Hoeveel hebben Russische banken en miljardairs al verloren aan sancties?

Economische sancties treffen miljardairs en banken
Pak ze waar het pijn doet
Leonid Mikhelson
Vagit Alekperov
Roman Abramovich
Leonid Fedun
Alexei Mordashov
Gennady Timchenko
Vladimir Lisin
Suleiman Kerimov
Vladimir Potanin
Oleg Tinkov
Mikhail Shelkov
Zeven banken hebben geen toegang meer tot SWIFT
VTB-bank
Rossiya Bank
Otkritiebank
Novikombank
Promsviazbank
Sovcombank
VEB.RF
Een financiële tsunami
Economische sancties treffen miljardairs en banken

Na de Russische inval in Oekraïne, op 24 februari, reageerde de internationale gemeenschap snel met economische sancties. Door tegoeden van de Russische elite in het buitenland te bevriezen, de export van goederen uit Rusland te blokkeren en de lokale banken uit te sluiten van het SWIFT-systeem, hoopt men de regering van Poetin op de knieën te dwingen.

Pak ze waar het pijn doet

De eerste sancties richtten zich op de grote rijkdommen van de zogeheten Russische oligarchen. Volgens Forbes zijn de verliezen van deze miljardairs, die lang geprofiteerd hebben van hun connecties met Poetin, opgelopen tot bijna 130 miljard sinds het begin van de oorlog. Laten we eens kijken wie dat zijn en hoeveel ze verloren hebben.

Leonid Mikhelson

CEO van gasbedrijf Novatek

Zijn verliezen, geschat door Forbes: $4,5 miljard (-16,4%).

Vagit Alekperov

President van oliebedrijf Lukoil

Verlies: $4,2 miljard (-17,1%).

Roman Abramovich

Eigenaar investeringsbedrijf Millhouse LLC en voetbalclub Chelsea

Verlies: $1,2 miljard (-8,4%).

Leonid Fedun

Aandeelhouder in Lukoil en voetbalclub Spartak Moskou

Verlies: $1,4 miljard (-14,2%).

Alexei Mordashov

Voorzitter van staalbedrijf Severstal

Verlies: $4,2 miljard (-14,4%).

Gennady Timchenko

Oprichter van investeringsbedrijf Volga Group

Verlies: $4,2 miljard (-18,1%).

Vladimir Lisin

Voorzitter van staalbedrijf Novolipetsk

Verlies: $4,1 miljard (-13,5%).

Suleiman Kerimov

Filantroop en senator in de Russische Federatie

Verlies: $3,2 miljard (-22,7%).

Vladimir Potanin

Investeerder en lobbyist

Verlies: $3 miljard (-10,7%).

Oleg Tinkov

Oprichter Tinkoff Bank

Verlies: $2 miljard (-52,2%).

Mikhail Shelkov

Bestuurder bij titaniumbedrijf VSMPO-AVISMA

Verlies: $1,7 miljard (-38,9%).

Zeven banken hebben geen toegang meer tot SWIFT

De uitsluiting van banken van het SWIFT-circuit werd na lang onderhandelen goedgekeurd door de Europese Unie. De maatregel treft zeven Russische banken.

VTB-bank

Dit is een van de grootste banken in Rusland, waarbij de belangrijkste aandeelhouder met 60,9% de Russische overheid is. Andrej Kostin (op de foto met Poetin) is de president van de bank.

Rossiya Bank

Rossiya Bank kwam al in het nieuws door de Pandora Papers, toen bleek dat een netwerk van schaduwbedrijven geld voor machtige Russische politici offshore aan het onderbrengen was. De CEO van deze bank is Dmitry Lebedev.

Otkritiebank

Als een van Ruslands grootste commerciële banken is de Otkritie-bank 99% eigendom van de Russische Centrale Bank. Het Italiaanse Unicredit had plannen om de bank over te nemen, maar dat project werd in januari 2022 stopgezet vanwege de spanningen tussen Rusland en Oekraïne.

Novikombank

Tot de klanten van de bank behoren hightechbedrijven uit de machinebouw, luchtvaarttechniek, olie- en gassector. De belangrijkste aandeelhouder is Rostec, een wapenproducent in Moskou. De president van Novikombank is Elena Aleksandrovna Georgieva (foto).

Promsviazbank

Opgericht als een private bank opgericht door de gebroeders Ananyev, de twee oligarchen Dmitry (foto) en Alexei, heeft Promsviazbank momenteel steun van de Russische staat. De directeur en CEO is Petr Fradkov.

Sovcombank

Dit is de negende grootste bank in Rusland en hij is voor 86,5% in handen van JSC Sovco Capital Partners. Bestuursleden zijn onder meer Sergey Khotimskiy (foto) en Dmitry Gusev.

VEB.RF

Een van de belangrijkste investerings- en ontwikkelingsbedrijven in Rusland, onder voorzitterschap van de voormalige vice-premier, Igor Shuvalov (foto).

Een financiële tsunami

De sancties raken het hart van de Russische economie. Daarbovenop komt de terugtrekking van private diensten en bedrijven zoals Google, Microsoft, Visa, Mastercard en Apple Pay. De roebel is ingestort en de rentetarieven voor leningen zijn met 20% gestegen. Rusland kan op bijna geen enkele buitenlandse markt meer terecht en zit volgens experts in een 'financiële tsunami.'

Meer voor jou