Mogelijke Russische dreiging: kernwapens in de ruimte
De Amerikaanse inlichtingendienst waarschuwde een paar maanden geleden dat Rusland een krachtig antisatellietwapen in de ruimte aan het ontwikkelen was. Gevreesd wordt dat het een nucleaire component kan hebben, volgens The Conversation.
Er gingen alarmbellen rinkelen na uitspraken van Michael Turner, voorzitter van de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waarbij hij het had over "een ernstige bedreiging voor de nationale veiligheid".
Vladimir Poetin weerlegde deze beweringen snel en verklaarde dat hij "volledig tegen de inzet van kernwapens in de ruimte" was en riep staten op tot een herziening van de huidige verdragen die kernwapens verbieden.
In mei lanceerde Rusland vanaf Plesetsk in het noorden van het land de Cosmos 2576 Verklaringen afkomstig van een Amerikaanse diplomaat en het Pentagon suggereren dat dit "vermoedelijk een antisatellietwapen is". Dit leidde tot nieuwe beschuldigingen dat Rusland de ruimte zou militariseren, aldus NPR.
Foto: Unsplash/Nasa
Sommige experts zeggen dat Cosmos 2576 een baan heeft bereikt waardoor het een Amerikaanse satelliet kan bespioneren, monitoren en informatie van een Amerikaanse satelliet kan verkrijgen. Dit roept veel vragen op over het gebruik van een satelliet als wapen om andere satellieten in een lage baan om de aarde aan te vallen.
De Verenigde Staten hebben Poetin gewaarschuwd dat het inzetten van dergelijke systemen in de ruimte in strijd zou zijn met het Ruimteverdrag van 1967 dat massavernietigingswapens in de ruimte verbiedt. Het Kremlin heeft deze Amerikaanse berichten afgedaan als "kwaadwillige verzinsels", stelt The Conversation.
Een van de redenen voor het hebben van kernwapens in de ruimte is dat een land dan de macht heeft om vijandelijke satellieten uit te schakelen. De snelste manier om dit te doen is ongetwijfeld door een nucleair apparaat in de buurt van de satelliet tot ontploffing te brengen. Deze kernwapens zouden ook een asteroïde op weg naar de aarde kunnen neutraliseren.
De CEO van Integrasys, een bedrijf dat zich bezighoudt met spectrumcontrole en geolocatie per satelliet, liet Infodefensa weten dat hij informeel had vernomen dat zowel de Verenigde Staten als China al kernwapens in de ruimte hebben.
Tijdens de Koude Oorlog deden zowel de Verenigde Staten als de Sovjet-Unie onderzoek naar kernexplosies in de ruimte. Eind jaren 60 testten de Sovjets een raket die in een lage baan om de aarde kon worden gebracht en een kernkop kon dragen.
Foto: Unsplash/Jeremy Thomas
Een nucleaire explosie in een lage baan om de aarde zou verwoestende schade aanrichten aan telecommunicatie, navigatie en meteorologische diensten, met verregaande gevolgen die de wereld mogelijk tot stilstand kunnen brengen.
Poetins acties staan haaks op zijn uitspraken. Ondanks dat hij ontkent antisatellietwapens in de ruimte te hebben en oproept tot terughoudendheid in de nucleaire wedloop, heeft hij in april een voorstel van de VN-Veiligheidsraad om de geldigheid van het 57 jaar oude non-proliferatieverdrag te versterken, geblokkeerd met een veto.