Ondanks sancties komen Russische vliegmaatschappijen nog steeds aan Westerse onderdelen
Ondanks exportverboden werden er vorig jaar miljoenen dollars aan gesanctioneerde westerse vliegtuigonderdelen aan Rusland geleverd. Dit meldt de New York Times na beoordeling van douanegegevens.
Toen Vladimir Poetin opdracht gaf tot de invasie van Oekraïne, zette hij een complexe reeks gebeurtenissen in gang. Dit resulteerde in enkele van 's werelds strengste sancties tegen Rusland door westerse landen. Een van de zwaarst getroffen sectoren was de luchtvaartsector.
Volgens een rapport van Business Insider beëindigden Europese vliegtuigleasemaatschappijen snel hun contracten met Russische luchtvaartmaatschappijen. Dit betrof een waarde van 12 miljard dollar aan vliegtuigen wereldwijd. Dit bedrag is echter een fractie van de opgelegde sancties.
"De sancties van 2022 bleken veel moeilijker te verteren", schreef Anastasia Dagaeva van de Carnegie Endowment for International Peace. Ze onthulde in detail wat Russische luchtvaartmaatschappijen precies hebben verloren toen het Westen Rusland begon te straffen vanwege de oorlog.
Russische luchtvaartmaatschappijen werden onmiddellijk afgesneden van de wereldmarkt. Daarnaast werden leasingcontracten en technische ondersteuning voor de door hen in het buitenland gemaakte vliegtuigen stopgezet. Verschillende wereldwijde partnerschappen werden geannuleerd en tevens was er een verlies van software en diensten.
Dagaeva merkte ook op dat direct na het uitbreken van de oorlog specifieke sancties werden opgelegd om de levering van "civiele vliegtuigen en reserveonderdelen" te verbieden. Uit douanegegevens blijkt echter dat gesanctioneerde onderdelen nog steeds hun weg naar Rusland vinden.
Op 15 mei 2023 onthulde de New York Times in een baanbrekend rapport dat tientallen miljoenen dollars aan vliegtuigonderdelen zijn verzonden naar gesanctioneerde Russische luchtvaartmaatschappijen. Het betreft Ural Airlines, Aeroflot, Rossiya Airlines, S7 Airlines, Utair Aviation en Pobeda Airlines.
Veel van de apparatuur werd verzonden via "illegale netwerken". Deze netwerken waren opgezet om Russische vervoerders te ondersteunen bij het laten circuleren van goederen via verschillende "katvangers" om zo de westerse sancties te omzeilen. Volgens de New York Times waren deze netwerken gevestigd in Azië en het Midden-Oosten.
Ana Swanson en Niraj Chokshi van de New York Times schreven dat er tientallen zendingen waren van koperdraden, bouten, grafiet en andere onderdelen. Deze onderdelen waren gemarkeerd als "Gemaakt in de VS door Boeing" en werden vorig jaar aangetroffen in de magazijnen van Aeroflot.
"De onderdelen werden via obscure handelsbedrijven, vrijhandelszones en industrieparken in de Verenigde Arabische Emiraten en China getransporteerd, voordat ze uiteindelijk in Rusland arriveerden. Daar werden ze gebruikt om de verouderde vloot van Aeroflot op te knappen", voegden Swanson en Chokshi toe.
Volgens de gegevens die zijn onderzocht door The New York Times waren er gedurende acht maanden in 2022 meer dan 5000 zendingen. Deze zendingen varieerden van eenvoudige schroeven tot complete vliegtuigmotoren, met een totale waarde van $ 290.000.
In de loop van acht maanden werd er in totaal $ 14,4 miljoen aan gesanctioneerde onderdelen naar Rusland verzonden. De waarde van de Boeing-onderdelen bedroeg $ 8,9 miljoen. Deze onderdelen werden verkocht aan Russische luchtvaartmaatschappijen via tussenpersonen zoals zakenlieden Oleg Patsulya en Vasilii Besedin.
Patsulya en Besedin werden op 16 mei in Arizona gearresteerd voor hun rol bij het leveren van gesanctioneerde vliegtuigonderdelen aan Rusland. De New York Times onthulde het verhaal achter hun clandestiene operatie. De onderdelen werden geleverd via bedrijven die in Florida, Turkije en Rusland gevestigd zijn.
De gesanctioneerde goederen met een waarde van miljoenen die Russische luchtvaartmaatschappijen kochten, bleken mogelijk niet toereikend te zijn. Er zijn meldingen geweest van verschillende Russische luchtvaartmaatschappijen die vluchten stopzetten. Bovendien is er nieuws naar buiten gekomen dat Aeroflot zijn werknemers heeft gevraagd te stoppen met het melden van storingen.
"Als gevolg van problemen met verschillende vluchten en verstoringen in de levering van onderdelen, werd er een impliciete richtlijn uitgevaardigd," legt een van de senior stewardessen van Aeroflot in een vertaling van The Insider uit.
"Het betrof een e-mail die naar alle senior stewardessen gestuurd was. Ze kregen de instructie om eventuele storingen tijdens vluchten niet in het logboek te noteren," zei de senior stewardess. Ze voegde eraan toe dat ze het probleem en de locatie alleen mondeling mochten doorgeven.
De senior stewardess merkte op dat als gevolg van de instructie verschillende Aeroflot-vluchten met storingen mochten opstijgen, zelfs als er geen reserveonderdelen beschikbaar waren of de storing aanzienlijk was. Dit werd gedaan om te voorkomen dat vluchten aan de grond zouden blijven.