Space Race: De 7 landen die naar de maan gaan

Man op de maan
Ruimte race
Missies naar de maan
1. Verenigde Staten
Artemis I-missie
Europa
Artemis II 2024
Wandelen op de maan in 2025
2. Japan
Maankraters
Rashid, de robot uit de Verenigde Arabische Emiraten
3. Rusland
Luna-25-missie
Op zoek naar water
Russische bemande missie voor 2025
4. China
Een nieuwe generatie bemande raketten
Een Chinese robot op Mars
Investeringen
5. Zuid-Korea
Een observatiemissie van een jaar
Onderzoek naar de maanomgeving
6. Verenigde Arabische Emiraten
Camera's met hoge resolutie en zeer lage temperaturen
Het eerste land in het Midden-Oosten dat op de maan landde
7. India
Toekomstige verkenningen
Man op de maan

Meer dan 50 jaar geleden, in juli 1969, zette Neil Armstrong als eerste mens ooit voet op de maan. De Apollo 11-missie, gelanceerd door de Verenigde Staten, markeerde een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de ruimtevaart.

Foto: Nasa

Ruimte race

Tijdens de Koude Oorlog werd de ruimtewedloop betwist tussen de voormalige Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Nu, in 2023, is het landschap echter veranderd.

Missies naar de maan

Er zijn zeven landen die missies naar de maan zullen plannen. Dit zal de komende jaren een nieuw keerpunt worden in de geschiedenis van ruimtevaart.

Foto: NASA/Frank Michaux

1. Verenigde Staten

Het NASA-project is zeer ambitieus en is opgedeeld in verschillende fasen. Het Artemis-programma heeft als ultieme doel om niet alleen terug te keren naar de maan, maar ook om een permanente en duurzame basis te vestigen op het maanoppervlak.

Foto: NASA/Laura Sasaninejad

Artemis I-missie

Op 16 november 2022 vond de eerste lancering plaats, bekend als de Artemis I-missie. Tijdens deze missie werd het onbemande Orion-ruimtevaartuig gelanceerd en de SLS-raket bereikte de baan van de maan. Hier verbleef het zes dagen.

Foto: NASA/Joel Kowsky

Europa

De ESA (European Space Agency) vervult een belangrijke rol binnen het Artemis-programma, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor de bouw van de Orion-capsule. Dit is het interplanetair ruimtevaartuig dat rond de maan zal vliegen.

Foto: ESA

Artemis II 2024

De Artemis II-missie, gepland voor 2024, is afhankelijk van het succes van Artemis I. Tijdens de tweede missie zullen er vier astronauten aan boord zijn. Het ruimtevaartuig zal een soortgelijke baan als Orion volgen.

Wandelen op de maan in 2025

Een derde missie, gepland voor 2025, staat op de agenda. Er wordt verwacht dat tijdens deze missie opnieuw mensen het maanoppervlak zullen betreden.

2. Japan

Jaxa, de Japanse ruimtevaartorganisatie, lanceerde in november 2022 een module. Kort na de lancering waren er communicatieproblemen. De exacte locatie van de module is nog onbekend.

Maankraters

Het doel van de Japanners is om maankraters te identificeren met behulp van gezichtsherkenningstechnologieën. Indien de landing succesvol is, betekent dit een baanbrekende prestatie vanwege de ongekende precisie. De missie staat bekend als "Slim" (Intelligent Landing Module to Investigate the Moon).

Rashid, de robot uit de Verenigde Arabische Emiraten

De andere robot die het Japanse bedrijf gaat inzetten komt uit de Verenigde Arabische Emiraten en heet Rashid. Het betreft een vierwielig voertuig dat speciaal is ontworpen om de bodem van de maan te onderzoeken.

3. Rusland

Rusland zal onverminderd doorgaan met zijn ruimtevaartprojecten, ondanks de aankondiging dat het in 2024 het International Space Station (ISS) zal verlaten.

Luna-25-missie

Het nieuwste project van Rusland, de Luna-25-missie, heeft als doel om in juli 2023 de zuidpool van de maan te onderzoeken. Deze informatie is bevestigd door Yuri Borisov, de directeur van Roscosmos (foto).

Op zoek naar water

Een van de belangrijkste doelstellingen voor Rusland, evenals andere landen, is het analyseren van de bodem van de maan. Een speciale prioriteit is het onderzoeken van gebieden waar aanwijzingen zijn voor bevroren water.

