Russische veteranen misdragen zich na thuiskomst uit Oekraïne
Het Kremlin maakt zich zorgen over de toename van geweldsdelicten door soldaten die na gevechten in Oekraïne zijn teruggekeerd naar Rusland. Dit blijkt uit een nieuwsbericht van de Russische onafhankelijke nieuwswebsite Meduza.
Andrey Pertsev van Meduza onthulde in een artikel op 19 juli dat "het beleid van het Kremlin om honderdduizenden Russische mannen, waaronder veel gevangenen, zonder training of uitrusting naar de oorlog te sturen, voorspelbare gevolgen heeft op het thuisfront".
De Russische nieuwsdienst stelt dat veel soldaten na thuiskomst gewelddadige misdaden hebben gepleegd en vermeldt dat Rusland een ernstig tekort heeft aan psychologen die zijn opgeleid om posttraumatische stressstoornissen te behandelen.
Moskou is op de hoogte van het probleem dat soldaten die terugkeren van het conflict in Oekraïne vormen voor de samenleving, en hoewel president Vladimir Poetin deze soldaten heeft opgeroepen om de nieuwe elite van Rusland te worden, zijn de machthebbers bezorgd.
Pertsev citeerde niet nader genoemde bronnen uit het presidentiële team die, zoals hij uitlegde, "zich terdege bewust waren van de risico's die de repatrianten vormen en vrezen dat de Russische samenleving niet bereid is om hen te accepteren". Laten we eens kijken naar wat de speciale correspondent van Meduza ontdekte.
Pertsev meldde dat Sergej Kiriënko, de eerste adjunct-stafchef van de presidentiële administratie van Rusland, heeft tijdens een bijeenkomst in juli 2024 tegen een groep van plaatsvervangende gouverneurs van het land gezegd dat soldaten die terugkeren uit de oorlog volgens zijn bronnen de "grootste politieke en sociale risicofactor" van Rusland zijn.
Kiriënko zou ook hebben gezegd dat sommige soldaten die vrijwillig meevochten in Oekraïne om uit de gevangenis te komen – en ook waren teruggekeerd naar het land – nieuwe misdaden pleegden, waaronder moord en mishandeling.
"Ze maakten [tijdens de bijeenkomst] duidelijk dat we nog veel meer van dit soort mensen kunnen verwachten", zei een anonieme aanwezige over de bijeenkomst van de plaatsvervangend gouverneur volgens Meduza. Maar dat was niet alles wat de naamloze aanwezige over het probleem te zeggen had.
"Dit kan leiden tot publieke onvrede, angst of juist agressie tegen alle militairen, die de mensen als één groep zullen zien. Een toename van criminaliteit. Dit is een probleem", vervolgde de anonieme bron.
Een van de bronnen legde uit dat Kiriënko de invasie in Oekraïne vergeleek met de invasie van de Sovjet-Unie in Afghanistan en de Tweede Wereldoorlog, waarbij hij uiteindelijk concludeerde dat de samenleving niet bereid was om de soldaten die terugkeerden uit de oorlog te begrijpen en te accepteren.
"Ze hebben zich in extreme situaties bevonden en gezien hoe het eruit ziet als wetten niet worden gehandhaafd. De maatschappij is niet echt voorbereid om hen te begrijpen en te accepteren", zei een niet nader genoemde deelnemer aan de bijeenkomst over de opmerkingen van Kiriënko.
Meduza meldde ook dat sommige Russische functionarissen in privégesprekken soldaten die terugkeren uit Oekraïne "de nieuwe Afghanen" zijn gaan noemen en dat ze vrezen dat deze soldaten gedesillusioneerd raken en criminele groepen gaan vormen.
"De twee deelnemers aan de bijeenkomst voegden eraan toe dat ze uit de uitspraken van Kiriënko concludeerden dat de Russische autoriteiten geen volledig beeld hebben van de omvang van de risico's die het land na de oorlog zou kunnen lopen", meldde Pertsev.
Pertsev voegde eraan toe: "Een bron dicht bij de regering-Poetin vertelde Meduza dat het verkrijgen van een breder inzicht in deze situatie een van de belangrijkste doelen van het Kremlin is voor het eerste jaar van de nieuwe termijn van de president".
Brendan Cole van Newsweek pikte het verhaal van Meduza op en voegde context aan het artikel toe die de gemiddelde volger van de ontvouwende situatie zou kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in de omvang van het probleem van 'gewelddadige criminaliteit' waarmee Rusland te kampen heeft.
Cole citeerde eerdere berichtgeving van Newsweek die onthulde dat Moskou wel 100.000 vrijwilligers uit Russische strafkolonies had gerekruteerd, die allemaal hun vrijheid zouden terugkrijgen voor het dienen aan de frontlinies in Oekraïne.
Cole verwees ook naar een rapportage uit april 2024 van de onafhankelijke Russische nieuwsorganisatie Verstka, waarin stond dat veteranen van de oorlog in Oekraïne ten minste 107 mensen hadden gedood en ten minste 100 anderen hadden verwond.
Het is lastig te zeggen of de door Pertsev en Meduza geciteerde bronnen de waarheid spreken. Echter, lijkt uit andere berichten duidelijk te worden dat het Kremlin wel degelijk een geweldsprobleem heeft met sommige veteranen die terugkeren van de oorlog in Oekraïne.