Onderschepte Russische straaljagers doen spanning met NAVO oplopen
Onlangs liepen de spanningen op langs de oostelijke grens van de NAVO, nadat luchtpatrouilles werden uitgevoerd om meerdere Russische vliegtuigen te onderscheppen die naar verluidt in verboden gebieden vlogen.
Op 13 december maakten de Franse strijdkrachten via sociale media bekend dat twee van hun Rafale-straaljagers waren opgeroepen om een Russische Iljoesjin Il-18 te onderscheppen voor de kust van Estland, boven de Oostzee.
Fotocredit: X @NATO_AIRCOM
Volgens Business Insider meldde de NAVO-luchtmacht dat het de eerste keer was dat Franse Rafale-straaljagers, gestationeerd in Šiauliai, Litouwen, werden opgeroepen voor een luchtpolitiemissie ten behoeve van de defensieve alliantie.
Fotocredit: X @NATO_AIRCOM
Aerospace Global News meldde verder dat het Russische vliegtuig geen vluchtplan had ingediend en niet voldeed aan de veiligheidsnormen in de lucht, wat de reden was voor de onderschepping.
Fotocredit: X @NATO_AIRCOM
De Ilyushin Il-18 had geen contact met de luchtverkeersleiding, wat gebruikelijk is voor Russische vliegtuigen die in de Baltische Zee opereren. Hoewel het vliegtuig een quasi-civiele kleurstelling had, was het uitgerust met ventrale antennes.
Aerospace Global News meldde dat de onderschepte Ilyushin Il-18 behoorde tot het 354th Special Purpose Aviation Regimen, dat deel uitmaakt van de 8th Aviation Red Banner Special Purpose Division van Rusland, gestationeerd in Chkalovskiy, net ten oosten van Moskou.
Fotocredit: Wiki Commons Door Yevgeny Volkov, CC BY 3.0
"De eenheid maakt gebruik van enkele van de meest gevoelige verkenningsvliegtuigen van het Kremlin, terwijl andere onderdelen van de divisie verantwoordelijk zijn voor de Russische commando- en controleplatforms, waaronder Poetins 'Doomsday'-luchtcommandopost, aldus Aerospace Global News.
De onderschepping op 13 december vond slechts enkele dagen plaats nadat Nederlandse F-35's, gestationeerd in Estland, waren opgeroepen om drie Russische vliegtuigen te onderscheppen die in de regio vlogen en die ook door de NAVO als verdacht werden beschouwd.
Het Nederlandse Ministerie van Defensie heeft aangekondigd dat zijn straaljagers een Antonov An-72, een Su-24 en een Ilyushin Il-20 hebben onderschept in twee afzonderlijke incidenten. De An-72 en de Su-24 naderden het NAVO-luchtruim zonder zichzelf bekend te maken, zo meldt The Defense Post.
Fotocredit: X @NATO_AIRCOM
De Russische Iljoesjin Il-20 werd rond het middaguur onderschept en, net als de eerste twee vliegtuigen, begeleid door Nederlandse F-35-straaljagers "op afstand van de grens van het NAVO-verantwoordelijkheidsgebied," aldus de Nederlandse regering.
Fotocredit: X @NATO_AIRCOM
"Daarom zijn onze mensen daar: om ons gezamenlijke luchtruim te beschermen tegen Russische dreigingen. Zoals vrijdag opnieuw bleek, zijn Russische troepen op verschillende manieren actief in de buurt van het NAVO-luchtruim,” aldus de Nederlandse minister van Defensie, Ruben Brekelmans, over het incident.
De incidenten vonden plaats enkele dagen nadat Amsterdam straaljagers naar Estland had gestuurd, als onderdeel van zijn rotatieverplichtingen voor de NAVO-luchtpolitiemissie aan de oostgrens van het grondgebied van de defensieve alliantie.
De NAVO heeft de afgelopen weken regelmatig Russische vliegtuigen aan de oostgrens onderschept. Een soortgelijk incident deed zich voor in november, toen Noorse F-35's opstegen om Russische vliegtuigen te onderscheppen, aldus Business Insider.
Fotocredit: X @NATO_AIRCOM
NATO Air Command meldde dat de Noorse F-35's waren opgestegen om Russische vliegtuigen te onderscheppen die "zich niet aan de internationale normen hielden" nabij de kust van Noorwegen. Italiaanse luchtmachtstraaljagers onderschepten op dezelfde dag ook Russische vliegtuigen in de Baltische Zee.
Fotocredit: X @NATO_AIRCOM
Volgens Aerospace Global News biedt de NAVO met haar luchtpolitiemissies een vorm van luchtverdediging, genaamd Quick Reaction Alert, voor Estland, Letland en Litouwen. Deze landen beschikken namelijk niet over de benodigde luchtmiddelen om hun luchtruim zelf te beheren.
"Andere NAVO-luchtmachten wisselen elkaar daarom af in het bewaken van hun luchtruim, met rotatie-inzet van drie maanden (vier maanden sinds 2006)", aldus Aerospace Global News. Dit systeem stelt de NAVO in staat om 24/7 waakzaam te blijven in de regio.