Slecht nieuws, we hebben de aarde per ongeluk afgekoeld
Het is wetenschappelijk aangetoond dat de verbranding van fossiele brandstoffen de aarde opwarmt. Wat echter minder bekend is, is dat onze emissies de planeet ook kunnen afkoelen.
Er bestaat al lange tijd een wetenschappelijke consensus over de invloed van deeltjes uit de industriële en energiesectoren op de atmosfeer en de temperatuur van de aarde.
Onderzoekers weten dat transparante, kleine aërosoldeeltjes zoals zwavel en zwaveldioxide zonlicht reflecteren en de aarde afkoelen terwijl ze in de atmosfeer zweven.
Aan de andere kant houden donkere deeltjes, zoals broeikasgassen, warmte vast en veroorzaken ze opwarming van de aarde.
De wetenschap heeft geconcludeerd dat aerosolen zeer giftig kunnen zijn en zich snel verspreiden naar lagere luchtlagen waar mensen verblijven. Dit is schadelijk voor onze gezondheid.
Volgens NASA leiden deze verontreinigende stoffen jaarlijks tot ongeveer 8 miljoen voortijdige sterfgevallen wereldwijd. Ze kunnen astma, luchtweginfecties, longkanker en hartziekten veroorzaken.
Volgens The Washington Post hebben landen zoals China, de Verenigde Staten en de Europese Unie regels ingevoerd om prioriteit te geven aan het verwijderen van zwavel en zwaveldioxide uit de atmosfeer.
Omdat deze deeltjes zonlicht weerkaatsten en de aarde afkoelden, zullen de effecten van donkere broeikasgassen (zonder sterke reductiemaatregelen) toenemen, wat de temperaturen zal verhogen.
Aerosolen hebben de ernst van de opwarming van de aarde gemaskeerd. Een groep experts, geciteerd door de Washington Post, zei dat alleen Chinese regels om aerosolen te verminderen de ongebruikelijke hitte in 2023 hebben kunnen veroorzaken.
De pandemie bood een unieke gelegenheid om te onderzoeken in hoeverre hitte door aërosolen wordt gemaskeerd, aangezien de luchtvervuiling tijdens de lockdowns aanzienlijk verminderde. NASA rapporteert dat de temperaturen met 0,1 tot 0,3 graden Celsius zijn gestegen.
Experts vertelden aan de Washington Post dat sommige voorspellingen wijzen op een gemaskeerde temperatuurstijging van ongeveer 1 graad. In 2020 was deze stijging lager door de verminderde uitstoot van broeikasgassen tijdens de pandemie.
De verkoelde werking van aerosolen vormt een complex probleem. Toch kan het ook tot oplossingen leiden: het vinden van transparante, niet-giftige aërosoldeeltjes zou ons kunnen helpen de opwarming van de aarde te vertragen.