Russische bemande missie voor 2025

In 2025 is Rusland van plan een bemande missie te lanceren met het ruimtevaartuig Orel. Bovendien zijn ze van plan de modules van hun eigen ruimtestation, genaamd Ross (Russian Orbital Service Station), in elkaar te zetten.

4. China

Momenteel is China de grootste tegenstander van de VS in de nieuwe ruimtewedloop. Volgens de Chinese Aerospace Science and Technology Corporation (CCTA) is de Aziatische gigant van plan om tegen 2030 een bemande raket naar de maan te sturen.

Een nieuwe generatie bemande raketten

In juni 2022 kondigde het bureau aan dat de eerste tests van een nieuwe motor voor de volgende generatie bemande raketten succesvol waren afgerond. De volgende fase omvat de productie van de eerste prototypemodellen.

Een Chinese robot op Mars

In 2019 liet China zien hoe ver ze zijn ontwikkeld op het gebied van ruimtetechnologie. Ze behaalden een belangrijke mijlpaal door als eerste land een apparaat aan de achterkant van de maan te plaatsen. Bovendien zond het land in 2021 een kleine robot naar Mars.

Foto: GooKingSword/Pixabay

Investeringen

China investeert volgens de krant O Globo miljarden dollars in de ontwikkeling van nieuwe ruimtetechnologieën. Het feit dat ze hun eigen ruimtestation hebben gebouwd, getuigt hun toewijding en vooruitgang op dit gebied.

5. Zuid-Korea

Zuid-Korea daarentegen lanceerde op 4 augustus 2022 zijn eerste maanmissie. De robotsonde staat algemeen bekend als Danuri, wat "geniet van de maan" betekent in het Koreaans. Deze sonde werd met succes gelanceerd met behulp van een SpaceX-ruimtevaartuig.

Een observatiemissie van een jaar

Volgens verklaringen van het ministerie van Wetenschap van Zuid-Korea wordt verwacht dat het ruimtevaartuig in december de baan van de maan zal bereiken. Vervolgens zal het beginnen aan een observatiemissie van een jaar.

Onderzoek naar de maanomgeving

Het doel van de Zuid-Koreaanse missie is om potentiële landingsplaatsen voor toekomstige missies te verkennen. Daarnaast zal er wetenschappelijk onderzoek worden uitgevoerd naar de omgeving van de maan en zullen er tests worden uitgevoerd op het gebied van internettechnologie.

6. Verenigde Arabische Emiraten

De rover Rashid, die eerder genoemd werd, staat op het punt aan zijn grote reis te beginnen. Het is het vlaggenschip van de Verenigde Arabische Emiraten in hun maanverkenningsexpeditie. Deze expeditie wordt uitgevoerd in samenwerking met het Japanse bedrijf ispace Inc. en zal worden gelanceerd met behulp van een raket ontworpen door SpaceX.

Camera's met hoge resolutie en zeer lage temperaturen

Rashid zal het maanoppervlak bestuderen. Het voertuig is uitgerust met camera's van hoge resolutie, evenals een sonde en andere apparaten. Rashid is ontwikkeld met technologie die bestand is tegen extreem lage temperaturen (tot -173°C.).

Het eerste land in het Midden-Oosten dat op de maan landde

Als de missie slaagt, zal het land een historische mijlpaal bereiken. Het zal het eerste land in het Midden-Oosten zijn dat erin slaagt een voertuig op het maanoppervlak te laten landen. Bovendien zal het de vierde natie ter wereld zijn die deze prestatie levert, na de Verenigde Staten, Rusland en China.

7. India

In 2019 probeerde India een maanlanding, maar de Chandrayaan-2-missie mislukte nadat de communicatie kort voor de afdaling werd verbroken. De Indian Space Research Organization (ISRO) heeft plannen voor een nieuwe missie, genaamd 'Chandrayaan-3'.

Toekomstige verkenningen

Volgens India Today heeft S. Somnath, de president van de Indiase ruimtevaartorganisatie, aangekondigd dat Chandrayaan-3 gepland staat om in juni 2023 te worden gelanceerd. Deze missie zal een robuustere maanrover aan boord hebben, wat volgens hem "cruciaal is voor toekomstige interplanetaire verkenningen".

Meer voor jou