Onderwateraanvallen Oostzee: Russische schaduwvloot verdacht

Worden we gesabotteerd door de Chinezen?
Kabel
China en Rusland worden als de voornaamste verdachten beschouwd
Echte aanvallen op digitale verbindingen
Hybride oorlogsvoering op alle niveaus
Finland en de NAVO
De schaduwvloot van Rusland
Wat is de schaduwvloot?
Finse premier spreekt zich uit
Rood alarm in Finland
Andere risico's van de schaduwvloot
Baltische staten benadrukken hun afstand tot Moskou
Drie keer is scheepsrecht
De NAVO grijpt in
Bijkomende inkomsten
Denken aan het milieu
Taiwan heeft ook last van sabotage
Worden we gesabotteerd door de Chinezen?

In november 2024 deden zich verstoringen voor op volle zee. Zoals de Tagesschau meldt, werd het Chinese vrachtschip "Yi Peng 3" tijdens zijn reis door de Oostzee door Europese veiligheidsautoriteiten aangehouden. De reden voor de stop was de nabijheid van het schip tot twee onderzeese kabels, die op dat moment beschadigd waren.

Kabel

Duitsland levert uitgebreide Bundeswehr-capaciteiten aan een overeenkomstige NAVO-missie. Bondskanselier Olaf Scholz maakte dit bekend na een Baltische Zeetop in de Finse hoofdstad Helsinki. “We zullen deelnemen met alle marinecapaciteiten die we hebben.”

China en Rusland worden als de voornaamste verdachten beschouwd

De verstoringen begonnen in november 2024, toen het Chinese vrachtschip Yi Peng 3 werd gecontroleerd terwijl het door de Oostzee voer. De Duitse krant Tagesschau meldt dat het schip de aandacht van Europese autoriteiten trok omdat het zich in de buurt van twee beschadigde onderwaterkabels bevond.

Echte aanvallen op digitale verbindingen

Deze worden beschouwd als aanvallen op de webeconomie. De C-Lion 1-datakabel verbindt Finland met Duitsland, terwijl de BCS-East-West Interlink-datakabel Litouwen met het Zweedse eiland Gotland verbindt. Zoals Tagesschau meldt, onthullen AIS-gegevens dat het Chinese schip de kabel passeerde toen het dataverkeer plotseling uitviel.

Hybride oorlogsvoering op alle niveaus

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock bracht vervolgens een verklaring uit waarin zij samen met verschillende EU-collega's haar "diepe bezorgdheid" uitsprak over het incident.

Finland en de NAVO

Over het algemeen lijkt de Europese veiligheid bedreigd te worden door deze hybride aanvallen. Finland, dat lid is van de NAVO en een grens met Rusland deelt, is een potentieel knooppunt geworden voor deze aanvallen.

De schaduwvloot van Rusland

Op Eerste Kerstdag raakten verschillende diepzeekabels beschadigd voor de Finse kust. De C-Lion1 glasvezelkabel tussen Rostock, Duitsland, en Helsinki werd opnieuw getroffen. De autoriteiten vermoeden sabotage door de zogenaamde schaduwvloot van Rusland, zo meldde Deutschlandfunk.

Wat is de schaduwvloot?

De zogenaamde schaduwvloot omvat schepen die Rusland helpen met de export van ruwe olie. Sommige van deze schepen opereren illegaal door EU-sancties te omzeilen. Moskou maakt veelal gebruik van oude tankers afkomstig uit andere landen.

Finse premier spreekt zich uit

Premier Petteri Orpo van Finland sprak zijn bezorgdheid uit in een interview met Tagesschau: “We moeten nieuwe, krachtige methoden vinden om hiermee om te gaan.”

Rood alarm in Finland

Finland werkt momenteel hard aan het beschermen van de zeeën. Op 26 december stapten onderzoekers aan boord van het verdachte schip "Eagle S" in de Oostzee. Dit schip lag vreemd genoeg dichtbij de Estlink 2-hoogspanningsleiding tussen Estland en Finland, waar de communicatie de dag ervoor plotseling was weggevallen.

Andere risico's van de schaduwvloot

Het schip "Eagle S," varend onder de vlag van de Cookeilanden, maakt deel uit van de Russische schaduwvloot. Moskou's inzet van het schip heeft zorgen over mogelijke ongelukken doen opkomen, gezien de veroudering van het schip en de onduidelijkheid over verzekeringsdekking. De Estse regering organiseerde een spoedvergadering naar aanleiding van het incident.

Baltische staten benadrukken hun afstand tot Moskou

"Bijna maandelijks beschadigen schepen belangrijke onderzeese kabels in de Oostzee," waarschuwde minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock aan de mediagroep Funke. Ze benadrukte dat onderzeese kabels "de verbindingsaders zijn die de wereld bijeenhouden."

Drie keer is scheepsrecht

Dit is het derde incident van dit type. Johannes Peters van de Universiteit van Kiel merkt op dat het incident een herkenbaar patroon vertoont, waarin een schip, vermoedelijk met Russische banden, zijn anker gebruikt om schade aan te richten bij kritieke infrastructuur, datakabels en elektriciteitsleidingen. "Dit valt nauwelijks nog onder toeval," aldus Peters in Deutschlandfunk.

De NAVO grijpt in

NAVO-secretaris-generaal Marc Rutte kondigde een grotere militaire aanwezigheid in de Baltische Zee aan. EU-buitenlands beleidschef Kaja Kallas zei dat er verdere maatregelen, waaronder sancties, zouden worden voorgesteld om de Russische schaduwvloot te bestrijden.

Bijkomende inkomsten

Rusland gebruikt tankers die onder buitenlandse vlaggen varen om ruwe olie en olieproducten te exporteren met zijn schaduwvloot, ondanks internationale sancties. Het land maakt gebruik van deze schaduwvloot om het Russische oorlogsbudget te financieren, aldus een gezamenlijke verklaring van de EU-commissie en de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, Kaja Kallas.

Denken aan het milieu

De expert ziet minder gevaar in termen van hybride oorlogsvoering dan om milieuredenen. De tankers verkeren in een twijfelachtige technische staat. Een ongeluk met zo'n schip, met een olieramp, zou verwoestend zijn voor de Oostzee. Het uiterst gevoelige ecosysteem staat al onder grote druk. Alleen al om die reden vormt de Russische schaduwvloot een gevaar.

Taiwan heeft ook last van sabotage

Volgens het Duitse Handelsblatt zijn onderzeese kabels voor de kust van Taiwan vermoedelijk gesaboteerd. De overheid daar verdenkt China. "De mogelijkheid kan niet worden uitgesloten." Er is echter geen direct bewijs voor deze bewering geleverd.

Meer voor jou