10 aspirant-EU-leden die problemen hebben om toe te treden
Tien landen, waarvan velen in de Westelijke Balkan liggen, streven naar EU-lidmaatschap. Het proces verloopt echter langzaam, en de EU lijkt er geen haast mee te hebben.
Dit is deels omdat de uitbreiding van het lidmaatschap in theorie bedoeld is om de ware democratie te vergroten, maar uitbreidingen van de EU, zoals die in Hongarije en Polen, lijken op dit vlak achteruitgang te boeken, volgens de Carnegie Endowment for International Peace.
EU-kandidaat-lidstaten tonen vaak aarzeling bij het opleggen van sancties aan Rusland als straf voor de invasie in Oekraïne.
Er zijn nog steeds aanvragen in behandeling, en Oekraïne is het eerste land waar sinds juni van dit jaar lidmaatschapsonderhandelingen plaatsvinden, volgens Reuters.
Volgens de website van de Europese Commissie voldoet Oekraïne bijna aan de criteria voor EU-lidmaatschap wat betreft de stabiliteit van de instellingen die de democratie, de rechtsstaat, de mensenrechten en het respect voor en de bescherming van minderheden garanderen.
Moldavië, dat onlangs met een kleine meerderheid haar pro-Europese president Maia Sandu herkozen heeft, bevindt zich ook in de fase van onderhandelingen over het lidmaatschap.
Nadat het land in 2022 het lidmaatschap had aangevraagd, vroeg de EU het land om op verschillende vlakken verbeteringen door te voeren, waaronder het hervormen van de rechterlijke macht, het aan banden leggen van de georganiseerde misdaad en het afschaffen van oligarchieën.
Turkije was enkele jaren geleden op weg om lid te worden van de EU en is nog steeds kandidaat. De kandidatuur is echter opgeschort vanwege zorgen over de mensenrechten en het algemeen bestuur.
Noord-Macedonië verlangt al sinds 2005 naar lidmaatschap en moest wachten tot 2022 voordat de onderhandelingen konden beginnen.
De petitie werd ingediend nadat het land zijn naam had veranderd van Macedonië naar Noord-Macedonië. Deze naamswijziging werd geëist door buurland Griekenland, dat een regio in Macedonië heeft.
De onderhandelingen liepen sindsdien vast doordat Bulgarije de Macedonische taal en nationale identiteit niet erkende.
Montenegro, een aspirant-EU-lidstaat, is bezig met toetredingsonderhandelingen die voorafgaan aan de onderhandelingen over het lidmaatschap.
Van de 35 hoofdstukken met criteria die het EU-recht nabootsen, voldoet Montenegro tot nu toe slechts voorlopig aan drie hoofdstukken.
Servië is een andere kandidaat die nog een hele klus te klaren heeft. Volgens onderzoek van Carnegie werd Servië in 2019 door Freedom House gedegradeerd van een “vrije” naar een “gedeeltelijk vrije” natie.
De toetredingsonderhandelingen begonnen in 2012. Sindsdien zijn slechts twee van de 35 hoofdstukken van de onderhandelingen afgerond.
Albanië begon in 2022 met toetredingsonderhandelingen nadat er veranderingen waren doorgevoerd in de rechterlijke macht en inlichtingendiensten en er vooruitgang was geboekt in de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad.
Maar omdat de EU het lidmaatschap van Albanië aan dat van Noord-Macedonië heeft gekoppeld, worden beide tegengehouden door de bezwaren van Bulgarije.
Bosnië en Herzegovina diende in 2016 een aanvraag in voor EU-lidmaatschap. Om toetredingsonderhandelingen te kunnen starten, moet het land voldoen aan de criteria voor democratie, het functioneren van de staat, de rechtsstaat, fundamentele rechten en hervorming van het openbaar bestuur.
Georgië is laat in het proces gekomen; de kandidatuur werd pas in 2023 erkend. De recent gekozen regering van Georgië, die vorige maand een controversiële meerderheid behaalde, heeft echter repressieve wetten ingevoerd die niet voldoen aan de EU-criteria.
Ten slotte heeft Kosovo in 2022 een aanvraag ingediend voor EU-lidmaatschap, maar deze kandidatuur wordt geblokkeerd door een aantal EU-landen die de status van Kosovo als onafhankelijk land van Servië niet erkennen.
De weg naar EU-lidmaatschap is lang en moeizaam en kan minstens 10 jaar duren. Dat is logisch: er is geen mogelijkheid om een lidstaat uit te wijzen, hoewel de rechten van die lidstaat wel kunnen worden opgeschort volgens artikel 7 van het Verdrag betreffende de Europese Unie.