan vele jaren solidariteit en samenwerking op het gebied van ruimteverkenning.
In de tweede helft van de 20e eeuw werd de ruimteverkenning bepaald door de Space Race, de rivaliteit tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie om superieur te zijn op militair en technisch gebied.
In oktober 1957 slaagde de Sovjet-Unie erin om Spoetnik-1 in een baan om de aarde te lanceren. Het was de eerste kunstmatige satelliet in de ruimte. De Verenigde Staten hadden eerder aangekondigd dat hun eerste satelliet voor 1958 klaar zou zijn.
De Space Race werd intenser toen Sovjetkosmonaut Yuri Gagarin in 1961 de eerste mens werd die de baan van de aarde verliet.
In 1969 slaagden de Verenigde Staten erin om de Apollo 11-missie met succes naar de maan en terug te sturen. Neil Armstrong maakte een gigantische sprong voor de mensheid.
De Space Race eindigde in 1975 toen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie overeenkwamen om samen te werken en op die manier wederzijds voordelige projecten te ontwikkelen. Eén daarvan was het internationale ruimtestation.
Nu de diplomatieke betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Rusland de afgelopen jaren zijn bekoeld, is het dan ook de vraag of we een nieuwe Koude Oorlog en Space Race ingaan.