Val Assad maakt Poetin mogelijk zwakker tegen Oekraïne
Donald Trump, altijd een opportunist, drong er bij een 'verzwakt' Rusland op aan om aan de onderhandelingstafel te komen over Oekraïne, nadat Moskou's belangrijkste bondgenoot in het Midden-Oosten, Bashar al-Assad, uit de macht was verdreven in Syrië.
Op zijn socialemediaplatform Truth Social merkte hij op dat Rusland zich in een "verzwakte staat" bevond door het offensief in Oekraïne en een falende economie. Hij schreef: "Er moet onmiddellijk een staakt-het-vuren komen en de onderhandelingen moeten beginnen."
Hij voegde toe: “Er worden te veel levens onnodig verspild, te veel gezinnen verwoest, en als dit zo doorgaat, kan het uitgroeien tot iets veel groters en veel ergers.”
Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde de verkozen president dat hij het conflict tussen Oekraïne en Rusland binnen een dag zou beëindigen, of misschien zelfs nog vóór zijn aantreden in januari.
Nu er wordt gesproken over het stopzetten van de militaire hulp aan Oekraïne, bestaat de vrees dat Trump zal toegeven aan de eisen van Rusland in zijn poging de oorlog te beëindigen.
Tot dusver heeft het Kremlin, ondanks een optimistische houding, geen spoed gezet achter de onderhandelingen. Het heeft expliciet aangegeven geen belang te hebben bij een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne of bij het opgeven van de gebieden die het in Oost-Oekraïne heeft veroverd.
Volgens Reuters controleert Rusland nu de gehele Krim, die in 2014 werd geannexeerd, 80% van de Donbas en 70% van Zaporizja en Cherson.
Maar de verrassende val van het Syrische regime, dat de afgelopen zeven jaar door Rusland in stand werd gehouden, zou Poetins voorsprong wel eens kunnen ondermijnen.
Toen Donald Trump samen met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de Franse president Emmanuel Macron aanwezig was bij de opening van de gerestaureerde Notre Dame-kathedraal in Parijs, leek er een verschuiving in zijn denkwijze plaats te vinden.
In plaats van zijn bewondering voor president Vladimir Poetin uit te spreken, benadrukte Trump hoe zwak Moskou leek in het licht van Assad's val en het daaruit voortvloeiende verlies aan invloed in het Midden-Oosten.
"Assad is vertrokken. Hij is uit zijn land gevlucht. Zijn beschermer, Rusland, onder leiding van Vladimir Poetin, had geen interesse meer in zijn bescherming," aldus een citaat van Trump in de New York Post.
"Ze verloren alle interesse in Syrië vanwege Oekraïne, waar bijna 600.000 Russische soldaten gewond raakten of gedood werden in een oorlog die nooit had mogen beginnen en eindeloos had kunnen duren."
“Rusland en Iran zijn op dit moment verzwakt, de een vanwege Oekraïne en een slechte economie, de ander vanwege Israël en zijn succesvolle strijd”, voegde hij toe.
Trump zei ook dat Zelensky “een deal wil sluiten en de waanzin wil stoppen ... Er moet onmiddellijk een staakt-het-vuren komen en de onderhandelingen moeten beginnen”, meldt Reuters.
"Ik ken Vladimir goed. Dit is zijn tijd om te handelen. China kan helpen. De wereld wacht," zei Trump.
Sommige deskundigen zijn er echter niet van overtuigd dat de val van Assad de onderhandelingen in het voordeel van Oekraïne zal doen uitpakken.
De schade aan Poetins aanzien op het wereldtoneel zou ertoe kunnen leiden dat hij nog meer zijn hakken in het zand zet wat betreft Oekraïne.
"De val van Assad heeft ook Poetin geschokt, waardoor hij minder geneigd is om flexibiliteit te tonen ten opzichte van Oekraïne", vertelde Tatiana Stanovaya van het Carnegie Russia Eurasia Center aan Associated Press.
“De oorlog in Oekraïne heeft hem in zekere zin Syrië gekost, wat zijn onwil om compromissen te sluiten versterkt”, zei ze.