Stoppen met de pil: een goed idee?
De anticonceptiepil heeft vrouwen decennialang geholpen ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Maar de laatste jaren is er een opmerkelijke trend zichtbaar: steeds meer vrouwen, vooral millennials, overwegen om te stoppen met de pil.
Volgens het AD staat deze trend bekend als 'ontpillen'. Hoewel het gebruik van de pil veel positieve aspecten heeft, zijn er ook negatieve bijwerkingen die in overweging genomen moeten worden.
Foto: Reproductive Health Supplies Coalition / Unsplash
In deze dia's nemen we de voor- en nadelen van stoppen met de pil onder de loep. Ook werpen we een blik op de argumenten van voor- en tegenstanders.
Foto: Reproductive Health Supplies Coalition / Unsplash
Het belangrijkste nadeel van stoppen met de pil is het verhoogde risico op ongeplande zwangerschappen. Voor vrouwen die niet klaar zijn om zwanger te worden, kan dit een aanzienlijke zorg zijn.
Foto: Thought Catalog / Unsplash
Sommige vrouwen gebruiken de pil ook om hun menstruatiecyclus te reguleren of bepaalde menstruatieklachten te verminderen. Stoppen met de pil kan leiden tot onregelmatige cycli en hevigere menstruatie.
Foto: John Looy / Unsplash
Terwijl sommige vrouwen verbeteringen ervaren in menstruatieklachten na het stoppen met de pil, kunnen anderen juist meer last krijgen van krampen en andere ongemakken.
Foto: Natracare / Unsplash
Uit een studie door het Radboud-UMC blijkt dat zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte vaker voorkomen bij vrouwen die binnen drie maanden na het stoppen met de pil zwanger worden.
Foto: Dainis Graveris / Unsplash
Het onderzoek toont aan dat vrouwen die binnen drie maanden na het stoppen met de pil zwanger werden, vaker te maken hadden met zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte in vergelijking met vrouwen die de pil niet hadden gebruikt voorafgaand aan die periode.
Foto: Camylla Battani / Unsplash
Bovendien blijkt uit de studie dat verschillende generaties van de pil in verband worden gebracht met verschillende complicaties.
Foto: Glen Carrie / Unsplash
Marleen van Gelder, hoofdonderzoeker van de afdeling Health Evidence, verklaart: "De verschillende generaties van de pil bevatten een ander type progesteron. Dit speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van de complicaties."
Foto: Reproductive Health Supplies / Unsplash
"Ook de hoeveelheid oestrogeen varieert tussen de verschillende varianten van de pil," zegt de onderzoeker. Dit kan mogelijk ook invloed hebben. "Nader onderzoek is nodig om dit verder te begrijpen."
Zwangerschapsvergiftiging kwam vaker voor bij gebruik van de pil uit de eerste en tweede generaties, terwijl de derde generatie vaker geassocieerd werd met vroeggeboorte.
Foto: Simone van der Koelen / Unsplash
De beschikbare gegevens over het gebruik van de pil van de vierde generatie waren ontoereikend om betrouwbare conclusies te kunnen trekken.
De onderzoekers benadrukten echter dat de vastgestelde complicaties relatief zeldzaam waren, zelfs bij vrouwen die kort na het stoppen van de pil zwanger werden.
Foto: Anastasiia Chepinska / Unsplash
Maar mocht je niet binnen drie maanden zwanger willen worden, dan kan stoppen met de pil een gunstig effect hebben op je libido schrijft Cosmopolitan.
Foto: Kelly Sikkema / Unsplash
Het beëindigen van pilgebruik kan tevens leiden tot minder afgevlakte emoties. Het kan zijn dat je je hierdoor vrolijker en gelukkiger gaat voelen.
Foto: Fernando Brasil / Unsplash
Bovendien keert je natuurlijke hormoonbalans terug, wat mogelijk resulteert in het verdwijnen van klachten zoals hoofdpijn en misselijkheid.
Foto: Edu Lauton / Unsplash
Voor degenen die last hebben van stemmingswisselingen of migraine als gevolg van pilgebruik, is er nog een reden om te overwegen te stoppen. Het beëindigen van het gebruik kan deze problemen verminderen, wat leidt tot een emotioneel stabieler en comfortabeler gevoel.
Foto: Noah Silliman / Unsplash
Misschien is het grootste voordeel van stoppen met de pil wel dat je niet meer dagelijks aan anticonceptie hoeft te denken. Geen stress meer over een vergeten pilletje!
Foto: Vinicius Wiesehofer / Unsplash
Een gevolg van het stoppen met de pil is uiteraard ook dat je een grotere kans hebt op een zwangerschap. Daarom moet je samen met je partner afspreken of je daar wel klaar voor bent. Zo niet, dan moet je afspraken maken over andere vormen van anticonceptie.
Foto: Camylla Battani / Unsplash
Raadpleeg altijd je huisarts om te beoordelen of het in jouw situatie verstandig is om te stoppen met de anticonceptiepil. In sommige gevallen wegen de nadelen van het pilgebruik niet op tegen de voordelen van het stoppen ervan.
Foto: Humberto Chávez / Unsplash